Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Joi, începe Festivalul Toamna orădeană

În Piața Unirii și în Cetatea Oradea (5-8 oct.)

Joi, începe Festivalul Toamna orădeană

Viceprimarul Florin Birta a susținut vineri, 29 septembrie 2017, o conferință de presă, în care a anunțat organizarea celei de-a 26-a ediții a Festivalului Toamna orădeană.

La conferința de presă au mai participat Mihai Jurca, directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și Constantin Covaliu -  general manager Street FOOD Festival.
Toamna orădeană este organizată de Primăria Oradea prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea.
,,Festivalul va începe săptămâna viitoare, joi, 5 octombrie, simultan în cele două locații principale Piața Unirii și Cetatea Oradea și se va încheia duminică seara, cu un foc de artificii. Ca un lucru inedit, anul acesta încercăm să mergem cât mai aproape de casele orădenilor, organizând evenimente în toate cartierele orașului: în Piața Magnoliei din Cartierul Rogerius, în Parcul Salca din Cartierul Nufărul, zona Republicii, Pasaj Vulturul Negru. OradeaArt este un alt proiect pe care îl promovăm în cadrul festivalului Toamna orădeană. Practic, prin proiectul Oradea Art scările pasajului care leagă intersecția Parcului Traian cu zona Bulevardului Magheru vor fi pictate în tehnica 3D, de către o echipă de specialiști. Dacă se va dovedi că proiectul este un succes, vom continua și cu alte pasaje din oraș", a spus viceprimarul Florin Birta.
Piața Unirii îi va aștepta pe orădeni cu muzică bună, zone de relaxare, activități pentru copii, zona culinară ,,Taste of Oradea", care va reuni cele mai bune preparate ale restaurantelor locale și multe alte surprize.
Cetatea Oradea va găzdui ,,Street Food Festival", care va prezenta orădenilor și turiștilor rețete culinare din toate colțurile lumii, muzică bună și o atmosferă relaxantă.
,,Le mulțumesc pentru sprijinul dat în organizarea acestui festival tuturor colegilor mei, tuturor partenerilor, producătorului evenimentului Why Not, d-lui Constantin Covaliu. E important să comunicăm faptul că pentru o bună organizare a evenimentului vom închide total circulația auto în Piața Unirii, începând de miercuri, 4 octombrie, ora 18.00, până luni, 9 octombrie, ora 14.00. Vom aduce la Oradea artiști locali și internaționali, ale căror concerte sperăm să acopere o paletă cât mai mare din gusturile orădenilor. Astfel, vor concerta în cadrul festivalului: Vița de Vie, Mihail, Rubie, Delia, Zdob și Zdub, Smiley, cunoscuta trupă maghiară Charlie și mulţi alții", a încheiat Mihai Jurca - directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea.
Bucură-te de Toamna orădeană!
E timpul să ne mândrim cu frumusețea, diversitatea și istoria orașului nostru și să răspândim bucuria de a locui aici către localnici și vizitatori. Anul acesta va fi unul cu adevărat special și energia va cuprinde tot orașul. Artiștii consacrați care vor concerta în Piața Unirii și Cetatea Oradea, preparatele delicioase,  reprezentațiile stradale ale unor artiști internaționali ce vor anima străzile orașului, sunt câteva dintre atracțiile care fac Toamna orădeană un eveniment de neratat.
Sărbătoarea începe joi, 5 octombrie, la ora 12.00, simultan în cele două locații principale: Piața Unirii și Cetatea Oradea și se va încheia duminică, 8 octombrie cu focuri de artificii în Piața Unirii.
Piața Unirii vă așteaptă cu muzică bună, zone de relaxare, activități pentru copii, zona culinară „Taste of Oradea", care va reuni cele mai bune preparate ale restaurantelor locale și multe alte surprize.
Artiști stradali internaționali vor anima Toamna orădeană în Piața Unirii
 Străzile orădene vor prinde viață și culoare, prin reprezentațiile unor personaje spectaculoase, care vor oferi spectacole energice de teatru urban.
Teatro Pavana vine din Olanda cu ,,señorite" care, folosindu-se de catalige și costume excentrice, vor încânta prin dansuri grațioase și în același timp pline de pasiune. Balerinele aceleiași companii vor atrage atenția prin piruetele făcute de la înălțimea cataligelor, în rochii ce măsoară fiecare 250 m de material.
Percuționiștii africani de la Fanfara Kafi a Teatrului Babel Tour din Franța, vor încinge o petrecere pe ritmuri africane, asiatice și europene și vor incita toți orădenii la dans si bună dispoziție.
Statuia vivantă Steam Punk va reprezenta și ea o atracție în centrul orașului, în special pentru cei mici.
Food zone Piața Unirii
