Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Joi, începe Festivalul Toamna orădeană

În Piața Unirii și în Cetatea Oradea (5-8 oct.)

Joi, începe Festivalul Toamna orădeană

Viceprimarul Florin Birta a susținut vineri, 29 septembrie 2017, o conferință de presă, în care a anunțat organizarea celei de-a 26-a ediții a Festivalului Toamna orădeană.

La conferința de presă au mai participat Mihai Jurca, directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și Constantin Covaliu -  general manager Street FOOD Festival.
Toamna orădeană este organizată de Primăria Oradea prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea.
,,Festivalul va începe săptămâna viitoare, joi, 5 octombrie, simultan în cele două locații principale Piața Unirii și Cetatea Oradea și se va încheia duminică seara, cu un foc de artificii. Ca un lucru inedit, anul acesta încercăm să mergem cât mai aproape de casele orădenilor, organizând evenimente în toate cartierele orașului: în Piața Magnoliei din Cartierul Rogerius, în Parcul Salca din Cartierul Nufărul, zona Republicii, Pasaj Vulturul Negru. OradeaArt este un alt proiect pe care îl promovăm în cadrul festivalului Toamna orădeană. Practic, prin proiectul Oradea Art scările pasajului care leagă intersecția Parcului Traian cu zona Bulevardului Magheru vor fi pictate în tehnica 3D, de către o echipă de specialiști. Dacă se va dovedi că proiectul este un succes, vom continua și cu alte pasaje din oraș", a spus viceprimarul Florin Birta.
Piața Unirii îi va aștepta pe orădeni cu muzică bună, zone de relaxare, activități pentru copii, zona culinară ,,Taste of Oradea", care va reuni cele mai bune preparate ale restaurantelor locale și multe alte surprize.
Cetatea Oradea va găzdui ,,Street Food Festival", care va prezenta orădenilor și turiștilor rețete culinare din toate colțurile lumii, muzică bună și o atmosferă relaxantă.
,,Le mulțumesc pentru sprijinul dat în organizarea acestui festival tuturor colegilor mei, tuturor partenerilor, producătorului evenimentului Why Not, d-lui Constantin Covaliu. E important să comunicăm faptul că pentru o bună organizare a evenimentului vom închide total circulația auto în Piața Unirii, începând de miercuri, 4 octombrie, ora 18.00, până luni, 9 octombrie, ora 14.00. Vom aduce la Oradea artiști locali și internaționali, ale căror concerte sperăm să acopere o paletă cât mai mare din gusturile orădenilor. Astfel, vor concerta în cadrul festivalului: Vița de Vie, Mihail, Rubie, Delia, Zdob și Zdub, Smiley, cunoscuta trupă maghiară Charlie și mulţi alții", a încheiat Mihai Jurca - directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea.
Bucură-te de Toamna orădeană!
E timpul să ne mândrim cu frumusețea, diversitatea și istoria orașului nostru și să răspândim bucuria de a locui aici către localnici și vizitatori. Anul acesta va fi unul cu adevărat special și energia va cuprinde tot orașul. Artiștii consacrați care vor concerta în Piața Unirii și Cetatea Oradea, preparatele delicioase,  reprezentațiile stradale ale unor artiști internaționali ce vor anima străzile orașului, sunt câteva dintre atracțiile care fac Toamna orădeană un eveniment de neratat.
Sărbătoarea începe joi, 5 octombrie, la ora 12.00, simultan în cele două locații principale: Piața Unirii și Cetatea Oradea și se va încheia duminică, 8 octombrie cu focuri de artificii în Piața Unirii.
Piața Unirii vă așteaptă cu muzică bună, zone de relaxare, activități pentru copii, zona culinară „Taste of Oradea", care va reuni cele mai bune preparate ale restaurantelor locale și multe alte surprize.
Artiști stradali internaționali vor anima Toamna orădeană în Piața Unirii
 Străzile orădene vor prinde viață și culoare, prin reprezentațiile unor personaje spectaculoase, care vor oferi spectacole energice de teatru urban.
Teatro Pavana vine din Olanda cu ,,señorite" care, folosindu-se de catalige și costume excentrice, vor încânta prin dansuri grațioase și în același timp pline de pasiune. Balerinele aceleiași companii vor atrage atenția prin piruetele făcute de la înălțimea cataligelor, în rochii ce măsoară fiecare 250 m de material.
Percuționiștii africani de la Fanfara Kafi a Teatrului Babel Tour din Franța, vor încinge o petrecere pe ritmuri africane, asiatice și europene și vor incita toți orădenii la dans si bună dispoziție.
Statuia vivantă Steam Punk va reprezenta și ea o atracție în centrul orașului, în special pentru cei mici.
Food zone Piața Unirii
Vino să te bucuri de savoarea preparatelor locale!
