Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Poliţiştii bihoreni, alături de elevi la începutul noului an şcolar

Luni, din nou împreună

Poliţiştii bihoreni, alături de elevi la începutul noului an şcolar

Siguranţa în instituţiile de învăţământ din judeţul Bihor, prioritate a poliţiştilor bihoreni şi în anul şcolar 2017 - 2018.

Luni, 11 septembrie 2017, în contextul începerii noului an şcolar, poliţiştii bihoreni din structurile de prevenire, proximitate, ordine publică şi poliţie rutieră vor fi prezenţi la festivităţile care vor marca acest eveniment în toate unitățile de învățământ bihorene.
Poliţiştii vor fi alături de elevi, părinţi şi cadre didactice, pentru a reconfirma parteneriatul Poliţie - Şcoală, dar şi pentru a adresa recomandări preventive tuturor celor implicaţi în activitatea şcolară, siguranţa copiilor reprezentând una din priorităţile permanente ale poliţiştilor bihoreni.
Totodată, pe întreg parcursul anului şcolar, poliţiştii bihoreni vor desfăşura activităţi specifice, care să conducă la îmbunătăţirea şi menţinerea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar pe raza Judeţului Bihor.
Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, traseele de deplasare a elevilor vor fi supravegheate în permanenţă de poliţiştii bihoreni.
 Pentru siguranţa copiilor, poliţiştii bihoreni vor fi prezenţi zilnic, în zona instituţiilor de învăţământ
Pe parcursul întregului an şcolar 2017 - 2018, poliţiştii bihoreni vor continua colaborarea cu conducerea instituţiilor de învăţământ pentru asigurarea climatului de siguranţă publică în incinta şi în zona adiacentă acestora, pentru asigurarea respectării prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, identificarea unor soluţii eficiente de organizare a controlului accesului, cât şi pentru asigurarea protecţiei electronice şi mecanice a căilor de acces în aceste instituţii.
Fiecare unitate de învăţământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei bihorene, asigurându-se, totodată, supravegherea traseelor de deplasare a elevilor. Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor.
De asemenea, vor fi efectuate patrulări în zona şcolilor şi în perioadele când elevii nu au cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport care sunt frecventate de un număr mare de copii. O atenţie deosebită va fi acordată unităţilor de învăţământ din mediul rural.
Totodată, la fiecare instituţie şcolară din Judeţul Bihor, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor posta afișe cu recomandări preventive, atât pentru prevenirea victimizării şi a implicării elevilor în fapte antisociale, cât şi pentru prevenirea victimizării acestora prin accidente rutiere.
Poliţiştii de prevenire şi proximitate vor implica din nou copiii în proiecte, campanii preventive, jocuri şi concursuri educaţionale
În cursul anului şcolar 2017 - 2018, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, alături de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bihor vor dezvolta o serie de proiecte şi campanii preventive, pe teme de actualitate, precum folosirea în siguranţă a Internetului, prevenirea dispariţiilor de copii, prevenirea agresivităţii şi violenţei în mediul şcolar şi prevenirea victimizării copiilor prin accidente rutiere.
Copiii vor fi implicaţi activ în numeroase concursuri educativ - preventive, de eseuri, scenete, expoziţii de desene cu mesaj preventiv, marşuri tematice, standuri preventive organizate de copii etc..
Pe parcursul întregului an şcolar, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi de Prevenire a Criminalităţii, de proximitate, poliţiştii rutieri şi de la posturile de poliţie comunale bihorene se vor întâlni în mod constant cu reprezentanţii instituţiilor şcolare, dar şi cu părinţii şi cu elevii. Totodată, poliţiştii vor participa la şedinţele comitetelor de părinţi, la consiliile profesorale şi la orele de dirigenţie, în vederea prevenirii violenţei în şcoli şi a victimizării elevilor şi cadrelor didactice.
Poliţiştii de prevenire bihoreni îi vor informa pe părinţi sau reprezentanţii legali ai copiilor cu privire la principalele reguli pe care trebuie să le discute cu cei mici pentru a preveni victimizarea acestora sau implicarea lor în fapte de natură antisocială. În discuţiile purtate cu familiile copiilor vor fi accentuate aspecte privind modalităţile de gestionare a conflictelor dintre copii, mecanismele de prevenire a comiterii de infracţiuni, instituţii care oferă sprijin copiilor aflaţi în situaţii de risc, măsurile necesare pentru a evita victimizarea copiilor şi consecinţele legale şi sociale în cazul săvârşirii de infracţiuni.
Totodată, se va pune accent pe prevenirea victimizării minorilor în mediul online, polițiștii bihoreni urmând să îi informeze pe copii cu privire la modalitățile de securizare a parolei, interacțiunea în mediul virtual cu persoanele necunoscute, protecția datelor cu caracter personal etc..
Patrule şcolare şi educaţie rutieră în şcoli
Pentru că siguranţa copiilor constituie una dintre priorităţile poliţiştilor rutieri bihoreni, aceştia se vor afla în apropierea şcolilor amplasate pe arterele intens circulate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor.
