Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

,,Să învățăm limbi jucându-ne!”

Tabără de vară la Şcoala Gimnazială ,,Szacsvay Imre”

,,Să învățăm limbi jucându-ne!”

Joi, 31 august 2017, directorul Școlii Gimnaziale ,,Szacsvay Imre" din Oradea, doamna profesor Pásztor Gabriella, ne-a invitat, în ultima zi de tabără, să vedem cum se poate învăța o limbă prin joc...

Doamna director Pásztor Gabriella, directorul adjunct, doamna prof. Tăut Eliza, și doamna prof. Tunyogi Katalin, responsabilul de proiect, au inițiat și au derulat în această vară, în cursul ultimelor două săptămâni ale lunii august, un proiect inedit, constând în două serii de tabără de câte trei zile fiecare pentru copiii școlii dispuși să învețe ceva nou prin intermediul jocurilor.
În prima serie (de săptămâna trecută), circa 120 de copii din clasele I-VII, organizați în șase grupe, pe centre de interes, după alternativa step by step (existentă în școală: nouă clase, la ciclul primar), au descoperit științele prin jocuri diverse, experiențe și experimente. În această săptămână, în cea de-a doua serie, desfășurată marți, miercuri și joi, alți 80 de copii au făcut cunoștință și cu alte limbi, tot prin intermediul jocului. La centrul de limba maternă (limba maghiară), alcătuiau cuvinte cu literele scrise pe jetoane, la centrul de limba română învățau cuvinte noi cu ajutorul ghicitorilor, la celelalte patru centre au făcut cunoștință, tot prin intermediul jocurilor și al imaginilor, cu limbile engleză, germană, franceză și daneză.  Dimineața, la ora 9.00, programul zilei începea cu înviorarea, la ora 10.30, urma momentul de mișcare pe ritm de dans, un flash mob, care se încheia cu o gustare sănătoasă: marți - pâine cu pateu, miercuri - pâine cu zacuscă, iar ieri (joi) - pâine cu unt și miere de albine, precum și un supliment de prune. Programul zilei a continuat până la ora 13.00, cu alte jocuri și cu o altă repriză de dans, prin rotirea grupelor pe la cele șase centre de interes.
Ceasul solar
O atracție aparte în curtea școlii o constituie ceasul solar pe care doamna director și l-a dorit foarte mult (ceas pe care nu îl vom mai găsi în altă școală din Oradea și județ) și pe care a reușit să-l facă anul trecut, în luna august 2016, cu concursul doamnei profesor Nicoleta Pazmany, președintele Astroclubului Meridian 0, al doamnei director adjunct, profesor Tăut Eliza și al unui student, după o săptămână de muncă susținută.
Când e soare, ceasul solar îl ajută pe copil, cu ajutorul umbrei sale, să identifice (descopere) ora solară și punctele cardinale, orizontul, ora de vară și ora de iarnă la Oradea și București; mai mult, doamna Eliza susține că ,,tot cu ajutorul ceasului solar se pot face calcule între localități, aflarea distanței longitudinale între două capitale în timp ce soarele străbate acea distanță".
Iată deci, un exemplu de bune practici în vacanța de vară: o tabără de trei zile pentru copii, în care cadrele didactice, în mod voluntar, oferă copiilor câteva ore de petrecere plăcută a timpului în aer liber, învățând ceva nou prin joc și mișcare, prin activități atractive, fără calculator, televizor, telefon și catalog...
Felicităm conducerea școlii pentru inițiativă, pe inițiatorii proiectului și pe truditorii voluntari, cadrele didactice care au coordonat cele șase centre, înviorarea și momentele de dans: Pasztor Gabriella (director și prof. de franceză), Tunyogi Katalin (responsabil de proiect), Tăut Eliza (director adjunct), Szekely Anna și Kun Ildiko (lb. română), Zahu Valeria și Alfoldi Andrea (lb. germană), Toth Anamaria (lb. engleză), Nyitrai - Tunyogi Reka și Szabo Terez (lb. daneză), Kovacs Eniko (limba engleză), Vincze Melinda (lb. maghiară și lb. română), Kiss Tunde (educație muzicală), Bica Tunde, Vanca Daniel și Tar Eva (educație fizică și fitness).
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (78 de poze), accesați Galeria foto: ,,Să învățăm limbi jucându-ne!”  

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Friday, 9 June 2023