Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Scriitorul Pașcu Balaci a primit titlul de Cetățean de onoare al orașului Ștei

Pelerinajul poeților bihoreni pe Crișuri

Scriitorul Pașcu Balaci a primit titlul de Cetățean de onoare al orașului Ștei

În acest an, periplul poeților bihoreni în partea de sud a județului a avut o dublă semnificație: pe lângă tradiționala deja evocare a spiritului poeților plecați dintre noi, delegația s-a bucurat să fie alături de organizatorul pelerinajului poetic, Pașcu Balaci, căruia i-a fost acordat titlul de Cetățean de onoare al orașului Ștei, grație celor trei cărți pe care le-a scris pe tema istoriei dominant sovietice a acestui oraș.

Formată din membri și simpatizanți ai Cenaclului literar ,,Barbu Ștefănescu Delavrancea", delegația a plecat sâmbătă, 2 septembrie 2017, din Oradea, de la bustul patronului spiritual al Cenaclului, situat în Parcul Traian, lângă Baroul de avocați. La pelerinajul poetic au participat: prof. univ. Valentin Chifor, poetul George Roca din Australia, poeții orădeni: Mihaela Dindelegan, Alexandru Sfârlea, Noru Silvan, Voicu David, Aurel Horgoș, epigramistul Ionel Vidican, artiștii Florian Chelu și fiica sa Alexandrina Chelu, Miorița Săteanu, președintele de onoare, precum și Maria Popa, vicepreședinte al Uniunii Femeilor din Bihor și fotograful Sorin Cosma. Din Băile Felix ni s-au alăturat familia Ivan Lungu și Puika din Israel, aflați în vacanță.
Primul popas poetic l-am făcut la Holod, la statuia scriitorului și publicistului Iosif Vulcan, părintele spiritual al poetului Mihai Eminescu. La Beiuș, delegația orădeană a fost așteptată de Balaci Pașcu și soția sa, Antița, scriitorul Nicolae Brânda, notarul și animatorul cultural Iosif Tocoian, precum și profesorul de limba latină Teodor Rif. Întâlnirea cu spiritul poetului Gheorghe Pituț, la statuia acestuia din fața Muzeului orașului Beiuș, a fost urmată de o alta, la statuia lui Mihai Eminescu, unde poeții și interpreții s-au întrecut în a pune în valoare opera marelui poet, despre care se presupune că ar fi trecut și prin Beiuș.
Apoi, la fel ca în fiecare an, poeții s-au deplasat la Ștei, unde a avut loc festivitatea de acordare a titlurilor de cetățeni de onoare ai orașului pentru cinci personalități din diferite domenii, printre care și poetul avocat Pașcu Balaci. Ceilalți patru cetățeni de onoare ai Șteiului sunt: prof. univ. dr. Bâc Octavian, prof. univ. dr. Creț Nicoară, medicul dr. Dușe Traian Adrian și referentul Văcărelu Marin, director al Căminului Cultural din comuna Drajna, Prahova.
Periplul poetic a continuat la statuia lui Miron Pompiliu, situată lângă Casa de Cultură, precum și la Casa Memorială a acestuia din Ștei, apoi la bustul poetului Viorel Horj din Drăgănești, la placa memorială Alexandru Andrițoiu din Vașcău, precum și la Casa de Cultură ,,Ion Davideanu" din Nucet. Un moment special al pelerinajului l-a constituit vizitarea bisericii de lemn din Șebiș, satul natal al scriitorului Pașcu Balaci, cu mormintele părinților acestuia, din cimitirul satului. După o pauză de agapă la casa familiei Balaci, delegația s-a întors la Oradea, îmbogățită cu noi informații și impresii înălțătoare.
R.P.
Foto: Sorin Cosma
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Scriitorul Pașcu Balaci a primit titlul de Cetățean de onoare al orașului Ștei.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:15:58 Ora de vară a Europei de Est