Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Seară magică, alături de invitații Mihaelei Dindelegan

Teatru, poezie şi muzică, într-un eveniment înălţător

Seară magică, alături de invitații Mihaelei Dindelegan

Lansarea celor mai recente trei volume ale poetei Mihaela Dindelegan a constituit o nouă surpriză, dar și un prilej de delectare literară și artistică pentru toți participanții la evenimentul desfășurat luni, 25 septembrie 2017, la Librăria Ratio et Revelatio (de pe Str. Republicii Nr. 22).

Avându-l alături pe actorul Mircea Bodolan, director cu o îndelungă experienţă la Teatrul ,,Maria Filotti" din Brăila, scriitoarea Mihaela Dindelegan ne-a dezvăluit o altă față a personalității sale, aceea a poetului militant, a spiritului justiţiar, revoltat până la sânge pe nedreptățile cotidiene. ,,Mihaela nu este un poet lejer de citit. Sub masca Lui este o carte cumplită, în care constatăm că dezamăgirea este atât de cruntă încât autoarea se ia chiar de gât cu Dumnezeu. Bineînţeles că nu este o impertinenţă a Mihaelei în relaţia ei cu divinitatea, ci doar o formă de exprimare a acestei dezamăgiri profunde. Poetul e singurul care îşi poate permite să se adreseze lui Dumnezeu la modul acesta. Nici măcar preotul nu are dreptul, cu excepţia poetului, să comunice în acest fel şi, atunci, este firească atitudinea autoarei... Acest volum de sonete este unul care trebuie studiat, nu citit, iar pentru aceasta singura formă de studiu e repetarea textului. Începi cu o lectură, atât cât poţi suporta la prima citire, urmează o pauză de sedimentare care, pentru fiecare în parte, poate dura o oră, o zi, o lună, apoi, la a cincea sau la a şasea lectură, această carte de sonete va deveni fascinantă, dar şi periculoasă pentru sufletele moi", a subliniat Mircea Bodolan, evidenţiind, oarecum în ton cu autoarea, că din punctul lui de vedere „poporul a murit demult".
„Dacă ne referim la volumul Reversul Tainei, aici totul este ascuns, într-o oglindire extrem de alambicată şi de matură, relevând o experienţă de viaţă pe care nu pot să realizez când a apucat această tânără poetă să o parcurgă. Întrebarea mea este: De unde? De unde această înţelepciune, această maturitate la un autor atât de tânăr? Poate ne va dezvălui acest lucru într-un alt volum, dar repet că nici această carte nu ne putem permite să o lecturăm o singură dată. Aceeaşi atitudine de frondă faţă de rău se reflectă şi aici, şi totuşi mesajul acestui poem dramatic plin de simboluri, foarte închis, foarte greu abordabil, este unul extrem de optimist. Iar ceea ce spune în aforisme explică extraordinar de multe despre ceea ce găsim în piesa de teatru", a mai precizat Mircea Bodolan, care, în final, a răspuns şi dorinţei publicului, interpretând trei piese folk din repertoriul propriu.
Despre cărţile Mihaelei Dindelegan au vorbit şi prof. Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai", precum şi doamna Mioriţa Săteanu, preşedinta de onoare a Uniunii Femeilor Bihor, respectiv poetul Noru Silvan. Cunoscuţi şi apropiaţi de-ai autoarei, toţi aceştia au subliniat că poeta Mihaela Dindelegan prezintă în cărţile pe care le-a lansat luni o imagine străină de scrierile ei anterioare. „Sonetele din aceste cărţi sunt un adevărat război lingvistic, sunt poezii care nu iartă şi nu încurajează, nu acceptă compromisuri din partea celor cărora autoarea se adresează prin sonetul: „Cine sunt ei?", a menţionat doamna Mioriţa Săteanu, susţinând: „catargul ambarcaţiunii vieţii autoarei este îndreptat spre victorii, spre succesul muncii sale, pentru că ambarcaţiunea pluteşte pe valul speranţei".
Interpretul de folk Raul Silaghi şi-a adus contribuţia la reuşita evenimentului, cântând piesa „Fericirea mea-i la tine", pe versurile Mihaelei Dindelegan, iar profesoara de teatru Otilia Bejan a dat citire unui grupaj de sonete din cărţile lansate. „Prin tot ceea ce s-a prezentat aici am fost provocat, stârnit, motivat să-mi doresc să citesc şi să recitesc aceste volume până la înţelegerea lor profundă. Şi o voi face. Ne-aţi oferit o seară înălţătoare, de o extraordinară valoare literară, pe care nu o voi uita", a afirmat în final publicistul şi scriitorul Ivan Lungu, din Israel, prezent la eveniment alături de soţia sa. Într-un gest uimitor de apreciere, doamna Lungu şi-a scos lănţişorul cu pandantiv, punându-l la gâtul Mihaelei Dindelegan, ca pe o medalie.
R.P.
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Seară magică, alături de invitații Mihaelei Dindelegan.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 11 august 2020