Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

60 de ani de împliniri în arte și meserii

Joi și vineri, Zilele școlii la Grupul Școlar I.Bococi din Oradea

60 de ani de împliniri în arte și meserii

Rezultatele deosebite obținute în ultimii ani de colectivul de dascăli și elevi al Școlii de Arte și Meserii "Ioan Bococi" din Oradea nu au rămas fără ecou, pentru că, iată, unitatea de învățământ și-a depășit condiția de SAM, urcând o treaptă în devenirea sa, și ajungând acum în rândul grupurilor școlare ale Bihorului.

"Zilele școlii" au debutat joi (20 noiembrie 2008), în sala festivă, cu manifestările de omagiere a patronului spiritual și de marcare a celor 60 de ani de împliniri în arte și meserii. Despre istoricul și devenirea școlii (etapă cu etapă), despre realizările obținute de-a lungul anilor, au vorbit convingător directorul  Ileana Varga și directorul adjunct Mihaela Popovici, dar și foști directori și profesori ai școlii (Doina Bunea, Rodica Topala, Mavrichi Teodora...).
La deschiderea festivă, au onorat cu prezența distinși invitați și colaboratori: dl decan Vasile Marcu, dl prof. Ioan Chelemen, prof. Ioan Þenț, inspector școlar de specialitate Gyori Doina, parteneri de proiect din Belgia (reprezentanți ai Fundației FvW Oradea, între care dl Patrick Bellinck). Numele patronului spiritual – Ioan Bococi -  a ajuns la ceas aniversar pe o plachetă aurită.
Moment artistic susținut de ansamblul "Lioara"
Activitățile au continuat cu un moment religios (Te Deum) pentru binecuvântarea școlii și sfințirea plachetei aurite, după care scena a fost monopolizată de admirabilul ansamblu folcloric "Lioara", coordonat de doamnele profesoare și soliste neîntrecute Maria Matei și Mihaela Șumălan. Poeziile și colindele, măiestrit prezentate și interpretate au răscolit și sensibilizat până la lacrimi. Momentul artistic a continuat cu prezentarea ingenioaselor ținute de vestimentație create în atelierele școlii (parada modei a fost coordonată de prof. Smărăndița Raicu). La imaginea și coafurile manechinelor au lucrat elevele de la Estetica și îngrijirea corpului uman, coordonate de maiștrii: Dorina Praja, Otilia Petrila, Minodora Albu, Anca Abrudan și prof. Mariana Șandor. 
Vernisajul expoziției cu lucrări inedite
Potrivit bunului obicei, la fiecare ediție a "Zilelor școlii", elevii și dascălii, maiștrii și inginerii școlii (...Raicu Smărăndița, Matei Maria, Bronț Ana, Bibarț Viorica, Totoi Ioan, Jurjuț  Marioara, Bronț Viorica, Lobonț  Lucreția, Mușet Livia, Bala  Gheorghe, Perghe Ana, Horacsek  Rodica, Bărcăuan Cristina, coordonator producție, Codrean Veronica) își prezintă cartea de vizită în cadrul unei expoziții cu lucrări inedite realizate de elevi: pictură pe sticlă, icoane, ținute  de vestimentație, textile și pielărie, aranjamente florale, diplome și trofee care evidențiază performanțele profesionale și sportive obținute, dar și exponate culinare, care, în final, au fost degustate de privitori.
Ziua s-a încheiat pentru elevi cu Balul bobocilor, la care au participat atât elevii de la învățământul de masă, cât și cei de la învățământul special, eveniment organizat de doamnele profesoare: Otilia Niculescu, Otilia Petrila, Dorina Praja și Diana Simina. Titlul de Miss Grup Școlar "Ioan Bococi" a fost cucerit de Andreea Petrila (din clasa a IX-a E); la perechi, au câștigat Luciana Costea și Stelian Sabău (din a IX-a L).
Vineri - concursurile pe meserii
A doua zi, au avut loc concursurile pe meserii la fiecare profil în parte: la confecții, piele și înlocuitori, confecții textile, frizer - coafor, alimentație publică, iar la profilul socio-umane, concursul Ion Creangă... 
La competiție au participat și elevi din afara școlii, de la SAM "George Barițiu" și Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul". 
Ziua s-a încheiat cu un carnaval la care au participat elevele din internat,  organizat de către doamnele pedagoge.
(Mihaela & Diana)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:25:49 Ora de vară a Europei de Est