Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Casting spells in Romania”

Cu mult drag, din nou în Oradea!

,,Casting spells in Romania”

Marți, 19 septembrie 2017, o parte din elevii și profesorii Școlii Gimnaziale ,,Dacia" din Oradea s-au bucurat de prezența doamnei Kate Palmo, venită din Statele Unite, în compania unei prietene, pentru a revedea orașul și oamenii care au găzduit-o cu generozitate în perioada 2008-2009, când a activat în această școală ca voluntar în programul Corpul Păcii, pe linie didactică.

În ciuda vârstei și a distanței, Ms Kate, așa cum i se adresau copiii, a reușit să se țină de promisiunea făcută cu lacrimi în ochi la plecarea din România, și anume: aceea de a reveni. Faptul este cât se poate de relevant atât în ce privește calitatea umană și profesională a persoanei care s-a pus în slujba semenilor săi, oricare și oriunde ar fi ei, dar și în ceea ce privește proverbiala noastră ospitalitate, nemaivorbind de farmecul aparte al Oradiei.
Cu multă plăcere, dar și cu nostalgie, Ms Kate s-a prezentat în fața elevilor, le-a vorbit despre privilegiul de a-i fi cunoscut pe români la ei acasă și de a fi lucrat cu elevi ai Școlii Gimnaziale ,,Dacia" (care acum sunt la vârsta studenției), rememorând momente și activități desfășurate împreună. La rândul lor, elevii i-au pus întrebări pe diferite teme legate de poporul și țara ei de origine, prilej cu care și-au putut da seama că miturile și prejudecățile nu își au locul atunci când ai în vedere un individ sau o comunitate, oricare ar fi. Ideea de voluntariat a fost subliniată și clarificată în mod deosebit.
În cele din urmă, distinsul oaspete le-a prezentat copiilor și profesorilor cartea al cărei autor este și care se intitulează ,,Casting spells in Romania" (Făcând vrăji în România). Într-o prezentare grafică elegantă, dar și jucăușă, cartea  înfățișează, autobiografic, sub formă de basm, etapa românească propriei vieți, această aventură spirituală care i-a marcat existența și care, de bună seamă, a lăsat urme de lumină și în mințile sau sufletele celor cu care a lucrat ori doar i-a întâlnit. Scrierea este însoțită de imagini care surprind aspecte încântătoare ale realității românești și care au fost surprinse de propriul aparat foto în timpul numeroaselor călătorii prin țara noastră, țară pe care ,,doamna din America" ajunsese să o cunoască și să-i aprecieze valorile și frumusețile, chiar s-o iubească, poate mai mult decât unii dintre noi. Cartea, dedicată tuturor copiilor din România, a fost înmânată domnului director Florian Hava, pentru bibliotecă ori pentru uzul profesorilor de limba engleză. Acest eveniment în sine, constituindu-se totodată și ca activitate a comisiei metodice de limbi moderne din cadrul Școlii Gimnaziale ,,Dacia".
S-a dovedit cu această ocazie, o dată în plus, că acolo unde este dăruire și deschidere spre oameni, spre sufletele și nevoile lor, nu există bariere de niciun fel, cu atât mai puțin cele de ordin lingvistic, gazdele, copii și adulți, dovedindu-se buni cunoscători ai limbii engleze.
Rodica Măduța & Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Casting spells in Romania”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:09:22 Ora de vară a Europei de Est