Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

La ceas aniversar, Filiala Bihor a CECCAR a fost onorată de reprezentanții a 14 instituții...

Joi, 21 septembrie, de Ziua contabilului

La ceas aniversar, Filiala Bihor a CECCAR a fost onorată de reprezentanții a 14 instituții...

Joi, 21 septembrie 2017, de Ziua Națională a Contabilului Român, conducerea Filialei Bihor a CECCAR a organizat, ca în fiecare an, sărbătorirea contabililor bihoreni, în Sala de cursuri ,,Eremia Bologa".

La cea de-a 13-a ediție a manifestărilor, au onorat cu prezența și cu salutul lor nu mai puțin de 14 invitați, reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, ai instituțiilor partenere și ai mediului de afaceri.
,,Profesia contabilă, azi și în viitor"
În deschiderea reuniunii, președintele Filialei Bihor, dl Susa Valerian Pavel, a salutat participanții și invitații, a prezentat tema întâlnirii (,,Profesia contabilă, azi și în viitor") și mesajul de felicitare din partea Consiliului Superior al CECCAR. Convins și optimist din fire, dl președinte se arată încrezător că ,,viitorul nu doar sună bine, dar și va arăta bine!"
Spre bucuria conducerii Consiliului Filialei (alcătuit din: Valerian Pavel Susa - președinte, Ioan Chivari și Ioan Holhoș - vicepreședinți, Claudia Diana Sabău-Popa și Carmen Mihaela Scorțe - membri titulari, Ioan Costaș - membru supleant) și a doamnei director executiv Leonica Bochiș, la ceas aniversar, contabilii bihoreni au fost salutați și felicitați chiar de către prefectul Ioan Mihaiu (mesajul domniei sale fiind prezentat de directorul Cancelariei, doamna Lavinia Mihuț). Gânduri bune și felicitări au fost exprimate și din partea conducerilor Consiliului Județean Bihor (de către consilierul Cristian Onița), Casei Județene de Pensii Bihor (de către directorul executiv, dna Carmen Georgeta Polman), Casei de Asigurări de Sănătate Bihor (președinte, Gheorghe Varga), A.J.O.F.M. Bihor (director executiv, Békési Csaba), Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor (director, Marius Rotar), Administrației Județene a Finanțelor Publice Bihor (doamna Magdalena Berce), Universității din Oradea, Facultatea de Științe Economice (dna prodecan Claudia Diana Sabău-Popa, membru al Consiliului Filialei Bihor a CECCAR), Universității Agora (dna prorector Gabriela Bologa), Camerei de Comerț și Industrie Bihor (președinte, dl Ioan Micula), Camerei de Conturi Bihor (dna Liliana Durgheu), Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii Județean Bihor (prim-vicepreședinte Ioan Mintaș), Agenției Bihor a Băncii Naționale a României (director, Septimiu Moga) și din partea conducerii Inspectoratului Școlar Județean Bihor (reprezentată de către doamna inspector școlar Elena Chivari-Moțoc).
,,Contabilul este inima oricărei activități financiare"
În cuvântul lor, vorbitorii nu s-au mulțumit doar să elogieze și să felicite sărbătoriții zilei, unii chiar au subliniat esența și importanța muncii contabilului, au făcut propuneri și au arătat situația cu care se confruntă astăzi reprezentanții ,,nobilei bresle", ca să-l cităm pe președintele Camerei de Comerț și Industrie Bihor, dl Ioan Micula. ,,Contabilul te ajută să înțelegi modul în care funcționează afacerea, te ajută să-ți gestionezi și să-ți organizezi patrimoniul, să-ți optimizezi costurile, să-ți construiești un buget sau să-ți transformi în profit investițiile. Contabilii sunt acei profesioniști extrem de importanți fără de care nicio afacere, instituție sau economia națională nu se poate dezvolta", a mai spus dl președinte Ioan Micula. ,,Contabilitatea este o știință; este știința care se ocupă cu măsurarea, cunoașterea, controlul și gestiunea activelor, datoriilor și capitalurilor proprii și cu calculul rezultatelor obținute în activitatea atât a persoanelor fizice, cât și a persoanelor juridice..., este o profesie foarte dorită" (prodecan Claudia Diana Sabău-Popa). Directorul Agenției BNR a făcut recurs la istorie (istoria profesiei contabile), după care a revenit la realitatea palpabilă a profesioniștilor contabili care ,,trebuie să facă egalitate între debit și credit, între active și pasive, între ceea ce avem voie să facem și ceea ce trebuie să respectăm" (director Septimiu Moga). ,,Contabilul este inima oricărei activități financiare", recunoaște dl prim-vicepreședinte Ioan Mintaș; și mai recunoaște misiunea ingrată, complexă și dificilă a contabililor de astăzi, nevoiți să păzească și să transpună în practică o legislație aflată în derivă, ,,care se schimbă de la o oră la alta, care îi îngroapă puțin câte puțin pe cei mici, favorizând multinaționalele, deși cei mici (mulți și oropsiți, care reprezintă 92%  din total angajați) dau 70 % din PIB, în timp ce cei favorizați dau doar 14-15 la sută din PIB". Reprezentantul Finanțelor Bihor, doamna Magdalena Berce, a făcut, ca și anul trecut, două propuneri (altele decât în 2016, pe care doar le-a reamintit). ,,Ar fi cazul ca și în profesia aceasta să folosim agregarea. Dacă nu agregăm, rămânem disipați (fărâmițați), ca și acuma, ceea ce nu ne oferă un viitor bun" (contabilii știu de ce - n.n.). Cea de-a doua propunere este o recomandare făcută filialei, de a acorda, alături de celelalte premii, și un premiu de popularitate, cu precizarea ca cel premiat să fie votat (ales) de cei din sală, de contabilii prezenți ,,asta v-ar ajuta să vă cunoașteți mai bine și să vă apreciați mai bine", e de părere doamna Magdalena Berce.
,,Cum facem ca acest viitor să nu ne copleșească"
Trecându-se la partea a doua, la dezbaterea temei, președintele în exercițiu (Valerian Susa) a spus: ,,Plecând de la realitatea acestei profesii, să prefigurăm tendințele de evoluție a acesteia, să încercăm să identificăm către ce ne îndreptăm, ce ne așteaptă, cum facem ca acest viitor să nu ne copleșească, ci să fie unul pe care să-l putem birui în primul rând prin profesionalism".
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (63 de poze), accesați Galeria foto: La ceas aniversar, Filiala Bihor a CECCAR a fost onorată de reprezentanții a 14 instituții...

Trimite email
marți, 23 aprilie 2024, 12:28:20 Ora de vară a Europei de Est