Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Rolul asistentului social în furnizarea și dezvoltarea serviciilor sociale din județul Bihor

Oportunități și provocări

Rolul asistentului social în furnizarea și dezvoltarea serviciilor sociale din județul Bihor

Sucursala Teritorială Bihor a Colegiului Național al Asistenților Sociali (CNASR), în parteneriat cu Universitatea din Oradea, Facultatea de Științe Socio-Umane a organizat joi, 14 septembrie 2017, la sala de conferințe a Bibliotecii universitare, conferința ,,Rolul asistentului social în furnizarea și dezvoltarea serviciilor sociale din județul Bihor - oportunități și provocari".

Conferința face parte din campania ,,România se ridică în picioare pentru asistența socială", desfășurată de CNASR în alte 10 județe din țară. Scopul acestor evenimente este de a valoriza profesia de asistent social și de a atrage atenția asupra nevoii de angajare a asistenților sociali în cadrul serviciilor sociale mai ales în mediu rural. Evenimentul este dedicat asistenților sociali, oficialităților județene, reprezentanților societății civile, prietenilor și susținătorilor profesiei de asistent social.
,,Puțin mai devreme am primit o întrebare pertinentă din partea unui reprezentant al presei: De ce trebuie să ne ridicăm în picioare? Pentru că de fapt este o metaforă care scoate în evidență calitatea de profesionist al asistentului social și scoate în evidență importanța lui în comunitate.
Mie îmi place să spun că asistentul social este profesionistul, similar medicului, doar că asistentul social nu tratează trupul ci rănile sociale ale unei persoane.
Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea astfel: „Sănătatea este o stare pe deplin favorabilă atât fizic, mintal cât și social, și nu doar absența bolilor sau a infirmităților și  „capacitatea de a duce o viață productivă social și economic". Așadar, asistentul social este piesa esențială într-o echipă de profesioniști care contribuie la starea de sănătate a comunității.
Numele  conferinței de azi este ,,Rolul asistentului social în furnizarea și dezvoltarea serviciilor sociale din jud. Bihor - oportunități și provocări" și ne-am gândit la această temă pentru că în cadrul acestor servicii, asistentul social își arată adevărata valoare. Este o valoare intrinsecă, deoarece nici un serviciul social nu poate funcționa fără un asistent social care să evalueze, planifice, implementeze planul de intervenție și să monitorizeze beneficiarul serviciului. Și pentru aceasta avem azi invitați care ne vor povesti cum se întâmplă acest lucru în serviciile sociale pe care le derulează.
Desigur că nu toate sunt în nuanță roz în asistența socială. Asistentul social în funcție de locul de muncă în care activează se poate confrunta cu o serie de probleme: violență din partea beneficiarilor, intrarea în comunități sărace în care epidemiile de tot felul îi pun viața în pericol, lipsa fondurilor pentru implementarea măsurilor pentru beneficiari, salariile mici, și lista ar putea continua. Cu toate acestea asistenții sociali își fac munca cu demnitate și au învățat să se descurce în toate situațiile", a declarat doamna Claudia Torje, președintele Filialei locale a CNASR.
După ce au colindat alte 10 județe, au descălecat, așa cum le place să spună, și la Oradea, conducerea CNASR: dl Doru Buzducea - președinte CNASR și Cristian Roșu - vicepreședintele CNASR.
(A.P.)

Trimite email

luni, 1 iunie 2020