Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Redescoperă Bihorul pe bicicletă - Printre dealuri și doline (II)

19 august - reportaj

Redescoperă Bihorul pe bicicletă - Printre dealuri și doline (II)

Peste 120 de iubitori ai mersului pe bicicletă au participat la a II-a ediție a evenimentului ,,Redescoperă Bihorul pe bicicletă - Printre dealuri și doline", organizat sâmbătă, 19 august 2017, în satul bihorean Colești.

Pe parcursul unei zile, turiștii au putut să se bucure de peisajele naturale din Platoul Vașcău, de bunătățile localnicilor din satele Colești și Izbuc, toate completate de ospitalitatea călugărilor de la Mănăstirea Izbuc.
Tradiție și peisaje de pe bicicletă în Platoul Vașcău
Înainte de a profita de frumoasa zi de vară, turiștii au avut parte de prima surpriză oferită de organizatori. 20 dintre participanții ajunși la eveniment, fie cu autocarele sau pe cont propriu, au câștigat în urma unei tombole organizate de Norbert Banto, directorul Agenției de Management al Destinației Bihor, câte un tricou inscripționat în limba engleză cu sloganul ,,DiscoverBihor".
Startul s-a dat în satul Colești din curtea Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Codru Moma. Cei peste 120 de participanți după ce au vizitat Centrul de colectare şi procesare legume-fructe recent inaugurat, au avut ocazia să deguste siropuri și pateuri naturale și-au încălecat bicicletele și au pornit în razele soarelui spre Mănăstirea Izbuc.
Doline și peșteri în aria protejată - Platoul Vașcău
Primul loc de popas a fost Platoul Vașcău. Agenția de Management al Destinației Bihor i-a ghidat pe vizitatori la portalul Peșterii Câmpeneasa, situată în Platoul Vașcău. Prezentarea ariei protejate aflate în custodia Consiliului Județean Bihor a fost susținută de Răzvan Dumbravă - manager de proiect al AMD Bihor. Acesta le-a spus turiștilor despre dimensiunile peșterii, despre sistemul carstic din zonă și le-a oferit informații legate de preocupările localnicilor din arealul vizitat.
Turism responsabil printre doline
Adulții și copiii prezenți au aflat că dolina este o formă de relief carstic cu aspect de pâlnie și că aceasta se formează prin dizolvarea la suprafață a unor roci solubile. În plus aceștia au fost sfătuiți să aibă grijă de mediul înconjurător, să nu distrugă flora, să nu arunce flacoane și pungi de plastic la voia întâmplării, deoarece acestea sunt aduse de vânt și apa în peșteri, iar evacuarea lor de acolo este foarte dificilă. Turiștii au fost îndemnați să bage ambalajele în rucsac și să le arunce doar în locuri de colectare a deșeurilor. După o scurtă lecție despre ceea ce înseamnă turism responsabil, susținută sub portalul peșterii de Cosmin Dumiter, ranger în cadrul agenției  cei mai curajoși însoțiți de organizatori s-au aventurat și au coborât până la primul balcon situat deasupra intrării în peșteră unde și-au făcut poze.
Plăcinte servite-n poartă
Al doilea popas s-a lăsat cu o altă surpriză. O familie de gospodari din Izbuc i-a întâmpinat pe turiști cu plăcinte tradiționale, slănină de casă, brânză proaspătă, legume din grădină, siropuri din plante și fructe, pălincă și apă rece de fântână. Omenia localnicilor a fost completată cu o demonstrație în meșteșugul cioplitului în piatră, susținută de pietrarul Florian Cep din Izbuc, moment apreciat de copiii și adulții prezenți.
Pantele șerpuitoare care traversează satele Izbuc și Călugări au fost o provocare pentru mulți dintre participanți. Cei mai antrenați au urcat în șa, alții pasionați de peisaje au preferat să mai facă câte o poză, sau să mai stea de vorbă cu localnicii.
Odihnă și ospitalitate
Sosirea și repausul de la Mănăstirea Izbuc a prins bine tuturor. După o primire călduroasă din partea tânărului părinte Antonie, turiștii au pornit într-un tur al lăcașului monahal. Documentele mărturisesc că încă din secolul 11-12 au existat călugări care au vieţuit în acest loc. Actuala mănăstire a fost construită între 1928 şi 1930, iar în prezent adăposteşte peste 30 de monahi. Biserica de lemn, paraclisul de iarnă - construit din piatră înainte de 1989 de părintele Iorest starețul mănăstirii din acea vreme, biserica nouă au făcut o primă dezvăluire a continuității și dârzeniei celor care au avut și au grijă de Mănăstirea de la Izbuc. Cel mai vechi lăcaş de rugăciune din Bihor este cunoscut, în primul rând, pentru izvorul unic în Europa. Se spune că apa, care ţâşneşte uneori dintre pietre, are puteri miraculoase. Potrivit legendei, izvorul tămăduitor a devenit cunoscut după ce un copil orb care se plimba în zonă, i-a auzit susurul şi s-a oprit să se spele. După ce şi-a atins ochii cu apă, băiatul a început să vadă.
Încărcați cu istoria locului monahal călătorii au fost invitați la sandvișuri și cozonac pregătite în bucătăria mănăstirii. La plecare, turiștii au primit pliante cu istoricul locului și invitația de a mai trece pe la mănăstire.
Aventură, spectacol și degustări de mâncare tradițională
Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu o porție de mâncare gătită la ceaun după o rețetă mai rar întâlnit: carne de berbec și porc mangalița și legume înmiresmate cu mirodenii, atât locale cât și importate, însă alese cu grijă de Kim Rueda, bucătar catalan și servite cu eleganță de către George Hoțopan.
Nu a lipsit nici muzica ambientală susținută în acorduri de muzică folk de către artistul Jetu-i Jet, care a reușit să-i țină treji până seara târziu pe cei care au înnoptat la Colești.
Evenimentul a fost organizat de Agenția de Management al Destinației Bihor, Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Codru Moma în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor și firma Bellotto.
Gabriel Bonaciu,
consultant în management, turism - AMD Bihor
Imagini: Agenția de Management al Destinației Bihor și Vasile Gheorghe
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Redescoperă Bihorul pe bicicletă - Printre dealuri și doline (II).

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 09:48:57 Ora de vară a Europei de Est