Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

,,Anul școlar va debuta (...) în cele mai bune condiții”

Inspectorul școlar general, Alin Florin Novac Iuhas:

,,Anul școlar va debuta (...) în cele mai bune condiții”

Joi (7 septembrie 2017), după premierea celor 14 elevi de 10 ai Bihorului (la Evaluarea Națională și la BAC - 2017), domnul inspector școlar general Alin Florin Novac Iuhas a avut o întâlnire doar cu reprezentanții presei prezenți la festivitate.

Domnia sa ne-a dat ,,câteva repere" cu privire la rezultatele controlului mixt efectuat recent în unități de învățământ din județul Bihor de către reprezentanții I.S.J. Bihor, ai Instituției Prefectului și ai D.S.P.; se intenționează a se sărbători la Oradea Ziua Excelenței în educație (probabil de Ziua Mondială a Educației, zicem noi); generalul a avansat și posibile descălecări luni, 11 septembrie, la festivitățile de deschidere a cursurilor în județ, la Sânmartin, Sălard sau (Horea) Marghita.
Din cele 847 de corpuri de clădire, 12% nu dețin autorizație I.S.U., iar 11%, autorizație sanitară
Din cele 847 de corpuri de clădire din județul Bihor în care învață preșcolarii și elevii bihoreni, circa 650 dețin (sau nu necesită) autorizație I.S.U., în procente, doar 12 la sută nu au obținut încă această autorizație de funcționare: 104 sunt în curs, iar 100 sunt fără autorizație I.S.U. În ceea ce privește autorizația sanitară, 94 de unități de învățământ nu dețin autorizație sanitară de funcționare. Motivul? Același, de când lumea și pământul: lipsa rețelelor de apă potabilă și canalizare. Dar, aceasta nu înseamnă că în cele 94 de unități de învățământ, luni, copiii nu vor fi prezenți la festivitățile de deschidere a cursurilor. ,,Și în aceste unități de învățământ au fost asigurate condițiile minime igienico-sanitare de funcționare", ne-a asigurat generalul Inspectoratului Școlar. ,,De-acum spun că școala va începe în cele mai bune condiții, din acest punct de vedere, cât și din punct de vedere al resurselor umane. Încă mâine (vineri, 8 sept. - n.n.), mai avem o ședință de repartizare pentru câteva posturi care au rămas nerepartizate. Sunt sigur că mâine (vineri - n.n.) vom acoperi un procent foarte mare din acestea. Ce va rămâne va rămâne în plata cu ora pentru titularii unității, acolo unde va fi posibil, iar unde nu, tot prin plata cu ora pentru pensionari".
5.430 de compendii pentru elevii din a V-a, cu 51 mai multe decât necesarul
După cum se cunoaște (de la ministrul Liviu Pop - n.n.), elevii de clasa a V-a vor învăța, în primele două luni, până sosesc manualele, din compendiu, un manual - antologie care cuprinde toate disciplinele de învățământ pentru clasa a V-a, structurate pe ariile curriculare: Limbă și comunicare, Matematică și științele naturii, Om și societate, Arte, Tehnologii, Consiliere și orientare (fiecare cu disciplinele sale). În Bihor au sosit 5.430 de compendii și au fost distribuite în cele mai multe unități, necesarul pentru elevii de a V-a și profesorii lor și încă 51 în plus, după cum a precizat dl inspector școlar general.
,,Toată lumea se duce în oraș că-i mai aproape"
Luni, 11 septembrie, încep cursurile noului an școlar. Domnul inspector școlar general ține să iasă în județ la festivități, având în vedere trei unități de învățământ: Școala Gimnazială ,,Floare de lotus" Sînmartin, unde, în vară, au fost finalizate toate lucrările la toate structurile; la Sălard, unde cu bani de la Banca Mondială, a fost construită o grădiniță nouă; cea de-a treia variantă posibilă este ,,Horea" Marghita. Și aici a fost finalizat un nou corp de clădire, tot cu fonduri de la Banca Mondială.
Prin urmare, generalul va ajunge luni și prin județ, vorba domniei sale: ,,Toată lumea se duce în oraș că-i mai aproape"!
Ovidiu Dan

Trimite email

miercuri, 26 iunie 2019