Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Oradea se află în topul orașelor magnet din România

Potrivit experților Băncii Mondiale,

Oradea se află în topul orașelor magnet din România

Joi, 21 septembrie 2017, a avut loc în sala mare a Primăriei Oradea, conferința ,,Orașe Magnet - cazul Oradea", susținută de Marcel Heroiu și Marius Cristea, ambii experți seniori ai Băncii Mondiale.

La eveniment au participat primarul Ilie Bolojan,  viceprimarul Florin Birta, directorul Zonei Metropolitane Oradea (ZMO) Adrian Foghiș și numeroși reprezentanți ai instituțiilor locale și ai mediului privat din Oradea.
,,Le mulțumesc oaspeților noștri pentru prezență! Știu că dânșii prezintă aceste rapoarte în mai multe orașe, fiind printre cei mai buni specialiști în dezvoltare regională și experți în raportări. Ei dețin date comparative și de la alte state ale lumii, fapt ce ne ajută să ne raportăm și la alte motoare de dezvoltare. Noi ca oraș avem niște lucruri date pe care nu le putem schimba. De exemplu, nu ne vom putea compara niciodată cu Capitala, deoarece e evident că aceasta este avantajată de suprafața mai mare a orașului, numărul mult mai mare de locuitori, dar și de o altă poziționare geografică. Dar, sunt lucruri pe care le putem face pentru a menține și în anii următori ritmul de creștere pe care l-am obținut, cu mențiunea că trebuie să tindem să atingem un nivel de prosperitate identic cu al orașelor dezvoltate din Europa", a spus primarul Ilie Bolojan.
Oradea - oraș care oferă forță de muncă și o calitate ridicată a vieții
Cei doi seniori experți ai Băncii Mondiale au reușit prin prezentările lor să creeze o imagine de ansamblu a dezvoltării socio-economice a României din ultimii 17 ani, a orașelor României care au devenit motoare de dezvoltare, orașe printre care se numără și Oradea, dar și a factorilor care au generat sau dimpotrivă au împiedicat dezvoltarea unui oraș.
Oradea atrage anual, în medie, împreună cu Zona Metropolitană Oradea, peste 3.000 de locuitori noi, mai ales din orașele și comunele Bihorului, precum și din alte orașe importante din partea de vest a țării (remigrație). Acest flux, ca și puternica suburbanizare, pune presiune tot mai mare pe piața imobiliară și pe traficul auto.
Printre factorii care declanșează dezvoltare în general, se numără: suprafața orașului, numărul de locuitori, infrastructura pusă la punct, centre universitare puternice, oferte educaționale unice (cazul orașului Ploiești, care a dezvoltat în cadrul Universității o Facultate de Petro-Gaze, unică în Europa), existența unei industrii etc.
Despre orașul Oradea, un oraș cu aprox. 200.000 de locuitori, experții Băncii Mondiale au spus că acesta este un oraș atractiv prin oferta de locuri de muncă pe care o are și prin calitatea ridicată a vieții pe care o oferă. De altfel, în topul caracteristicilor care fac un oraș atractiv, Oradea se află pe locul 7 din totalul orașelor din România. Oradea este așadar percepută în mentalul colectiv ca un oraș cu o mare calitate a vieții.
Potrivit raportului făcut de Banca Mondială, 1,6 % din populație trăiește în zona urbană funcțională (zona rezidențială, industrială, de transport și de agrement), iar 2,6 % și-ar dori să trăiască în această zonă metropolitană, aceste cifre arătând dorința locuitorilor din zonele rurale învecinate orașului de a migra către Oradea pentru a lucra, pentru a avea joburi mai bine plătite și pentru o mai bună calitate a vieții. Potrivit raportului Băncii Mondiale, Oradea are aceeași zonă funcțională cu a orașului Galați, care este al doilea oraș industrial al României.
80% din atractivitatea orașului Oradea este așadar reprezentată de locurile de muncă și de calitatea vieții.
Cu un profil industrial pronunțat, Oradea face parte din topul orașelor României care se extind către periferie
Totodată, Oradea are un profil industrial pronunțat și face parte din topul orașelor care se extind către periferie (Oradea are o populație mobilă, dispusă să se mute spre aceste zone).
În același timp, o mare parte a forței de muncă din Oradea provine din zonele limitrofe: Sînmartin, Sîntandrei, Oșorhei, Săcueni, Nojorid, Salonta, Tileagd, Girișu de Criș, Biharia.
Un alt factor care arată că Oradea este un adevărat motor de dezvoltare este numărul foarte mare de navetiști pe care îl atrage, respectiv cca 35.000 de oameni care vin aici să lucreze. Oradea are, așadar, un profil de migrație și navetism.
Oradea trebuie să continue politicile de dezvoltare începute
În final, experții Băncii Mondiale au recomandat administrației publice să continue politicile de dezvoltare începute: având în vedere profilul industrial al orașului axarea în continuare pe educația vocațională (școli profesionale); politica de retenție a populației tinere în oraș prin oferirea de spații de locuire, joburi bine plătite; continuarea dezvoltării infrastructurii și dezvoltarea transportului public metropolitan; dezvoltarea parteneriatului cu firmele private; îmbunătățirea comunicării cu orașele din această regiune (Cluj-Napoca, Timișoara, Bistrița etc) printr-un schimb de promovare reciprocă.
,,Studiul scoate în evidență necesitatea unei legi dedicate dezvoltării metropolitane în România, subliniind importanța orașelor polarizatoare și a zonelor de influență ale acestora, declarându-le adevăratele motoare de dezvoltare economică a României", a spus în finalul conferinței Adrian Foghiș, directorul Zonei Metropolitane Oradea. (B.P.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Oradea se află în topul orașelor magnet din România.

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 09:54:44 Ora de vară a Europei de Est