10 vendori orădeni te așteaptă în Piața Unirii: Meatic, Rivo Restaurant & Lounge, Barow, Queens Pub, Bavarian Pub, Wok'N Roll, Fries&Go, Castelul Brutarilor , Taco Fresh și The Hub by Ramada Oradea. Alături de restaurantele orădene avem și doi vendori invitați speciali, care vă vor bucura papilele gustative cu arome exotice: Paellarte și Noodle Pack.
*Vinul se va servi în acest an de la ReWine
Fun zone în Piața Unirii
Cei mici, dar și cei mari vor avea parte de multă distracție și creativitate în cele trei zone de distracție și veselie: Cortul copiilor: Atelier de manufactură ceramică, face painting, personaje din desene animate, golf pentru copii, ateliere creative, toate ii asteaptă cu multă culoare și veselie.
Carusel cu lanțuri: distracție și adrenalină în mijlocul Pieței Unirii
Fantasy Corner: articole și accesorii vestimentare, tatuaje cu henna, tatuaje temporare dar și un Butic de toamnă.
Program scena Piața Unirii
Joi, 5 octombrie
17.00-19.00 Szanto Denis (ROU)
19.00 - 20.00 Trupa High (ROU)
20.00 - 21.00 Peet Project (HU)
21.00 - 22.00 Ioana Ignat (ROU)
Vineri, 6 octombrie
18.00-19.00 JAZZ TODAY (ROU)
19.00-20.00 Fratii Jdieri (ROU)
20.00-21.00 Charlie (HU)
21.00-22.00 Zdob și Zdub (MD)
Sâmbătă, 7 octombrie
17.00 - 18.30 World Youth Hope, interpreți: Andrea Piccirillo, Mario Labellarte, Luca Bonaffini, Linda Valori și Francesco Sportelli (IT)
19.00 - 20.00 In Fusion- Marius Pop și Călin Pop (ROU - PL)
20.00-21.00 Lora (ROU)
21.00 - 22.00 Smiley (ROU)
Duminică, 8 octombrie
18.00 - 19.00 Timea Pall (HU)
19.00 - 20.00 Publika (ROU)
20.00 - 21.00 The Motans (MD)
21.00 - 22.00 Delia (ROU)
22.00 - Focuri de artificii
Cetatea Oradea va găzdui Street Food la Cetate
Vino să te bucuri de #streetfood gătit cu pasiune după rețete adunate din toate colțurile lumii, muzică bună și atmosferă relaxantă. Home Garden, Mr Cannoli, La nu știu cine, Elemozsia, Meat Busters, Jernoiu sunt câțiva dintre vendorii care îți vor îndeplini toate poftele culinare. De la burgeri la clătite, de la costițe la legume la wok, toate produsele sunt gata să îți răsfețe gusturile.
 Program scenă Cetatea Oradea
Joi, 5 octombrie
17.30 Pély Barna (HUN)
19.00 Baby Elvis (ROU)
20.30 Mihail (ROU)
Vineri,6 octombrie
17.30 Larisa (ROU)
19.00 Ligia Hojda (ROU)
20.30 Vița de Vie (ROU)
Sâmbătă, 7 octombrie
17.30 Rubie (ROU)
19.00 Lucia (ROU)
20.30 Alexandrina Hristov (ROU)
Duminică, 8 octombrie
17.30 Soul Serenade (ROU)
19.00 NextEX (ROU)
20.30 Golan (ROU)
Oradea, oraș în sărbătoare
Anul acesta Toamna orădeană ajunge în două dintre cartierele orădene, care vor deveni scene ale reprezențațiilor unor artiști internaționali și orădeni.
Program cartiere
Cartier Rogerius - Parcul Magnoliei
6 octombrie - ora 16.00 - Kafi Orchestra(FRA)
7 octombrie - ora 18.00- Mana Dance Academy
8 octombrie - ora 17.30 - Kafi Orchestra(FRA)
Cartier Nufărul - Parcul Salca
7 octombrie - ora 18.00 Kafi Orchestra(FRA)
Ca să profiți de tot ce se întâmplă în oraș, pe perioada evenimentului te invităm să iei tramvaiul de epocă vienez. În el, vei simți farmecul începutului de secol și vei redescoperi arhitectura și istoria orașului cu ajutorul unui ghid. Tramvaiul de epocă va pleca în călătorie prin oraș sâmbătă (7 octombrie) și duminică (8 octombrie), din stația Pieței Unirii. Costul călătoriei este 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru copii. OradeArt e un alt proiect pe care trebuie să îl urmărești și care te va surprinde plăcut. Începând de anul acesta, Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune, Visit Oradea, își propune ca în fiecare an să reabiliteze și să înfrumusețeze o zonă a orașului prin intermediul artei stradale.
Toamna orădeană va fi una de poveste! Costume inedite, coregrafii excepționale, muzică de sărbătoare, zâmbete și culoare, toate te vor purta într-un univers magic. Bucură-te de Oradea, între  5-8 octombrie.
Răspândește bucuria de a fi orădean, începe Toamna orădeană!
Eveniment organizat de Primăria Municipiului Oradea prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), Toamna orădeană din 2017 - Piața Unirii și Cetatea Oradea, în perioada 5 - 8 octombrie.
Buget total: 450 mii de lei
Parteneri:
Producător: Why Not
Partener principal: Heineken
Partener: myDeck (B.P.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Joi, începe Festivalul Toamna orădeană.

Trimite email
Sunday, 3 December 2023

Poza zilei

De 1 Decembrie, la Tulca

-Riana, pe unde ți-ai petrecut de 1 Decembrie?
-Am fost cu părinții la Căminul Cultural.
-Și eu, dar nu te-am văzut!
-Cine ți-a plăcut cel mai mult cum a cântat?
-Ciprian Mocan și Mădălin Dodu.
-Mie mi-au plăcut Elena Buda, vedeta noastră, și Daniela Lele, iar Diana a fost magnifică!