Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Redescoperă Bihorul pe bicicletă - Printre dealuri și doline (II)

19 august - reportaj

Redescoperă Bihorul pe bicicletă - Printre dealuri și doline (II)

Peste 120 de iubitori ai mersului pe bicicletă au participat la a II-a ediție a evenimentului ,,Redescoperă Bihorul pe bicicletă - Printre dealuri și doline", organizat sâmbătă, 19 august 2017, în satul bihorean Colești.

Pe parcursul unei zile, turiștii au putut să se bucure de peisajele naturale din Platoul Vașcău, de bunătățile localnicilor din satele Colești și Izbuc, toate completate de ospitalitatea călugărilor de la Mănăstirea Izbuc.
Tradiție și peisaje de pe bicicletă în Platoul Vașcău
Înainte de a profita de frumoasa zi de vară, turiștii au avut parte de prima surpriză oferită de organizatori. 20 dintre participanții ajunși la eveniment, fie cu autocarele sau pe cont propriu, au câștigat în urma unei tombole organizate de Norbert Banto, directorul Agenției de Management al Destinației Bihor, câte un tricou inscripționat în limba engleză cu sloganul ,,DiscoverBihor".
Startul s-a dat în satul Colești din curtea Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Codru Moma. Cei peste 120 de participanți după ce au vizitat Centrul de colectare şi procesare legume-fructe recent inaugurat, au avut ocazia să deguste siropuri și pateuri naturale și-au încălecat bicicletele și au pornit în razele soarelui spre Mănăstirea Izbuc.
Doline și peșteri în aria protejată - Platoul Vașcău
Primul loc de popas a fost Platoul Vașcău. Agenția de Management al Destinației Bihor i-a ghidat pe vizitatori la portalul Peșterii Câmpeneasa, situată în Platoul Vașcău. Prezentarea ariei protejate aflate în custodia Consiliului Județean Bihor a fost susținută de Răzvan Dumbravă - manager de proiect al AMD Bihor. Acesta le-a spus turiștilor despre dimensiunile peșterii, despre sistemul carstic din zonă și le-a oferit informații legate de preocupările localnicilor din arealul vizitat.
Turism responsabil printre doline
Adulții și copiii prezenți au aflat că dolina este o formă de relief carstic cu aspect de pâlnie și că aceasta se formează prin dizolvarea la suprafață a unor roci solubile. În plus aceștia au fost sfătuiți să aibă grijă de mediul înconjurător, să nu distrugă flora, să nu arunce flacoane și pungi de plastic la voia întâmplării, deoarece acestea sunt aduse de vânt și apa în peșteri, iar evacuarea lor de acolo este foarte dificilă. Turiștii au fost îndemnați să bage ambalajele în rucsac și să le arunce doar în locuri de colectare a deșeurilor. După o scurtă lecție despre ceea ce înseamnă turism responsabil, susținută sub portalul peșterii de Cosmin Dumiter, ranger în cadrul agenției  cei mai curajoși însoțiți de organizatori s-au aventurat și au coborât până la primul balcon situat deasupra intrării în peșteră unde și-au făcut poze.
Plăcinte servite-n poartă
Al doilea popas s-a lăsat cu o altă surpriză. O familie de gospodari din Izbuc i-a întâmpinat pe turiști cu plăcinte tradiționale, slănină de casă, brânză proaspătă, legume din grădină, siropuri din plante și fructe, pălincă și apă rece de fântână. Omenia localnicilor a fost completată cu o demonstrație în meșteșugul cioplitului în piatră, susținută de pietrarul Florian Cep din Izbuc, moment apreciat de copiii și adulții prezenți.
Pantele șerpuitoare care traversează satele Izbuc și Călugări au fost o provocare pentru mulți dintre participanți. Cei mai antrenați au urcat în șa, alții pasionați de peisaje au preferat să mai facă câte o poză, sau să mai stea de vorbă cu localnicii.
Odihnă și ospitalitate
Sosirea și repausul de la Mănăstirea Izbuc a prins bine tuturor. După o primire călduroasă din partea tânărului părinte Antonie, turiștii au pornit într-un tur al lăcașului monahal. Documentele mărturisesc că încă din secolul 11-12 au existat călugări care au vieţuit în acest loc. Actuala mănăstire a fost construită între 1928 şi 1930, iar în prezent adăposteşte peste 30 de monahi. Biserica de lemn, paraclisul de iarnă - construit din piatră înainte de 1989 de părintele Iorest starețul mănăstirii din acea vreme, biserica nouă au făcut o primă dezvăluire a continuității și dârzeniei celor care au avut și au grijă de Mănăstirea de la Izbuc. Cel mai vechi lăcaş de rugăciune din Bihor este cunoscut, în primul rând, pentru izvorul unic în Europa. Se spune că apa, care ţâşneşte uneori dintre pietre, are puteri miraculoase. Potrivit legendei, izvorul tămăduitor a devenit cunoscut după ce un copil orb care se plimba în zonă, i-a auzit susurul şi s-a oprit să se spele. După ce şi-a atins ochii cu apă, băiatul a început să vadă.
Încărcați cu istoria locului monahal călătorii au fost invitați la sandvișuri și cozonac pregătite în bucătăria mănăstirii. La plecare, turiștii au primit pliante cu istoricul locului și invitația de a mai trece pe la mănăstire.
Aventură, spectacol și degustări de mâncare tradițională
Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu o porție de mâncare gătită la ceaun după o rețetă mai rar întâlnit: carne de berbec și porc mangalița și legume înmiresmate cu mirodenii, atât locale cât și importate, însă alese cu grijă de Kim Rueda, bucătar catalan și servite cu eleganță de către George Hoțopan.
Nu a lipsit nici muzica ambientală susținută în acorduri de muzică folk de către artistul Jetu-i Jet, care a reușit să-i țină treji până seara târziu pe cei care au înnoptat la Colești.
Evenimentul a fost organizat de Agenția de Management al Destinației Bihor, Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Codru Moma în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor și firma Bellotto.
Gabriel Bonaciu,
consultant în management, turism - AMD Bihor
Imagini: Agenția de Management al Destinației Bihor și Vasile Gheorghe
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Redescoperă Bihorul pe bicicletă - Printre dealuri și doline (II).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 12 august 2020