Vino să te bucuri de savoarea preparatelor locale!
10 vendori orădeni te așteaptă în Piața Unirii: Meatic, Rivo Restaurant & Lounge, Barow, Queens Pub, Bavarian Pub, Wok'N Roll, Fries&Go, Castelul Brutarilor , Taco Fresh și The Hub by Ramada Oradea. Alături de restaurantele orădene avem și doi vendori invitați speciali, care vă vor bucura papilele gustative cu arome exotice: Paellarte și Noodle Pack.
*Vinul se va servi în acest an de la ReWine
Fun zone în Piața Unirii
Cei mici, dar și cei mari vor avea parte de multă distracție și creativitate în cele trei zone de distracție și veselie: Cortul copiilor: Atelier de manufactură ceramică, face painting, personaje din desene animate, golf pentru copii, ateliere creative, toate ii asteaptă cu multă culoare și veselie.
Carusel cu lanțuri: distracție și adrenalină în mijlocul Pieței Unirii
Fantasy Corner: articole și accesorii vestimentare, tatuaje cu henna, tatuaje temporare dar și un Butic de toamnă.
Program scena Piața Unirii
Joi, 5 octombrie
17.00-19.00 Szanto Denis (ROU)
19.00 - 20.00 Trupa High (ROU)
20.00 - 21.00 Peet Project (HU)
21.00 - 22.00 Ioana Ignat (ROU)
Vineri, 6 octombrie
18.00-19.00 JAZZ TODAY (ROU)
19.00-20.00 Fratii Jdieri (ROU)
20.00-21.00 Charlie (HU)
21.00-22.00 Zdob și Zdub (MD)
Sâmbătă, 7 octombrie
17.00 - 18.30 World Youth Hope, interpreți: Andrea Piccirillo, Mario Labellarte, Luca Bonaffini, Linda Valori și Francesco Sportelli (IT)
19.00 - 20.00 In Fusion- Marius Pop și Călin Pop (ROU - PL)
20.00-21.00 Lora (ROU)
21.00 - 22.00 Smiley (ROU)
Duminică, 8 octombrie
18.00 - 19.00 Timea Pall (HU)
19.00 - 20.00 Publika (ROU)
20.00 - 21.00 The Motans (MD)
21.00 - 22.00 Delia (ROU)
22.00 - Focuri de artificii
Cetatea Oradea va găzdui Street Food la Cetate
Vino să te bucuri de #streetfood gătit cu pasiune după rețete adunate din toate colțurile lumii, muzică bună și atmosferă relaxantă. Home Garden, Mr Cannoli, La nu știu cine, Elemozsia, Meat Busters, Jernoiu sunt câțiva dintre vendorii care îți vor îndeplini toate poftele culinare. De la burgeri la clătite, de la costițe la legume la wok, toate produsele sunt gata să îți răsfețe gusturile.
 Program scenă Cetatea Oradea
Joi, 5 octombrie
17.30 Pély Barna (HUN)
19.00 Baby Elvis (ROU)
20.30 Mihail (ROU)
Vineri,6 octombrie
17.30 Larisa (ROU)
19.00 Ligia Hojda (ROU)
20.30 Vița de Vie (ROU)
Sâmbătă, 7 octombrie
17.30 Rubie (ROU)
19.00 Lucia (ROU)
20.30 Alexandrina Hristov (ROU)
Duminică, 8 octombrie
17.30 Soul Serenade (ROU)
19.00 NextEX (ROU)
20.30 Golan (ROU)
Oradea, oraș în sărbătoare
Anul acesta Toamna orădeană ajunge în două dintre cartierele orădene, care vor deveni scene ale reprezențațiilor unor artiști internaționali și orădeni.
Program cartiere
Cartier Rogerius - Parcul Magnoliei
6 octombrie - ora 16.00 - Kafi Orchestra(FRA)
7 octombrie - ora 18.00- Mana Dance Academy
8 octombrie - ora 17.30 - Kafi Orchestra(FRA)
Cartier Nufărul - Parcul Salca
7 octombrie - ora 18.00 Kafi Orchestra(FRA)
Ca să profiți de tot ce se întâmplă în oraș, pe perioada evenimentului te invităm să iei tramvaiul de epocă vienez. În el, vei simți farmecul începutului de secol și vei redescoperi arhitectura și istoria orașului cu ajutorul unui ghid. Tramvaiul de epocă va pleca în călătorie prin oraș sâmbătă (7 octombrie) și duminică (8 octombrie), din stația Pieței Unirii. Costul călătoriei este 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru copii. OradeArt e un alt proiect pe care trebuie să îl urmărești și care te va surprinde plăcut. Începând de anul acesta, Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune, Visit Oradea, își propune ca în fiecare an să reabiliteze și să înfrumusețeze o zonă a orașului prin intermediul artei stradale.
Toamna orădeană va fi una de poveste! Costume inedite, coregrafii excepționale, muzică de sărbătoare, zâmbete și culoare, toate te vor purta într-un univers magic. Bucură-te de Oradea, între  5-8 octombrie.
Răspândește bucuria de a fi orădean, începe Toamna orădeană!
Eveniment organizat de Primăria Municipiului Oradea prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), Toamna orădeană din 2017 - Piața Unirii și Cetatea Oradea, în perioada 5 - 8 octombrie.
Buget total: 450 mii de lei
Parteneri:
Producător: Why Not
Partener principal: Heineken
Partener: myDeck (B.P.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Joi, începe Festivalul Toamna orădeană.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 19 august 2022