Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Scriitorul Pașcu Balaci a primit titlul de Cetățean de onoare al orașului Ștei

Pelerinajul poeților bihoreni pe Crișuri

Scriitorul Pașcu Balaci a primit titlul de Cetățean de onoare al orașului Ștei

În acest an, periplul poeților bihoreni în partea de sud a județului a avut o dublă semnificație: pe lângă tradiționala deja evocare a spiritului poeților plecați dintre noi, delegația s-a bucurat să fie alături de organizatorul pelerinajului poetic, Pașcu Balaci, căruia i-a fost acordat titlul de Cetățean de onoare al orașului Ștei, grație celor trei cărți pe care le-a scris pe tema istoriei dominant sovietice a acestui oraș.

Formată din membri și simpatizanți ai Cenaclului literar ,,Barbu Ștefănescu Delavrancea", delegația a plecat sâmbătă, 2 septembrie 2017, din Oradea, de la bustul patronului spiritual al Cenaclului, situat în Parcul Traian, lângă Baroul de avocați. La pelerinajul poetic au participat: prof. univ. Valentin Chifor, poetul George Roca din Australia, poeții orădeni: Mihaela Dindelegan, Alexandru Sfârlea, Noru Silvan, Voicu David, Aurel Horgoș, epigramistul Ionel Vidican, artiștii Florian Chelu și fiica sa Alexandrina Chelu, Miorița Săteanu, președintele de onoare, precum și Maria Popa, vicepreședinte al Uniunii Femeilor din Bihor și fotograful Sorin Cosma. Din Băile Felix ni s-au alăturat familia Ivan Lungu și Puika din Israel, aflați în vacanță.
Primul popas poetic l-am făcut la Holod, la statuia scriitorului și publicistului Iosif Vulcan, părintele spiritual al poetului Mihai Eminescu. La Beiuș, delegația orădeană a fost așteptată de Balaci Pașcu și soția sa, Antița, scriitorul Nicolae Brânda, notarul și animatorul cultural Iosif Tocoian, precum și profesorul de limba latină Teodor Rif. Întâlnirea cu spiritul poetului Gheorghe Pituț, la statuia acestuia din fața Muzeului orașului Beiuș, a fost urmată de o alta, la statuia lui Mihai Eminescu, unde poeții și interpreții s-au întrecut în a pune în valoare opera marelui poet, despre care se presupune că ar fi trecut și prin Beiuș.
Apoi, la fel ca în fiecare an, poeții s-au deplasat la Ștei, unde a avut loc festivitatea de acordare a titlurilor de cetățeni de onoare ai orașului pentru cinci personalități din diferite domenii, printre care și poetul avocat Pașcu Balaci. Ceilalți patru cetățeni de onoare ai Șteiului sunt: prof. univ. dr. Bâc Octavian, prof. univ. dr. Creț Nicoară, medicul dr. Dușe Traian Adrian și referentul Văcărelu Marin, director al Căminului Cultural din comuna Drajna, Prahova.
Periplul poetic a continuat la statuia lui Miron Pompiliu, situată lângă Casa de Cultură, precum și la Casa Memorială a acestuia din Ștei, apoi la bustul poetului Viorel Horj din Drăgănești, la placa memorială Alexandru Andrițoiu din Vașcău, precum și la Casa de Cultură ,,Ion Davideanu" din Nucet. Un moment special al pelerinajului l-a constituit vizitarea bisericii de lemn din Șebiș, satul natal al scriitorului Pașcu Balaci, cu mormintele părinților acestuia, din cimitirul satului. După o pauză de agapă la casa familiei Balaci, delegația s-a întors la Oradea, îmbogățită cu noi informații și impresii înălțătoare.
R.P.
Foto: Sorin Cosma
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Scriitorul Pașcu Balaci a primit titlul de Cetățean de onoare al orașului Ștei.

Trimite email
luni, 20 mai 2024, 13:14:19 Ora de vară a Europei de Est