Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Rolul asistentului social în furnizarea și dezvoltarea serviciilor sociale din județul Bihor

Oportunități și provocări

Rolul asistentului social în furnizarea și dezvoltarea serviciilor sociale din județul Bihor

Sucursala Teritorială Bihor a Colegiului Național al Asistenților Sociali (CNASR), în parteneriat cu Universitatea din Oradea, Facultatea de Științe Socio-Umane a organizat joi, 14 septembrie 2017, la sala de conferințe a Bibliotecii universitare, conferința ,,Rolul asistentului social în furnizarea și dezvoltarea serviciilor sociale din județul Bihor - oportunități și provocari".

Conferința face parte din campania ,,România se ridică în picioare pentru asistența socială", desfășurată de CNASR în alte 10 județe din țară. Scopul acestor evenimente este de a valoriza profesia de asistent social și de a atrage atenția asupra nevoii de angajare a asistenților sociali în cadrul serviciilor sociale mai ales în mediu rural. Evenimentul este dedicat asistenților sociali, oficialităților județene, reprezentanților societății civile, prietenilor și susținătorilor profesiei de asistent social.
,,Puțin mai devreme am primit o întrebare pertinentă din partea unui reprezentant al presei: De ce trebuie să ne ridicăm în picioare? Pentru că de fapt este o metaforă care scoate în evidență calitatea de profesionist al asistentului social și scoate în evidență importanța lui în comunitate.
Mie îmi place să spun că asistentul social este profesionistul, similar medicului, doar că asistentul social nu tratează trupul ci rănile sociale ale unei persoane.
Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea astfel: „Sănătatea este o stare pe deplin favorabilă atât fizic, mintal cât și social, și nu doar absența bolilor sau a infirmităților și  „capacitatea de a duce o viață productivă social și economic". Așadar, asistentul social este piesa esențială într-o echipă de profesioniști care contribuie la starea de sănătate a comunității.
Numele  conferinței de azi este ,,Rolul asistentului social în furnizarea și dezvoltarea serviciilor sociale din jud. Bihor - oportunități și provocări" și ne-am gândit la această temă pentru că în cadrul acestor servicii, asistentul social își arată adevărata valoare. Este o valoare intrinsecă, deoarece nici un serviciul social nu poate funcționa fără un asistent social care să evalueze, planifice, implementeze planul de intervenție și să monitorizeze beneficiarul serviciului. Și pentru aceasta avem azi invitați care ne vor povesti cum se întâmplă acest lucru în serviciile sociale pe care le derulează.
Desigur că nu toate sunt în nuanță roz în asistența socială. Asistentul social în funcție de locul de muncă în care activează se poate confrunta cu o serie de probleme: violență din partea beneficiarilor, intrarea în comunități sărace în care epidemiile de tot felul îi pun viața în pericol, lipsa fondurilor pentru implementarea măsurilor pentru beneficiari, salariile mici, și lista ar putea continua. Cu toate acestea asistenții sociali își fac munca cu demnitate și au învățat să se descurce în toate situațiile", a declarat doamna Claudia Torje, președintele Filialei locale a CNASR.
După ce au colindat alte 10 județe, au descălecat, așa cum le place să spună, și la Oradea, conducerea CNASR: dl Doru Buzducea - președinte CNASR și Cristian Roșu - vicepreședintele CNASR.
(A.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:19:13 Ora de vară a Europei de Est