Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Activități de prevenție în trei școli orădene

Joi, de “Ziua națională fără fumat”

Activități de prevenție în trei școli orădene

Fundația „Încrederea” (organizație neguvernamentală care luptă prin prevenție și intervenție împotriva consumului abuziv de alcool, droguri și tutun) a organizat, joi, 20 noiembrie 2008, cu ocazia “Zilei naționale fără fumat”(care se sărbătorește în fiecare an în cea de-a treia zi de joi din luna noiembrie) activități de prevenție la Grupul Școlar “Andrei Șaguna” și Colegiul Tehnic “Dimitrie Leonida”.

 Invitatul special al organizatorilor a fost Daniel Silaghi (căruia i-au fost amputate ambele picioare din cauza fumatului, făcând  cangrenă). Invitatul le-a povestit liceenilor cum a ajuns în această situație tristă. În sprijinul afirmațiilor făcute de invitatul special, organizatorii au prezetat imagini șocante (în power point) cu consecințele fumatului. Elevii au pus întrebări și au participat la un concurs cu premii.
Concurs de desene, la „Nicolae Bălcescu”
O altă acțiune, diferită de primele două, s-a ținut la Școala cu clasele I-VIII “Nicolae Bălcescu”, la clasa a V-a B (dirigintă, prof. Alina Deliman), unde s-a desfășurat un concurs de desene, cu scopul conștientizării copiilor cu privire la riscurile care le implică fumatul (activ, dar și cel pasiv).
În acțiunile lor preventive, asistenții sociali ai fundației, Ioan și Cristina Radu, colaborează excelent cu agenți din cadrul Poliției de Proximitate, în calitate de parteneri.
Fumatul – criminalul în serie care continuă să facă victime
În România, fumatul ucide anual peste 30.000 de persoane, peste 80 de persoane în fiecare zi, mai mult de trei persoane în fiecare oră. În medie, în România, fumatul ucide un om la fiecare 18 minute.
Unu din patru decese se datorează bolilor asociate fumatului. Majoritatea persoanelor care mor din cauza substanțelor nocive din tutun au vârste cuprinse între 35 și 65 de ani.
În fiecare an, apar peste 8.500 de cazuri noi de cancer pulmonar, aproximativ 85% dintre acestea având drept cauză fumatul.
Jumătate dintre românii fumători au început să fumeze înainte de vârsta de 20 de ani, iar alți 33% au început să fumeze când aveau între 20 și 25 de ani. Aproximativ 34,5% din fumătorii tineri aparțin grupei de vârstă 15 - 25 de ani.
Cea mai mare parte a fumătorilor (61,6%) fumează între 10 și 20 de țigări pe zi.
Piața estimată în 2008 se ridică la 35 de miliarde de țigarete; peste două miliarde de euro se cheltuiesc în România pe țigări.
În afara impactului epidemiologic, costurile sociale și economice produse de fumat nu sunt de neglijat. Până în 2010, OMS estimează că încărcătura economică datorată bolilor corelate cu fumatul va fi de aproximativ 500 de miliarde de dolari pe an la nivel mondial și de 165 de miliarde numai în Europa. Fumatorii lipsesc de la serviciu cu aproximativ 6,5 zile pe an mai mult decât nefumătorii, rezultând un cost semnificativ pentru economia globală.
Amintim doar câteva din bolile asociate cu fumatul: ateroscleroza, care duce la apariția cangrenei, sindromul tabagic fetal, infertilitatea, impotența, fragilitatea imunitară, cancerul, bronșita, emfizemul pulmonar, infarctul, cariile…
Monoxidul de carbon și nicotina destramă legăturile speciale dintre celulele peretului arterial, favorizând astfel ateroscleroza. Dacă obstrucția se produce la nivelul vaselor sangvine pot apărea: creșterea tensiunii arteriale, anevrismul aortei sau boala Burger (cangrena) care înseamnă pierderea în totalitate a irigației sangvine și amputarea membrului afectat. Dacă se produce la nivelul inimii, se poate declanșa infarctul miocardic. O treime din decesele prin infarct sunt atribuite fumatului.
Fumatul crește riscul impotenței cu 50%.
Un procent de 30% din decesele cauzate de cancer sunt atribuite fumatului, iar
un procent mai mare de 90% din bronhopneumopatiile cronice au drept cauză fumatul, prin asocierea bronșitei cronice ( inflamarea cronică a căilor respiratorii) cu emfizemul pulmonar (care constă în întinderea și spargerea alveolelor pulmonare).
O singură țigară fumată de femeia însărcinată crește ritmul cardiac fetal timp de 90 de minute. În timp, acest lucru poate duce la apariția sindromului tabagic fetal care se traduce prin scăderea lungimii corpului, scăderea dezvoltării normale intelectuale, emoționale și comportamentale și scăderea circumferinței capului și toracelui copilului. Nou-născuții mamelor fumătoare cântăresc cu 200 de grame mai puțin decât ceilalți.
Femeile fumătoare prezintă un grad de fertilitate cu 25% mai redus din cauza scăderii concentrației hormonilor și a substanțelor cu rol în reproducere. Inhalarea fumului de țigară afectează direct zigotul (celula primară din care se va dezvolta bebelușul) în timpul călătoriei sale prin trompa uterină. Bărbații fumători prezintă un număr mai redus de spermatozoizi în spermă, un număr mai mare de spermatozoizi cu anomalii de formă și o scădere a mobilității spermatozoizilor (lucru care scade cu 50% fertilitatea masculină).   
Fumătorii prezintă un număr de trei ori mai mare de carii decât nefumătorii… (Ioan RADU)

Trimite email
Saturday, 2 December 2023