Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Scriitorul Pașcu Balaci a primit titlul de Cetățean de onoare al orașului Ștei

Pelerinajul poeților bihoreni pe Crișuri

Scriitorul Pașcu Balaci a primit titlul de Cetățean de onoare al orașului Ștei

În acest an, periplul poeților bihoreni în partea de sud a județului a avut o dublă semnificație: pe lângă tradiționala deja evocare a spiritului poeților plecați dintre noi, delegația s-a bucurat să fie alături de organizatorul pelerinajului poetic, Pașcu Balaci, căruia i-a fost acordat titlul de Cetățean de onoare al orașului Ștei, grație celor trei cărți pe care le-a scris pe tema istoriei dominant sovietice a acestui oraș.

Formată din membri și simpatizanți ai Cenaclului literar ,,Barbu Ștefănescu Delavrancea", delegația a plecat sâmbătă, 2 septembrie 2017, din Oradea, de la bustul patronului spiritual al Cenaclului, situat în Parcul Traian, lângă Baroul de avocați. La pelerinajul poetic au participat: prof. univ. Valentin Chifor, poetul George Roca din Australia, poeții orădeni: Mihaela Dindelegan, Alexandru Sfârlea, Noru Silvan, Voicu David, Aurel Horgoș, epigramistul Ionel Vidican, artiștii Florian Chelu și fiica sa Alexandrina Chelu, Miorița Săteanu, președintele de onoare, precum și Maria Popa, vicepreședinte al Uniunii Femeilor din Bihor și fotograful Sorin Cosma. Din Băile Felix ni s-au alăturat familia Ivan Lungu și Puika din Israel, aflați în vacanță.
Primul popas poetic l-am făcut la Holod, la statuia scriitorului și publicistului Iosif Vulcan, părintele spiritual al poetului Mihai Eminescu. La Beiuș, delegația orădeană a fost așteptată de Balaci Pașcu și soția sa, Antița, scriitorul Nicolae Brânda, notarul și animatorul cultural Iosif Tocoian, precum și profesorul de limba latină Teodor Rif. Întâlnirea cu spiritul poetului Gheorghe Pituț, la statuia acestuia din fața Muzeului orașului Beiuș, a fost urmată de o alta, la statuia lui Mihai Eminescu, unde poeții și interpreții s-au întrecut în a pune în valoare opera marelui poet, despre care se presupune că ar fi trecut și prin Beiuș.
Apoi, la fel ca în fiecare an, poeții s-au deplasat la Ștei, unde a avut loc festivitatea de acordare a titlurilor de cetățeni de onoare ai orașului pentru cinci personalități din diferite domenii, printre care și poetul avocat Pașcu Balaci. Ceilalți patru cetățeni de onoare ai Șteiului sunt: prof. univ. dr. Bâc Octavian, prof. univ. dr. Creț Nicoară, medicul dr. Dușe Traian Adrian și referentul Văcărelu Marin, director al Căminului Cultural din comuna Drajna, Prahova.
Periplul poetic a continuat la statuia lui Miron Pompiliu, situată lângă Casa de Cultură, precum și la Casa Memorială a acestuia din Ștei, apoi la bustul poetului Viorel Horj din Drăgănești, la placa memorială Alexandru Andrițoiu din Vașcău, precum și la Casa de Cultură ,,Ion Davideanu" din Nucet. Un moment special al pelerinajului l-a constituit vizitarea bisericii de lemn din Șebiș, satul natal al scriitorului Pașcu Balaci, cu mormintele părinților acestuia, din cimitirul satului. După o pauză de agapă la casa familiei Balaci, delegația s-a întors la Oradea, îmbogățită cu noi informații și impresii înălțătoare.
R.P.
Foto: Sorin Cosma
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Scriitorul Pașcu Balaci a primit titlul de Cetățean de onoare al orașului Ștei.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Sunday, 28 May 2023