Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Timp de opt zile, Oradea devine oraş al artei teatrale

Despre Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea

Timp de opt zile, Oradea devine oraş al artei teatrale

Teatrul ,,Regina Maria", în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundaţia Culturală FITO, DDIP Bihor şi UNITER, organizează în perioada 24 septembrie - 1 octombrie 2017 a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea.

Festivalul de teatru orădean este un eveniment cultural cu tradiţie, care şi-a câştigat de-a lungul ediţiilor aprecierea publicului bihorean, dar şi a oamenilor de teatru care răspund cu entuziasm invitaţiei noastre de a participa la festival. Timp de opt zile, Oradea devine oraş al artei teatrale, spaţiu de întâlnire între artişti şi public, în care emoţia spectacolului şi magia scenei devin protagonişti.
Ediţia din acest an a festivalului va cuprinde două mari secţiuni: secţiunea concurs - Festivalul de Teatru Scurt, ajuns la ediţia cu numărul XXIII şi secţiunea Spectacole invitate - off concurs.
În cadrul Festivalului de Teatru Scurt, 14 spectacole de la teatre din întreaga ţară, selecţionate de către criticul de teatru Mircea Morariu, vor concura pentru cele cinci premii oferite de către juriu, şi anume: premiul pentru cel mai bun spectacol, premiul pentru cea mai bună regie, premiul pentru cea mai bună scenografie, premiul pentru cel mai bun actor şi premiul pentru cea mai bună actriță. Juriul este format din criticii de teatru Doru Mareş, Ion Parhon şi Octavian Saiu.
Festivalul de Teatru Scurt cuprinde în componenţa sa şi „Concursul de Creaţie Dramatică dedicat piesei scurte‟, la care au fost înscrise 13 texte. Câştigătorul va fi desemnat de juriul format din criticii de teatru Elisabeta Pop şi Claudiu Groza şi redactorul-şef al revistei „Familia", domnul Ioan Moldovan.
În secţiunea Spectacole invitate - off concurs, publicul orădean se va putea delecta cu 13 spectacole extraordinare, fie invitate de la teatre din ţară, fie producţii apreciate ale teatrului orădean şi două concerte. De altfel, festivalul se va deschide în data de 24 septembrie cu o premieră a Teatrului ,,Regina Maria" -„Regele cerb‟, de Carlo Gozzi, regia Alexandru Colpacci.
Totodată, în perioada 27 septembrie - 1 octombrie, îi aşteptăm pe orădeni la cele trei spectacole şi două concerte care vor fi susţinute în aer liber, pe scena mobilă amplasată în Piaţa Unirii, care vor avea intrarea gratuită, cu menţiunea că la spectacolul „În inima nopţii - Episodul Lear‟, din cauza numărului redus de locuri, este nevoie de rezervare în prealabil.
Aşa cum am obişnuit publicul în fiecare an, pe lângă spectacolele de teatru, invităm iubitorii de cultură la o serie de evenimente conexe, care vor cuprinde trei lansări de carte şi un colocviu coordonat de criticul de teatru Mircea Morariu şi organizat în colaborare cu AICT Teatrologie despre „Argumente în favoarea unui Festival de Teatru Scurt. Istoric, deveniri, dominante tematice şi estetice. Controverse‟.
Evenimentele din cadrul FITO 2017 se vor desfăşura în şase spaţii diverse, forând atât convenţionalul, prin spectacolele la Sala Mare a Teatrului şi Sala Arcadia, cât şi neconvenţionalul prin spectacolele cu publicul pe scenă la Casa de Cultură a Sindicatelor, la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, Sala Studio Szigligeti şi scena mobilă amplasată în aer liber.
Festivalul Internaţional de Teatru Oradea, unul dintre cele mai importante evenimente culturale orădene, va reuni astfel şi anul acesta nume mari ale teatrului românesc, de la spectacole create de mari regizori, precum: Felix Alexa, Andrei Şerban, Bobi Pricop, Vlad Massaci, la actori precum: Florin Dobrovici, Constantin Cotimanis, Catrinel Dumitrescu, Mircea Diaconu, până la personalităţi culturale marcante, dintre care îi amintim pe: Nicolae Prelipceanu, Alina Epingeac, Florica Ichim, Oana Cristea Grigorescu, Raluca Rădulescu, Zeno Fodor.
Ţinem să mulţumim, de asemenea, tuturor celor care ne-au sprijinit în realizarea festivalului, începând cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundaţia Culturală FITO, DDIP Bihor, UNITER,  Raiffeisen Bank - partenerul oficial, Inteva Products, Mic Mobilier Trans, Varadia, Lions, Dc, Hotel Continental, Farmacia 3, R&R, Scala, Centrul Naţional pentru Promovarea Turismului, Magnolia şi tuturor partenerilor media care sunt mereu alături de noi.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului, de marți până vineri, în intervalul orar 10.00 - 19.00, iar în weekend, între orele 10.00-13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.
Vă aşteptăm la teatru!
Dometi Florina,
secretar literar
 
