Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

„Copil în Europa”

3 - 12 oct., Festivalul Național de Teatru pentru Copii și Tineri - ediția a X-a, Timișoara

„Copil în Europa”

Cea de a X-a ediție a festivalului „Copil în Europa" va avea loc în perioada 3 - 12 octombrie 2017, la Casa Tineretului (FITT), în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, precum și în alte locații din Timișoara.

Festivalul reunește nume sonore la nivel național și internațional, fiind invitați să joace spectacole în festival sau să țină workshop-uri pentru participanți: Florin Piersic Jr., Konstantin Keidel, Tibor Cari, Victor Bucur, Mădălina Ghițescu Petre, Dragoș Muscalu, Loreta Neculai, Claudiu Pușcău, Imi și Iain de la Școala de circ, Petre Ancuța, Florin Călbăjos din proiectul 9G la TNB și alții.
Cu ajutorul partenerilor culturali, festivalul include următoarele spectacole invitate:   
-  „O mie de motive"- va avea loc în 12 octombrie de la ora 19.00 în Sala multifuncționala a CJT, aducându-l alături de noi pe actorul Florin Piersic Jr. Un spectacol despre cât suntem dispuși să facem pentru cei pe care îi iubim, de la Teatrul Point București.
  - „ActOrchestra"- va avea loc în 3 octombrie la ora 19.00 pe scena Casei Tineretului, un spectacol de la Teatrul Național București cu: Petre Ancuța, Florin Călbăjos și Emilian Mârnea. Cei trei actori-interpreți au muzică live, au pantomimă, au bătălii de replici  și dau dovadă de o energie inepuizabilă.
,,Leul Ra"- în data de 8 octombrie ora 19.00 la Casa Tineretului, un muzical de excepție de la Teatrul "Andrei Mureșanu" din Sfântu Gheorghe, avându-i în echipa de realizare pe regizorul Cezar Ghioca, coregrafia Atilla Bordas, iar muzica originală este compusă de Marius Popa, orchestrația Gabriel Pindici si Marius Popa, spectacolul având soliști deosebiți ca interpreți ai partiturilor din spectacol.
- ,,Huooooo!!!"- în 4 octombrie la ora 19.00 în amfiteatrul din Piața Sfântul Gheorghe, o tragicomedie politică, socială și umană, cu Marian Pîrvulescu si Christine Cizmaș de la Auăleu din Timișoara.
- ,,Just Push Play"- în data de 5 octombrie ora 19.00 la Club Reflektor Venue, un spectacol de improvizație creat cu și pentru spectatorii prezenți, cu Dragoș Muscalu, Robert Pavicsits, Andrei Teleleu,la pian Vlad Pasencu
 Intrarea este liberă la toate spectacolele și activitățile festivalului, pe bază de rezervare online, aici: https://script.google.com/macros/s/AKfycbyKvOACgUBgBwp-RflJetI-uvf0U6ane6L3fwXF5vlcfEaUrkI/exec
Pe lângă spectacolele invitate, vor mai fi patru zile de spectacole în concurs pentru trupele de liceu (7, 10 și 11 octombrie), o zi pentru gimnaziu și monolog (9 octombrie), susținute pe scena Casei Tineretului
 În afara spectacolelor, vor fi și o serie de workshop-uri de dezvoltare a abilităților elevilor-actori, axate ediția aceasta, pe importanța îmbunătățirii calității vocii: improvizație muzicală, voce, film muzical, canto, dar și actorie, improvizație, circ și jonglerie, creativitate, etc.
Juriul festivalului va fi format din actorii: Ana Maria Cojocaru, Doru Maniu, Ana Maria Pandele Andone, Jasmina Mitrici, alături de regizorul Ștefan Darida.
Evenimentul este organizat de Asociația Culturală „Pentagon" și este cofinanțat de Consiliului Județean Timiș si de Primăria Municipiului Timișoara, având ca parteneri: Fundația Județeană pentru Tineret, Teatrul Național ,,Mihai Eminescu" Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara și alții.
Mai multe informații despre program, activități și parteneri, pe site-ul nostru
http://www.ac-pentagon.ro/index.php/festivalul-de-teatru-copil-in-europa-3/222-festivalul-de-teatru-pentru-copii-si-tineret-copil-in-europa-10
precum si pe facebook https://www.facebook.com/events/267774483713183/
Ana- Maria Pandele Andone
președinte - Asociația Culturală ,,Pentagon"

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 09:40:19 Ora standard a Europei de Est