Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Au poftit, cu mic, cu mare, la 16.000 de sarmale

Festivalul sarmalelor din Salonta

Au poftit, cu mic, cu mare, la 16.000 de sarmale

În prima duminică din luna lui „Răpciune" (3 septembrie 2017), la Salonta, românii, gazde generoase, i-au invitat pe maghiarii, slovacii și rromii din sud-vestul Bihorului să deschidă împreună ușa toamnei, la „Festivalul sarmalelor".

Vremea a fost de partea gurmanzilor, numărul oaspeților din acest an depășind orice record - peste 1.500 de musafiri. Cu toții au fost poftiți la ospățul celor peste 16.000 de sarmale, din care 9.000 fierte doar în ceaunele echipei orașului Salonta. Răspândind arome de neegalat peste Parcul Maria, festinul gastronomic închinat „sărmăluțelor atent meșteșugite și învârtite prin rețetele secrete date din mamă-n fiică, de la buna-străbunică" a întrecut orice așteptare.
Păstrând tradiția bunului-simț bihorean, amfitrionii - Rodica, Răzvan și Nelu Sala, alături de Ovidiu și Ramona Buz, și de Constantin Neniu - au dedicat acest eveniment cultural aflat la ediția a IX-a unor cauze umanitare excepționale. Astfel, banii strânși duminică, 3 septembrie, în urma Tombolei „Festivalul sarmalelor 2017" vor fi donați în aceste zile Gabrielei Şandor şi Mariei Moşincat, suferinde care se confruntă cu probleme medicale și sociale deosebit de grave.
În cadrul tombolei au fost mai multe extrageri: premiul I - un colţar tip fotoliu oferit de Fabrica de mobilă Ada Salonta; premiul II - un set de patru anvelope iarnă-vară oferite de Alverosal; premiul III - o scară de 4 metri; premiul IV - o scară de 3 metri; premiul V - o scară de 2 metri - toate trei oferite, de asemenea, de firma Alverosal; premiul VI - un set de feţe de masă pentru restaurant, oferit de Tudor Marişcaş.
Implicarea sufletească a „Eroului de la Sevilla", Helmuth Duckadam, a fost una dintre marile surprize ale regalului gastronomic. Organizatorii au scos la licitație un set de echipament sportiv donat acțiunilor umanitare ale festivalului de inimosul Helmuth Duckadam. Echipamentul de fotbal poartă semnăturile marilor vedete ale sportului rege din echipa „Fotbal Club Steaua București" (F.C.S.B.).
La Festivalul sarmalelor 2017, au mai fost alături de salontani primarul Török László și Mircea Jacan, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor. O implicare majoră în susținerea acestui eveniment emblematic pentru municipiul Salonta l-au avut și Bagdi Andrea Edina (ADA Fabrica de mobilă Salonta), Iosif Pazuric (Nutrientul S.A.), Mihai Cristea (Inteva srl), Dorel Ungur (Petro-Crișana srl), frații Ioan și Gheorghe Stana (Cistan srl), Daniel Ioan (Alverosal srl).
Concursul de gătit sarmale a avut numai „medaliați cu aur" și a oferit participanților posibilitatea etalării talentelor culinare sub toate formele, moștenite sau inventate. Pregătit de bucătăresele din Colonia Salontei Mari, „grosul sarmalelor" (peste 9.000 la număr) a făcut dovada superlativului culinar răsucit cu sufletul, în dunga lingurilor de lemn mânuite cu sudoare și bucurie de către Rodica, Nelu și Răzvan Sala, familia Mircea Pâlșu, Florica Neaga, Liviu Dale, familia Monica și Viorel Sala, Maria Budău, Silvia Buz. Echipele de maeștri bucătari din localitățile limitrofe: Avram Iancu, Ciumeghiu, Ghiorac, Mădăras, Tinca, Tulca, echipa „Rezerviștii militari", chef-ii Restaurantului „Millenium" și, în premieră, într-o prezentare excepțională, echipa societății „INTEVA" din Salonta (director Mihai Cristea) nu s-au lăsat mai prejos și, prin rețete inedite cu amestec de arome și condimente secrete, botezate în licorile angelice din struguri, prune, caise, piersici, vișine și pere, au excelat în inovație culinară ridicând numărul total al sarmalelor gătite anul acesta la festivalul salontan la peste 16.000.
Ospățul boieresc din Parcul Maria a fost înveselit prin cântec și joc pe măsura generozității gazdelor, spre bucuria oaspeților. Programele artistice oferite de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor (director Mircea Jacan), de Ansamblul „Ardeleana" din Tulca, Ansamblul folcloric „Cununița" din Mădăras, Ansamblul folcloric „Mărțișorul" din Avram Iancu, Ansamblul „Codrenii Bihorului" din Roșia, Ansamblul „Zestrea Buduresei", de artiștii și interpreții populari Margareta Mihocaș, Andrada Crăciun, Andrada Tulvan, Sandu Condoroș și Vlad Ștef, de Ansamblul profesionist „Crișana", de cântărețul Tinu Vereșezan iar, mai târziu, pe înserat, de formația „Pantera Neagră" au magnetizat audiența care, la final, a admirat un superb și răsunător foc de artificii.
Sorin Petrache
Foto: Ioan și Răzvan Sala
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Au poftit, cu mic, cu mare, la 16.000 de sarmale.

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 14:28:26 Ora de vară a Europei de Est