Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

200 de ani de la nașterea mitropolitului Andrei Șaguna

Miercuri, la Gr. Șc. „Andrei Șaguna” – „Ziua școlii”

200 de ani de la nașterea mitropolitului Andrei Șaguna

„Șogunii” orădeni și-au sărbătorit, ieri (miercuri, 26 noiembrie 2008), cu mare fast, patronul spiritual, la împlinirea a două sute de ani de la nașterea sa, fiind onorați la adunarea omagială de distinși invitați, istoricul și profesorul universitar dr. Viorel Faur, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar (inspectorul general, prof. Ioan Șereș, inspector general adjunct, prof. Silviu Torjoc, inspector de specialitate, Florian Mieluț), reprezentanți ai Primăriei Oradea (director executiv adj. A.P.I., dna Benyovszki Tunde), dna Ana Ile (de la Arhivele Statului), directori de licee...

 “La ceas de sărbătoare, ne-am adunat într-un singur suflet pentru a sărbători „Ziua școlii”, omagiindu-l pe cel al cărui nume îl cinstim: Andrei Șaguna, unul dintre cei mai importanți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, luminător de suflete, deschizător de drumuri și îndrumător de minte, cel care a scris o pagină de aur în istoria și cultura neamului românesc”, a spus prof. ing. Gretta Postole, directorul Grupului Școlar „Andrei Șaguna”, în deschiderea oficială a manifestării.
Istoricul Viorel Faur l-a prezentat pe Andrei Șaguna în lumina documentelor, văzut și apreciat mai bine de americani decât de ai săi, o personalitate de primă mână a vremii sale, un luptător pentru drepturile și libertățile românilor din Transilvania și pentru ideea de unitate, asemeni lui Avram Iancu...
Manifestări cultural-educative  
Preț e mai bine de două ore, „șogunii” și-au omagiat patronul spiritual prin manifestări diverse care s-au desfășurat, în paralel, în mai multe săli de clasă, precum și în anfiteatru: lansarea unui nou număr al revistei „Univers șagunist”; itinerar Andrei Șaguna – viața și activitatea (concurs); 1 Decembrie  - speranță și vis împlinit (omagiere); Agendă Europa și „Europa e și casa mea”; „Carta Pământului”, „Fii în trend!” (concurs de estetică); „Pe la nunți și sărbători” (expoziție, firme de exercițiu); expoziție culinară; obiceiuri de Crăciun; parada modei (din materiale neconvenționale); concursuri de eseuri; parcurs auto; concurs sportiv; concurs de șah și moară; scenete umoristice... urmate de premierea câștigătorilor concursurilor.
„Gaițele” și „Scara”
Nu știm cât au muncit dascălii de română (Livia Dale și Angela Bungău) și elevii (din a XII-a C, a X-a A și a XI-a F) la pregătirea pieselor umoristice, dar trebuie să știți că au prezentat un spectacol de calitate care ar putea fi reluat pe oricare scenă. Drept pentru care țin să-i felicit atât pe domnii profesori, cât și pe actori (Raluca Suciu, Mariana Nica, Fulop Mihai, Anamaria Mihoc, Alexandra Oros, Meda Platona și Toro Yvette – în „Gaițele”; Cătălin Florea, Robert Raț, Roxana Muscaș și Sanda Toadere – în „Scara”). (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 200 de ani de la nașterea mitropolitului Andrei Șaguna.

Trimite email
vineri, 17 ianuarie 2025, 00:12:09 Ora standard a Europei de Est