Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Activități de prevenție în trei școli orădene

Joi, de “Ziua națională fără fumat”

Activități de prevenție în trei școli orădene

Fundația „Încrederea” (organizație neguvernamentală care luptă prin prevenție și intervenție împotriva consumului abuziv de alcool, droguri și tutun) a organizat, joi, 20 noiembrie 2008, cu ocazia “Zilei naționale fără fumat”(care se sărbătorește în fiecare an în cea de-a treia zi de joi din luna noiembrie) activități de prevenție la Grupul Școlar “Andrei Șaguna” și Colegiul Tehnic “Dimitrie Leonida”.

 Invitatul special al organizatorilor a fost Daniel Silaghi (căruia i-au fost amputate ambele picioare din cauza fumatului, făcând  cangrenă). Invitatul le-a povestit liceenilor cum a ajuns în această situație tristă. În sprijinul afirmațiilor făcute de invitatul special, organizatorii au prezetat imagini șocante (în power point) cu consecințele fumatului. Elevii au pus întrebări și au participat la un concurs cu premii.
Concurs de desene, la „Nicolae Bălcescu”
O altă acțiune, diferită de primele două, s-a ținut la Școala cu clasele I-VIII “Nicolae Bălcescu”, la clasa a V-a B (dirigintă, prof. Alina Deliman), unde s-a desfășurat un concurs de desene, cu scopul conștientizării copiilor cu privire la riscurile care le implică fumatul (activ, dar și cel pasiv).
În acțiunile lor preventive, asistenții sociali ai fundației, Ioan și Cristina Radu, colaborează excelent cu agenți din cadrul Poliției de Proximitate, în calitate de parteneri.
Fumatul – criminalul în serie care continuă să facă victime
În România, fumatul ucide anual peste 30.000 de persoane, peste 80 de persoane în fiecare zi, mai mult de trei persoane în fiecare oră. În medie, în România, fumatul ucide un om la fiecare 18 minute.
Unu din patru decese se datorează bolilor asociate fumatului. Majoritatea persoanelor care mor din cauza substanțelor nocive din tutun au vârste cuprinse între 35 și 65 de ani.
În fiecare an, apar peste 8.500 de cazuri noi de cancer pulmonar, aproximativ 85% dintre acestea având drept cauză fumatul.
Jumătate dintre românii fumători au început să fumeze înainte de vârsta de 20 de ani, iar alți 33% au început să fumeze când aveau între 20 și 25 de ani. Aproximativ 34,5% din fumătorii tineri aparțin grupei de vârstă 15 - 25 de ani.
Cea mai mare parte a fumătorilor (61,6%) fumează între 10 și 20 de țigări pe zi.
Piața estimată în 2008 se ridică la 35 de miliarde de țigarete; peste două miliarde de euro se cheltuiesc în România pe țigări.
În afara impactului epidemiologic, costurile sociale și economice produse de fumat nu sunt de neglijat. Până în 2010, OMS estimează că încărcătura economică datorată bolilor corelate cu fumatul va fi de aproximativ 500 de miliarde de dolari pe an la nivel mondial și de 165 de miliarde numai în Europa. Fumatorii lipsesc de la serviciu cu aproximativ 6,5 zile pe an mai mult decât nefumătorii, rezultând un cost semnificativ pentru economia globală.
Amintim doar câteva din bolile asociate cu fumatul: ateroscleroza, care duce la apariția cangrenei, sindromul tabagic fetal, infertilitatea, impotența, fragilitatea imunitară, cancerul, bronșita, emfizemul pulmonar, infarctul, cariile…
Monoxidul de carbon și nicotina destramă legăturile speciale dintre celulele peretului arterial, favorizând astfel ateroscleroza. Dacă obstrucția se produce la nivelul vaselor sangvine pot apărea: creșterea tensiunii arteriale, anevrismul aortei sau boala Burger (cangrena) care înseamnă pierderea în totalitate a irigației sangvine și amputarea membrului afectat. Dacă se produce la nivelul inimii, se poate declanșa infarctul miocardic. O treime din decesele prin infarct sunt atribuite fumatului.
Fumatul crește riscul impotenței cu 50%.
Un procent de 30% din decesele cauzate de cancer sunt atribuite fumatului, iar
un procent mai mare de 90% din bronhopneumopatiile cronice au drept cauză fumatul, prin asocierea bronșitei cronice ( inflamarea cronică a căilor respiratorii) cu emfizemul pulmonar (care constă în întinderea și spargerea alveolelor pulmonare).
O singură țigară fumată de femeia însărcinată crește ritmul cardiac fetal timp de 90 de minute. În timp, acest lucru poate duce la apariția sindromului tabagic fetal care se traduce prin scăderea lungimii corpului, scăderea dezvoltării normale intelectuale, emoționale și comportamentale și scăderea circumferinței capului și toracelui copilului. Nou-născuții mamelor fumătoare cântăresc cu 200 de grame mai puțin decât ceilalți.
Femeile fumătoare prezintă un grad de fertilitate cu 25% mai redus din cauza scăderii concentrației hormonilor și a substanțelor cu rol în reproducere. Inhalarea fumului de țigară afectează direct zigotul (celula primară din care se va dezvolta bebelușul) în timpul călătoriei sale prin trompa uterină. Bărbații fumători prezintă un număr mai redus de spermatozoizi în spermă, un număr mai mare de spermatozoizi cu anomalii de formă și o scădere a mobilității spermatozoizilor (lucru care scade cu 50% fertilitatea masculină).   
Fumătorii prezintă un număr de trei ori mai mare de carii decât nefumătorii… (Ioan RADU)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:41:33 Ora de vară a Europei de Est