Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Lotfi Zadeh a murit, dar logica fuzzy trăiește

Lotfi A. Zadeh (1921-2017)

Lotfi Zadeh a murit, dar logica fuzzy trăiește

,,The question really isn't whether I'm American, Russian, Iranian, Azerbaijani, or anything else. I've been shaped by all these people and cultures and I feel quite comfortable among all of them." (Lotfi A. Zadeh [6])

Lotfi Askar Zadeh a trăit 96 de ani
Lotfi A. Zadeh, părintele logicii fuzzy, savant multi și interdisciplinar (inginer, matematician, informatician, logician, cercetător în inteligență artificială), s-a născut la 4 februarie 1921 la Baku, în Azerbaijan, fosta Uniune Sovietică. Mama sa era medic pediatru (de etnie ruso-evreiască), iar tatăl său ziarist delegat de Iran (de etnie azero-iraniană) [1].
Când Lotfi a împlinit 10 ani, în 1931 familia Zadeh s-a mutat la Teheran, în Iran, unde Lotfi a făcut liceul și a absolvit facultatea de inginerie electrică. În 1943 a emigrat în SUA și a obținut masterul la celebrul Massachusetts Institute of Technology (MIT) și doctoratul la Universitatea Columbia, unde a și profesat un an, devenind apoi profesor la Universitatea din California, Berkeley [4]. A fost director al Berkeley Initiative in Soft Computing (BISC) din anul 1991 până la deces [5]. 
A decedat la 6 septembrie 2017 în California, SUA. A fost lucid și activ aproape până în ultima clipă. În [2] se poate vedea că are un articol publicat chiar și în 2017.
Lotfi A. Zadeh, părintele logicii fuzzy
În anul 1965 a publicat în revista „Information and Control" articolul „Fuzzy sets", articol care azi atinge aproape 100.000 de citări. Suma totală a citărilor, a tuturor lucrărilor sale, se apropie de 180.000 de citări [2]. Pe baza noțiunii de mulțime fuzzy (vagă) a apărut logica fuzzy, cu implicații extrem de importante în inteligența artificială.
Vizitele lui Lotfi A. Zadeh în România
Doamna prof. univ. dr. mat. Ioana Moisil mi-a povestit că l-a cunoscut pe Zadeh în anul 1967, cu ocazia unei vizite pe care acesta o făcuse unchiului său, Grigore C. Moisil. Această vizită n-a rămas fără urme. Însuși Grigore C. Moisil, în lucrarea ,,Lukasiewiczian Algebras" din 1968, pe care Ioana Moisil mi-a pus-o la dispoziție în original, scrie următorul ,,Acknowledgment": ,,During professor L. Zadeh visit to Bucharest, in the automn 1967, I became aquainted with his work about ,,fuzzy sets" as a set theory in a logic with totaly ordered set of logical values. The prezent work exposes the logic of propositions with a totaly ordered set of logical values. The models of this logic of propositions uses an algebraic technic very closed to that given by us in the study of models for propositional logic with a finite number of logic values".
La sfatul lui Moisil, mai mulți matematicieni români s-au apucat de cercetări în domeniul matematicii fuzzy, obținând rezultate notabile, cei mai performanți în domeniu fiind, în perioada de început, Constantin Virgil Negoiță [7] și Dan Ralescu [8], care au publicat în colaborare cartea „Mulțimi vagi" în 1974, la București.
A mai fost în România la invitația prof. univ. dr. Mircea Stelian Petrescu, care a fost visiting professor, în perioada 1969-1990, la Universitatea din California, Berkeley.
În anul 2003, Lotfi A. Zadeh devine Doctor Honoris Causa al Universității „Aurel Vlaicu" din Arad [9], la propunerea doamnei prof. dr. Valentina Balaș, care l-a cunoscut la conferința IMPU 2002, la Annecy (Franța). Tot dânsei i se datorează venirea sa în 2005 la Arad (SOFA 2005) și la Oradea (SOFA 2007), prilej cu care am avut și eu marele noroc să-l cunosc prin intermediul doamnei Balaș. În 2008 a fost pentru ultima dată în România, ca invitat de onoare la Universitatea Agora din Oradea.
Lotfi A. Zadeh la Universitatea Agora
În anul 2008, Lotfi A. Zadeh a fost invitatul de onoare al Universității Agora la ICCCC 2008 (v. pozele de la [10]), prilej cu care a acceptat să intre și în echipa editorială a revistei noastre IJCCC [11]. De atunci am avut o colaborare fructuoasă [12-14].
Cu ocazia unui worshop exploratoriu am editat în colaborare volumul ,,From Natural Language to Soft Computing: New Paradigms in Artificial Intelligence", Editori: Lotfi A. Zadeh, Dan Tufiş, Florin Gheorghe Filip, Ioan Dziţac [12].
În 2011, am publicat un număr special al revistei IJCCC: Special Issue on Fuzzy Sets and Systems, Dedicated to the 90th Birthday of Prof. Lotfi A. Zadeh  [13].
În 2015, am publicat un alt număr special al IJCCC: Special Issue on Fuzzy Sets and Applications, Dedicated to the 50th Anniversary of ,,Fuzzy Sets" Published by Lotfi A. Zadeh in 1965 [13].
 
Universitatea Agora își exprimă regretul profund pentru pierderea unui fost colaborator, de o inestimabilă valoare științifică și umană, un titan al științei mondiale.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
 hvagora.ro/ro/universitate/foto/album/3/
r. Ioan Dzițac

Bibliografie

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Lotfi_A._Zadeh

[2] http://scholar.google.com/citations?user=S6H-0RAAAAAJ&hl=en

[3] http://www.cs.berkeley.edu/~zadeh/

[4]  http://www.cs.berkeley.edu/

[5] http://www-bisc.cs.berkeley.edu/BISCProgram/

[6] http://www.azer.com/aiweb/categories/magazine/24_folder/24_articles/24_zadeh.html

[7] http://www.hunter.cuny.edu/cs/Faculty/Negoita/

[8] http://scholar.google.com/citations?user=6HUF7tsAAAAJ&hl=en

[9] http://www.uav.ro/ro/universitate/dhc

[10] http://univagora.ro/ro/universitate/foto/album/3/

[11] http://univagora.ro/jour/index.php/ijccc/about/editorialTeam

[12] http://www.acad.ro/carti2008/carte08_06Zadeh.htm

[13] http://univagora.ro/jour/index.php/ijccc/issue/view/53

[14] http://univagora.ro/jour/index.php/ijccc/issue/view/106

Prof. univ. dr. Ioan Dzițac
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lotfi Zadeh a murit, dar logica fuzzy trăiește.

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 01:38:14 Ora de vară a Europei de Est