Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Carnavalul florilor, două zile de festival la Oradea

Duminică și luni

Carnavalul florilor, două zile de festival la Oradea

Mihai Jurca, directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), a susținut joi, 17 august 2017, la Primăria Oradea, o conferință de presă privind programul Festivalului ,,Carnavalul florilor", eveniment devenit deja tradiție la Oradea.

„Carnavalul florilor" este organizat în Debreţin de 48 de ani, iar în urma colaborării dintre administraţiile locale din Bihor şi Hajdu-Bihar, unele dintre carele alegorice pot fi admirate din anul 2005 şi în Oradea.
În peste 20 de ani, cooperarea oraşelor Oradea - Debrețin s-a consolidat și, la fiecare nouă ediție a Festivalului ,,Carnavalul florilor", cele două orașe au contribuit la realizarea carului alegoric comun.
Organizatorul evenimentelor este Primăria Municipiului Oradea prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, cu sprijinul Primăriei Debrecen, Compania Fonix (producătorul carelor alegorice) și Asociația Sfântul Ladislau. Pentru organizarea activităților cu meșteri și dansuri folclorice din Piața Unirii partenerii evenimentului sunt: Asociația agricultorilor din Valea Ierului și Asociația Civică Maghiară.  
La conferința de presă de joi a participat și reprezentantul Asociației Sfântul Ladislau, Ştefan Habineac.
Față de anii anteriori, evenimentul din acest an se va desfășura pe durata a două zile, astăzi (duminică, 20 august) și luni, 21 august. O altă noutate a festivalului este faptul că, în bună parte, carele alegorice vor fi împodobite cu flori naturale.
Prima zi va fi dedicată în întregime târgului de produse tradiționale ,,Târgul gusturilor din Valea Ierului", care va avea loc în Piața Unirii, în zona unde a fost amplasat în ultimii ani bradul de Crăciun și va reuni peste 30 de meșteșugari din județele Bihor și Satu-Mare.
A doua zi, luni, 21 august, festivalul va continua atât cu târgul de produse tradiționale, cât și cu parada celor patru care alegorice, care vor veni de la Debrecen și vor putea fi admirate începând cu ora 11.00 în parcarea de pe Bulevardul Decebal Nr. 3. La ora 14.00, carele vor porni pe traseul B-dul Decebal - Str. Tudor Vladimirescu - sosind în Piața Unirii la aprox. ora 15.30, după care la ora 18.30 acestea se vor întoarce la Debrecen.
Directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), dl. Mihai Jurca, a explicat care este semnificația carului comun celor două orașe: ,,Carul alegoric comun are o importantă însemnătate pentru comunitățile celor două orașe Oradea - Debrecen. Acesta va reprezenta valorile comune ale celor două comunități. Astfel, îngerul realizat din flori reprezintă credința creștină a celor două orașe, iar leul semnifică vitejia celor două comunități împotriva armatelor cotropitoare. Baza carului este o reinterpretare a formei Cetății Oradea, loc în care au fost înmormântați importanți regi europeni, cum este Sfântul Ladislau sau Sigismund de Luxemburg. Partea din față a carului va avea o reprezentare fidelă a Cetății Oradea care, printr-un artificiu artistic, va fi reflectată într-un cub de oglinzi așezat deasupra. Cetatea Oradea a fost pentru foarte multe secole centrul cultural al regiunii, aici fiind organizate cele mai importante evenimente culturale din istoria acestei zone. Ultimul simbol care va fi prezent pe car este cartea de sub înger, care simbolizează cultura și centrele universitare importante ale celor două orașe".