Programul Festivalului Internaţional de Teatru Oradea
DUMINICĂ, 24 SEPT.
Ora 19.00, Sala Mare a Teatrului - REGELE CERB, de Carlo Gozzi, regia Alexandru Colpacci - Teatrul Regina Maria Oradea - PREMIERĂ
LUNI, 25 SEPT.
Ora 17.00, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor -  PE JUMĂTATE CÂNTEC, text și regie de Crista Bilciu - Teatrul de Foc, București
Ora 19.00, Sala Arcadia - ALTE TREI SURORI, după J. S. Sinisterra, regia Antonella Cornici - Teatrul I. D. Sîrbu Petroșani
Ora 21.00, Casa de Cultură a Sindicatelor (cu publicul pe scenă) - EDMOND, scenariu bazat pe textul lui David Mamet, regia Andrei Dinu - Teatrul Municipal Baia Mare
MARȚI, 26 SEPT.
Ora 16.00, R&R bookstores & coffee houses (Strada Republicii) | Lansare de carte - CIULEI ACASĂ ŞI  ÎN LUME, ediţie îngrijită de Florica Ichim şi Anca Mocanu
Ora 17.00, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor - OPEN, de Ana Cucu Popescu, regia Leta Popescu - ASOCIAȚIA RECIPROCA, Cluj - Napoca
Ora 18.30, Casa de Cultură a Sindicatelor (cu publicul pe scenă) - ORAȘUL NOSTRU, un spectacol adaptat după piesa lui Thornton Wilder, regia Cristian Ban - Teatrul Clasic „Ioan Slavici" Arad
Ora 19.00, Sala Mare a Teatrului - SOLDATUL DE CIOCOLATĂ (SAU ARMELE ŞI OMUL), de George Bernard Shaw, regia Andrei Șerban - Teatrul Odeon București
Ora 21.30, Sala Arcadia - UN STEJAR, de Tim Crouch, regia Bobi Pricop - Teatrul Tineretului Piatra Neamț
MIERCURI, 27 SEPT.
Ora 16.00, R&R bookstores & coffee houses (Strada Republicii) | Lansare de carte - ALEXANDRU TOCILESCU SE POVEŞTEŞTE (vol. I şi II), volum îngrijit de Florica Ichim
Ora 18.00, Sala Arcadia - MIGRAAANŢI SAU PREA SUNTEM MULŢI PE NENOROCITA ASTA DE BARCĂ, de Matei Vişniec, regia Ovidiu Caița - Teatrul de Vest Reșița
Ora 18.00, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor - PLAY STRINDBERG, de Friedrich Durrenmatt, regia Matei Varodi - Teatrul „Alexandru Davila" Piteşti
Ora 19.00, Sala Mare a Teatrului - DRUMEȚIA (SAU DESPRE SEXUALITATE AZI), de Martin Heckmanns, regia Vlad Massaci - Teatrul de Comedie București
Ora 21.00, Casa de Cultură a Sindicatelor (cu publicul pe scenă) - SOMNAMBULISM, de Iaroslava Pulinovici, regia Alexandru Mâzgăreanu - Teatrul Nottara Bucureşti
Ora 21.00, Scena mobilă amplasată în Piața Unirii - ÎN INIMA NOPȚII - EPISODUL LEAR, un scenariu de Gavriil Pinte, cu inserții de George Banu și Monique Borie, regia Gavriil Pinte - Teatrul Regina Maria Oradea
JOI, 28 SEPT.
Ora 19.00, Sala Arcadia - FAT PIG, de Neil LaBute, regia Laura Moldovan - Teatrul Dramatic „Fani Tardini" Galați