În cursul anului şcolar 2017 - 2018 vor fi reactivate patrulele şcolare de circulaţie împreună cu reprezentanţii instituţiilor şcolare, pentru deplasarea în siguranţă a elevilor în zona unităţilor de învăţământ.
În cadrul orelor de dirigenție, poliţiştii bihoreni vor prezenta materiale de prevenire pe teme rutiere, care cuprind aspecte cazuistice privind accidente rutiere şi recomandări specifice, pe categorii de vârstă.
Pentru siguranţa elevilor, toţi deţinătorii de autovehicule destinate transportului şcolar vor fi instruiţi cu privire la obligaţiile ce le revin în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare şi a utilizării acestor mijloace strict conform destinaţiei.
 Recomandări preventive de la polițiștii bihoreni, la final de vacanță
Polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni au fost alături de copii, părinți și bunici pe parcursul întregii vacanțe de vară. Prezenți în tabere școlare, în locuri publice intens frecventate de copii și familiile acestora, în stațiunile bihorene sau în parcuri și la locurile de joacă, polițiștii bihoreni au interacționat cu cei mici pentru a preveni victimizarea acestora.
Cea mai recentă acțiune menită să prevină victimizarea copiilor sau implicarea lor în comiterea de fapte antisociale s-a desfășurat vineri, 8 septembrie a.c., în Orășelul Copiilor din Municipiul Oradea.
Polițiștii de prevenire bihoreni au stat de vorbă cu cei mici, dar și cu cei mari și le-au oferit recomandări preventive prețioase, care, odată respectate, îi vor ajuta să stea departe de victimizare. În contextul începerii noului an școlar, copiii au fost sfătuiți cum să se deplaseze înspre școală în siguranță, le-au fost prezentate regulile de circulație, polițiștii le-au explicat să nu interacționeze cu persoane necunoscute, cum să își protejeze bunurile personale sau cum să solicite ajutorul, în caz de nevoie. De asemenea, polițiștii de prevenire le-au recomandat părinților să discute cu copiii lor, să stabilească împreună anumite strategii pentru diverse situații pe care le pot întâlni atât în spațiul public, cât și atunci când rămân singuri acasă.
Stimaţi părinţi,
Pentru a vă ţine copilul cât mai departe de un comportament deviant, poliţia vă recomandă:
Comunicaţi cu copilul dumneavoastră! Acesta trebuie înţeles, iar personalitatea lui respectată;
Fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi! Violenţa nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică;
Verificaţi de câţi bani de buzunar dispune copilul dumneavoastră şi cum îi cheltuieşte;
Dacă fiul sau fiica dumneavoastră vine acasă cu obiecte de valoare, verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsuri facile;
Sfătuiţi-vă copilul să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute;
Educaţi copilul să nu primească daruri de la persoane necunoscute şi nici să nu dea relaţii despre programul dumneavoastră de lucru;
Interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavoastră;
Încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dumneavoastră şi de familiile lor;
Asiguraţi în familie un climat afectiv, de bună înţelegere;
Distribuiţi copiilor sarcini clare în desfăşurarea vieţii de familie, care să le dezvolte simţul responsabilităţii şi al utilităţii, fără a exagera însă;
Atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavoastră, motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă;
Alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi;
Când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret), care vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor.
Dragi tineri,    
Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;
Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător;
Nu intraţi în anturaje dubioase!
Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se adună persoane dubioase, se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc;
Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii.
Recomandări pentru a circula corect şi în siguranţă pe drumurile publice
Circulaţi numai pe trotuare sau pe potecile laterale ale drumurilor;
Nu vă angajaţi în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;
Traversaţi numai pe trecerea de pietoni şi numai la culoarea verde a semaforului electric;
În intersecţiile fără marcaje, traversaţi numai pe la colţul străzii şi numai după ce v-aţi asigurat atent că din ambele părţi nu se apropie niciun vehicul;
Aşteptaţi sosirea autobuzului, troleibuzului sau tramvaiului numai pe trotuar sau pe refugiile special amenajate;
Nu vă jucaţi pe partea carosabilă a drumurilor publice sau în apropierea acestora, ori pe aleile intens circulate dintre blocurile de locuinţe! Folosiţi pentru joacă numai locurile unde nu circulă maşini: parcuri, terenuri de sport, curtea casei sau a şcolii.  
Poliţia bihoreană urează tuturor elevilor un an şcolar plin de realizări!
Alina Dinu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Poliţiştii bihoreni, alături de elevi la începutul noului an şcolar.

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 23:28:52 Ora standard a Europei de Est