Reprezentantul Asociației Sfântul Ladislau a vorbit despre semnificaţia acestui eveniment pentru comunitatea maghiară. Iniţial, această sărbătoare era dedicată pâinii noi, deoarece pe timpuri, grâul se recolta la sfârşitul lunii iunie, în preajma sărbătorii Sfinţilor Petru şi Pavel. La terminarea muncilor câmpului, care ţineau aproximativ două săptămâni, fetele tinere împleteau coroniţe de flori, dansau şi mâncau din pâinea cea nouă, pâinea făcută din grâul nou, dar nu înainte ca aceasta să fie binecuvântată şi sfinţită de preoţi. ,,În amintirea acelor vechi şi frumoase sărbători, în cadrul târgului de produse tradiţionale de duminică, 20 august, la ora 12.30, vom împărţi şi noi cu toţi cei prezenţi, pâinea cea nouă. Astfel, vom aduce 250 kg de pâine proaspătă, pe care o vom felia şi o vom împărţi oamenilor în Piaţa Unirii. Programul va continua apoi cu muzică şi dansuri populare, spectacole, activităţi meşteşugăreşti şi ateliere de creaţie pentru copii", a spus dl. Ştefan Habineac. (B.P.)
Programul evenimentului
Duminică, 20 august
12.00 - deschiderea târgului de produse tradiționale - Târgul gusturilor din Valea Ierului
12.30 - prezentarea pâinii noi
12.45 - Heit Lóránd și trupa de muzică populară
13.15 - corul Váradi Dalnokok
13.30 - cântece populare de Kiss Adrienn și Kiss Fanni
13.40 - corul Nagyváradi Asszonykórus
13.55 - Heit Lóránd și trupa de muzică populară
14.15 - ansamblul popular de copii Csillag din Belfir
14.30 - Muzică de țiteră din Cetariu
15.00 - 19.00 activități meșteșugărești tradiționale și atelier de creație pentru copii
16.00 - 17.00 spectacol de teatru de păpuși în limba maghiară
Luni, 21 august
11:00 - Organizarea paradei în parcarea de pe B-dul Decebal Nr. 3
12.00 - deschiderea târgului de produse tradiționale - Târgul gusturilor din Valea Ierului
11:00 - Sosirea carelor alegorice în parcarea de pe B-dul Decebal Nr. 3
14:00 - Plecarea carelor alegorice spre Piaţa Unirii: traseu - B-dul Decebal, Tudor Vladimirescu, Piaţa Unirii
15:30 - Sosirea în Piaţa Unirii
15:45 - Prezentare care alegorice
16:00 Moment folcloric cu Ansamblul Bihorul
18:30 - Plecarea carelor alegorice din Piața Unirii
20:00 - Închidere eveniment
În cadrul manifestărilor din 20 august din Debrecen, carul alegoric comun va fi reprezentat de dansatorii Ansamblului Bihorul care vor însoți carul alegoric comun pe traseul carelor din Debrecen cât și la spectacolul de închidere de pe stadionul Ferenc Puskás.
Mihai Jurca, director executiv
Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune
 
Târgul gusturilor
Astăzi, duminică, în prima zi a festivalului, în Piața Unirii, s-a desfășurat Târgul gusturilor din Valea Ierului, de la care vă prezentăm... 83 de poze!
Carele alegorice... vedetele zilei!
Festivalul a continuat astăzi, luni, cu Carnavalul florilor. Cele patru care alegorice din Ungaria au sosit și au parcat la ora 11.00 pe B-dul Decebal Nr. 3, unde au fost admirate de orădeni până la ora 14.00, când au pornit spre Piața Unirii, pe traseul B-dul Decebal, Tudor Vladimirescu, Piaţa Unirii. Ajunse în Piața Unirii după ora 15.00, împreună cu alaiul de dansatori și majorete, au fost asaltate de copii, tineri și părinți, care au dorit să se pozeze cu ele. Pe scenă și în fața scenei, membrii Ansamblului Bihorul, soliști vocali și dansatori, au susținut un recital folcloric, aplaudați la scenă deschisă...
Credem că și de această dată, zecile de poze vă vor conecta la eveniment.
(Ovi Dan)
Pentru mai multe poze (165 de poze), accesați Galeria foto: Carnavalul florilor, două zile de festival la Oradea.

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 01:07:25 Ora de vară a Europei de Est