Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

La ceas aniversar, Filiala Bihor a CECCAR a fost onorată de reprezentanții a 14 instituții...

Joi, 21 septembrie, de Ziua contabilului

La ceas aniversar, Filiala Bihor a CECCAR a fost onorată de reprezentanții a 14 instituții...

Joi, 21 septembrie 2017, de Ziua Națională a Contabilului Român, conducerea Filialei Bihor a CECCAR a organizat, ca în fiecare an, sărbătorirea contabililor bihoreni, în Sala de cursuri ,,Eremia Bologa".

La cea de-a 13-a ediție a manifestărilor, au onorat cu prezența și cu salutul lor nu mai puțin de 14 invitați, reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, ai instituțiilor partenere și ai mediului de afaceri.
,,Profesia contabilă, azi și în viitor"
În deschiderea reuniunii, președintele Filialei Bihor, dl Susa Valerian Pavel, a salutat participanții și invitații, a prezentat tema întâlnirii (,,Profesia contabilă, azi și în viitor") și mesajul de felicitare din partea Consiliului Superior al CECCAR. Convins și optimist din fire, dl președinte se arată încrezător că ,,viitorul nu doar sună bine, dar și va arăta bine!"
Spre bucuria conducerii Consiliului Filialei (alcătuit din: Valerian Pavel Susa - președinte, Ioan Chivari și Ioan Holhoș - vicepreședinți, Claudia Diana Sabău-Popa și Carmen Mihaela Scorțe - membri titulari, Ioan Costaș - membru supleant) și a doamnei director executiv Leonica Bochiș, la ceas aniversar, contabilii bihoreni au fost salutați și felicitați chiar de către prefectul Ioan Mihaiu (mesajul domniei sale fiind prezentat de directorul Cancelariei, doamna Lavinia Mihuț). Gânduri bune și felicitări au fost exprimate și din partea conducerilor Consiliului Județean Bihor (de către consilierul Cristian Onița), Casei Județene de Pensii Bihor (de către directorul executiv, dna Carmen Georgeta Polman), Casei de Asigurări de Sănătate Bihor (președinte, Gheorghe Varga), A.J.O.F.M. Bihor (director executiv, Békési Csaba), Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor (director, Marius Rotar), Administrației Județene a Finanțelor Publice Bihor (doamna Magdalena Berce), Universității din Oradea, Facultatea de Științe Economice (dna prodecan Claudia Diana Sabău-Popa, membru al Consiliului Filialei Bihor a CECCAR), Universității Agora (dna prorector Gabriela Bologa), Camerei de Comerț și Industrie Bihor (președinte, dl Ioan Micula), Camerei de Conturi Bihor (dna Liliana Durgheu), Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii Județean Bihor (prim-vicepreședinte Ioan Mintaș), Agenției Bihor a Băncii Naționale a României (director, Septimiu Moga) și din partea conducerii Inspectoratului Școlar Județean Bihor (reprezentată de către doamna inspector școlar Elena Chivari-Moțoc).
,,Contabilul este inima oricărei activități financiare"
În cuvântul lor, vorbitorii nu s-au mulțumit doar să elogieze și să felicite sărbătoriții zilei, unii chiar au subliniat esența și importanța muncii contabilului, au făcut propuneri și au arătat situația cu care se confruntă astăzi reprezentanții ,,nobilei bresle", ca să-l cităm pe președintele Camerei de Comerț și Industrie Bihor, dl Ioan Micula. ,,Contabilul te ajută să înțelegi modul în care funcționează afacerea, te ajută să-ți gestionezi și să-ți organizezi patrimoniul, să-ți optimizezi costurile, să-ți construiești un buget sau să-ți transformi în profit investițiile. Contabilii sunt acei profesioniști extrem de importanți fără de care nicio afacere, instituție sau economia națională nu se poate dezvolta", a mai spus dl președinte Ioan Micula. ,,Contabilitatea este o știință; este știința care se ocupă cu măsurarea, cunoașterea, controlul și gestiunea activelor, datoriilor și capitalurilor proprii și cu calculul rezultatelor obținute în activitatea atât a persoanelor fizice, cât și a persoanelor juridice..., este o profesie foarte dorită" (prodecan Claudia Diana Sabău-Popa). Directorul Agenției BNR a făcut recurs la istorie (istoria profesiei contabile), după care a revenit la realitatea palpabilă a profesioniștilor contabili care ,,trebuie să facă egalitate între debit și credit, între active și pasive, între ceea ce avem voie să facem și ceea ce trebuie să respectăm" (director Septimiu Moga). ,,Contabilul este inima oricărei activități financiare", recunoaște dl prim-vicepreședinte Ioan Mintaș; și mai recunoaște misiunea ingrată, complexă și dificilă a contabililor de astăzi, nevoiți să păzească și să transpună în practică o legislație aflată în derivă, ,,care se schimbă de la o oră la alta, care îi îngroapă puțin câte puțin pe cei mici, favorizând multinaționalele, deși cei mici (mulți și oropsiți, care reprezintă 92%  din total angajați) dau 70 % din PIB, în timp ce cei favorizați dau doar 14-15 la sută din PIB". Reprezentantul Finanțelor Bihor, doamna Magdalena Berce, a făcut, ca și anul trecut, două propuneri (altele decât în 2016, pe care doar le-a reamintit). ,,Ar fi cazul ca și în profesia aceasta să folosim agregarea. Dacă nu agregăm, rămânem disipați (fărâmițați), ca și acuma, ceea ce nu ne oferă un viitor bun" (contabilii știu de ce - n.n.). Cea de-a doua propunere este o recomandare făcută filialei, de a acorda, alături de celelalte premii, și un premiu de popularitate, cu precizarea ca cel premiat să fie votat (ales) de cei din sală, de contabilii prezenți ,,asta v-ar ajuta să vă cunoașteți mai bine și să vă apreciați mai bine", e de părere doamna Magdalena Berce.
,,Cum facem ca acest viitor să nu ne copleșească"
Trecându-se la partea a doua, la dezbaterea temei, președintele în exercițiu (Valerian Susa) a spus: ,,Plecând de la realitatea acestei profesii, să prefigurăm tendințele de evoluție a acesteia, să încercăm să identificăm către ce ne îndreptăm, ce ne așteaptă, cum facem ca acest viitor să nu ne copleșească, ci să fie unul pe care să-l putem birui în primul rând prin profesionalism".
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (63 de poze), accesați Galeria foto: La ceas aniversar, Filiala Bihor a CECCAR a fost onorată de reprezentanții a 14 instituții...

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 27 septembrie 2020

Poza zilei

Noi votăm cu Daria!

Astăzi, 27 septembrie 2020, în ziua alegerilor locale, când toți cei mari, adulții, se pregătesc să meargă la vot pentru a-și alege candidații care să-i reprezinte, noi, cei mici, o votăm pe colega și prietena noastră Daria Creț, de la Școala Gimnazială ,,Dacia", și o felicităm!
De ce?
Pentru media generală 10 pe care a obținut-o la examenul național din vară, la Evaluarea Națională!
Ne-am mândrit cu ea, când am văzut-o între cei 19 absolvenți de 10 ai Bihorului (cinci la Bacalaureat și 14 la Evaluarea Națională)!
Colegii, prietenii și doamna învățătoare