Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Anul școlar va debuta (...) în cele mai bune condiții”

Inspectorul școlar general, Alin Florin Novac Iuhas:

,,Anul școlar va debuta (...) în cele mai bune condiții”

Joi (7 septembrie 2017), după premierea celor 14 elevi de 10 ai Bihorului (la Evaluarea Națională și la BAC - 2017), domnul inspector școlar general Alin Florin Novac Iuhas a avut o întâlnire doar cu reprezentanții presei prezenți la festivitate.

Domnia sa ne-a dat ,,câteva repere" cu privire la rezultatele controlului mixt efectuat recent în unități de învățământ din județul Bihor de către reprezentanții I.S.J. Bihor, ai Instituției Prefectului și ai D.S.P.; se intenționează a se sărbători la Oradea Ziua Excelenței în educație (probabil de Ziua Mondială a Educației, zicem noi); generalul a avansat și posibile descălecări luni, 11 septembrie, la festivitățile de deschidere a cursurilor în județ, la Sânmartin, Sălard sau (Horea) Marghita.
Din cele 847 de corpuri de clădire, 12% nu dețin autorizație I.S.U., iar 11%, autorizație sanitară
Din cele 847 de corpuri de clădire din județul Bihor în care învață preșcolarii și elevii bihoreni, circa 650 dețin (sau nu necesită) autorizație I.S.U., în procente, doar 12 la sută nu au obținut încă această autorizație de funcționare: 104 sunt în curs, iar 100 sunt fără autorizație I.S.U. În ceea ce privește autorizația sanitară, 94 de unități de învățământ nu dețin autorizație sanitară de funcționare. Motivul? Același, de când lumea și pământul: lipsa rețelelor de apă potabilă și canalizare. Dar, aceasta nu înseamnă că în cele 94 de unități de învățământ, luni, copiii nu vor fi prezenți la festivitățile de deschidere a cursurilor. ,,Și în aceste unități de învățământ au fost asigurate condițiile minime igienico-sanitare de funcționare", ne-a asigurat generalul Inspectoratului Școlar. ,,De-acum spun că școala va începe în cele mai bune condiții, din acest punct de vedere, cât și din punct de vedere al resurselor umane. Încă mâine (vineri, 8 sept. - n.n.), mai avem o ședință de repartizare pentru câteva posturi care au rămas nerepartizate. Sunt sigur că mâine (vineri - n.n.) vom acoperi un procent foarte mare din acestea. Ce va rămâne va rămâne în plata cu ora pentru titularii unității, acolo unde va fi posibil, iar unde nu, tot prin plata cu ora pentru pensionari".
5.430 de compendii pentru elevii din a V-a, cu 51 mai multe decât necesarul
După cum se cunoaște (de la ministrul Liviu Pop - n.n.), elevii de clasa a V-a vor învăța, în primele două luni, până sosesc manualele, din compendiu, un manual - antologie care cuprinde toate disciplinele de învățământ pentru clasa a V-a, structurate pe ariile curriculare: Limbă și comunicare, Matematică și științele naturii, Om și societate, Arte, Tehnologii, Consiliere și orientare (fiecare cu disciplinele sale). În Bihor au sosit 5.430 de compendii și au fost distribuite în cele mai multe unități, necesarul pentru elevii de a V-a și profesorii lor și încă 51 în plus, după cum a precizat dl inspector școlar general.
,,Toată lumea se duce în oraș că-i mai aproape"
Luni, 11 septembrie, încep cursurile noului an școlar. Domnul inspector școlar general ține să iasă în județ la festivități, având în vedere trei unități de învățământ: Școala Gimnazială ,,Floare de lotus" Sînmartin, unde, în vară, au fost finalizate toate lucrările la toate structurile; la Sălard, unde cu bani de la Banca Mondială, a fost construită o grădiniță nouă; cea de-a treia variantă posibilă este ,,Horea" Marghita. Și aici a fost finalizat un nou corp de clădire, tot cu fonduri de la Banca Mondială.
Prin urmare, generalul va ajunge luni și prin județ, vorba domniei sale: ,,Toată lumea se duce în oraș că-i mai aproape"!
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:23:50 Ora de vară a Europei de Est