Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Seară magică, alături de invitații Mihaelei Dindelegan

Teatru, poezie şi muzică, într-un eveniment înălţător

Seară magică, alături de invitații Mihaelei Dindelegan

Lansarea celor mai recente trei volume ale poetei Mihaela Dindelegan a constituit o nouă surpriză, dar și un prilej de delectare literară și artistică pentru toți participanții la evenimentul desfășurat luni, 25 septembrie 2017, la Librăria Ratio et Revelatio (de pe Str. Republicii Nr. 22).

Avându-l alături pe actorul Mircea Bodolan, director cu o îndelungă experienţă la Teatrul ,,Maria Filotti" din Brăila, scriitoarea Mihaela Dindelegan ne-a dezvăluit o altă față a personalității sale, aceea a poetului militant, a spiritului justiţiar, revoltat până la sânge pe nedreptățile cotidiene. ,,Mihaela nu este un poet lejer de citit. Sub masca Lui este o carte cumplită, în care constatăm că dezamăgirea este atât de cruntă încât autoarea se ia chiar de gât cu Dumnezeu. Bineînţeles că nu este o impertinenţă a Mihaelei în relaţia ei cu divinitatea, ci doar o formă de exprimare a acestei dezamăgiri profunde. Poetul e singurul care îşi poate permite să se adreseze lui Dumnezeu la modul acesta. Nici măcar preotul nu are dreptul, cu excepţia poetului, să comunice în acest fel şi, atunci, este firească atitudinea autoarei... Acest volum de sonete este unul care trebuie studiat, nu citit, iar pentru aceasta singura formă de studiu e repetarea textului. Începi cu o lectură, atât cât poţi suporta la prima citire, urmează o pauză de sedimentare care, pentru fiecare în parte, poate dura o oră, o zi, o lună, apoi, la a cincea sau la a şasea lectură, această carte de sonete va deveni fascinantă, dar şi periculoasă pentru sufletele moi", a subliniat Mircea Bodolan, evidenţiind, oarecum în ton cu autoarea, că din punctul lui de vedere „poporul a murit demult".
„Dacă ne referim la volumul Reversul Tainei, aici totul este ascuns, într-o oglindire extrem de alambicată şi de matură, relevând o experienţă de viaţă pe care nu pot să realizez când a apucat această tânără poetă să o parcurgă. Întrebarea mea este: De unde? De unde această înţelepciune, această maturitate la un autor atât de tânăr? Poate ne va dezvălui acest lucru într-un alt volum, dar repet că nici această carte nu ne putem permite să o lecturăm o singură dată. Aceeaşi atitudine de frondă faţă de rău se reflectă şi aici, şi totuşi mesajul acestui poem dramatic plin de simboluri, foarte închis, foarte greu abordabil, este unul extrem de optimist. Iar ceea ce spune în aforisme explică extraordinar de multe despre ceea ce găsim în piesa de teatru", a mai precizat Mircea Bodolan, care, în final, a răspuns şi dorinţei publicului, interpretând trei piese folk din repertoriul propriu.
Despre cărţile Mihaelei Dindelegan au vorbit şi prof. Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai", precum şi doamna Mioriţa Săteanu, preşedinta de onoare a Uniunii Femeilor Bihor, respectiv poetul Noru Silvan. Cunoscuţi şi apropiaţi de-ai autoarei, toţi aceştia au subliniat că poeta Mihaela Dindelegan prezintă în cărţile pe care le-a lansat luni o imagine străină de scrierile ei anterioare. „Sonetele din aceste cărţi sunt un adevărat război lingvistic, sunt poezii care nu iartă şi nu încurajează, nu acceptă compromisuri din partea celor cărora autoarea se adresează prin sonetul: „Cine sunt ei?", a menţionat doamna Mioriţa Săteanu, susţinând: „catargul ambarcaţiunii vieţii autoarei este îndreptat spre victorii, spre succesul muncii sale, pentru că ambarcaţiunea pluteşte pe valul speranţei".
Interpretul de folk Raul Silaghi şi-a adus contribuţia la reuşita evenimentului, cântând piesa „Fericirea mea-i la tine", pe versurile Mihaelei Dindelegan, iar profesoara de teatru Otilia Bejan a dat citire unui grupaj de sonete din cărţile lansate. „Prin tot ceea ce s-a prezentat aici am fost provocat, stârnit, motivat să-mi doresc să citesc şi să recitesc aceste volume până la înţelegerea lor profundă. Şi o voi face. Ne-aţi oferit o seară înălţătoare, de o extraordinară valoare literară, pe care nu o voi uita", a afirmat în final publicistul şi scriitorul Ivan Lungu, din Israel, prezent la eveniment alături de soţia sa. Într-un gest uimitor de apreciere, doamna Lungu şi-a scos lănţişorul cu pandantiv, punându-l la gâtul Mihaelei Dindelegan, ca pe o medalie.
R.P.
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Seară magică, alături de invitații Mihaelei Dindelegan.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 11:42:49 Ora de vară a Europei de Est