Ora 19.00, Sala Mare a Teatrului - TOTUL E RELATIV, de Alan Ayckbourn, regia Felix Alexa - Teatrul Nottara București
Ora 20.00, Scena mobilă amplasată în Piața Unirii - DIN BIHOR PÂNĂ-N BANAT - CONCERT EXTRAORDINAR, regia Leontin Ciucur, Ansamblul Artistic Profesionist Crișana, Oradea
Ora 21.00, Casa de Cultură a Sindicatelor (cu publicul pe scenă) - FETIȚA SOLDAT, de Mihaela Michailov, regia Silvia Roman - Teatrul Național „I.L. Caragiale" București
VINERI, 29 SEPT.
Ora 12.00, Foaier Loji - Teatrul Regina Maria - ARGUMENTE ÎN FAVOAREA UNUI FESTIVAL DE TEATRU SCURT. ISTORIC, DEVENIRI, DOMINANTE TEMATICE ŞI ESTETICE. CONTROVERSE, colocviu organizat în colaborare cu AICT Teatrologie, moderator: prof.univ. dr. Mircea Morariu - critic de teatru
Ora 16.00, Scena mobilă amplasată în Piața Unirii - SCUFIȚA ROȘIE, adaptare după Charles Perrault și Frații Grimm, regia Maria Mierluț - Trupa Arcadia Oradea
Ora 17.00, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor - M.I.S.A PĂRUT, de Alexa Băcanu, regia Dragoș Alexandru Mușoiu - REACTOR Cluj-Napoca
Ora 19.00, Sala Mare a Teatrului - CABINIERUL, Ronald Harwood, regia Ovidiu Caița - Teatrul de Nord Satu Mare
Ora 21.00, Casa de Cultură a Sindicatelor (cu publicul pe scenă) - OLEANNA, de David Mamet, regia Vlad Cristache - Teatrul „Jean Bart" Tulcea
SÂMBĂTĂ, 30 SEPT.
Ora 16.00, R&R bookstores & coffee houses (Strada Republicii) | Lansare de carte - TEATRUL: INTRIGĂ ŞI IUBIRE (vol. I şi II), de Elisabeta Pop
Ora 19.00, Sala Arcadia - BÉRENGER - recital Emil Boroghină,  după „Ucigaş fără simbrie" de Eugène Ionesco, regia Alina Hiristea
Ora 21.00, Sala Mare a Teatrului - CAFENEAUA PIRANDELLO, scenariu dramatic de Anca Măniuțiu - după texte de Luigi Pirandello, regia Mihai Măniuțiu -Teatrul Regina Maria Oradea
Ora 21.00, Scena mobilă amplasată în Piața Unirii - ORIGINI, coordonator exerciţii scenice Cătălin Grigoraş - spectacol stradal - Teatrul „Aureliu Manea" Turda
DUMINICĂ, 1 OCT.
Ora 18.00, Sala Mare a Teatrului - URSUL, de A. P. Cehov, regia Felix Alexa - Teatrul de Stat Constanța
GALA DE PREMIERE - la finalul spectacolului URSUL
Ora 19.00, Sala Arcadia - BARACA, de Aiat Fayez, regia Tudor Lucanu, Teatrul Regina Maria Oradea
Ora 20.00, Sala Studio Szigligeti - COLIZIUNI, regia Dimény Levente - Teatrul Szigligeti Oradea  
Ora 21.00, Scena mobilă amplasată în Piața Unirii - Concert FILIP BAND.
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:
Timp de opt zile, Oradea devine oraş al artei teatrale.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 17:02:43 Ora de vară a Europei de Est