Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

,,Trebuie să păstrăm calificativul... Grad de încredere ridicat și să promovăm excelența”

În noul an universitar

,,Trebuie să păstrăm calificativul... Grad de încredere ridicat și să promovăm excelența”

Festivitatea de deschidere a noului an universitar (2017-2018) la Universitatea din Oradea a avut loc luni, 2 octombrie 2017, la Sala Polivalentă, fiind considerată de dl rector Constantin Bungău drept o zi specială, cu oameni speciali, adăugăm noi, gândindu-ne la distinșii invitați, la ,,boboci" și la cei dragi care i-au însoțit.

Alături de domnul rector Constantin Bungău, de președintele Senatului, domnul prof. univ. dr. Sorin Curilă, și de doamna prorector Ligia Burtă, în prezidiu au luat loc: domnul prefect Ioan Mihaiu, dl viceprimar Florin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, dl Ioan Mang și reprezentanții studenților, Daria Ștefania Malița (,,boboaca" eminesciană) și Viorel Vancea, vicepreședinte al studenților din Senat.    
La anul, Universitatea din Oradea va sărbători 55 de ani de universitate modernă şi 238 de ani de învăţământ superior la Oradea.
Peste 18.000 de studenți și cu 10% mai mulți ,,boboci"
,,Aşa cum v-am obişnuit în fiecare an, în cadrul acestui eveniment voi face un scurt bilanţ al indicatorilor ce definesc azi universitatea noastră: o universitate care îşi doreşte să contribuie în continuare la proiectul naţional ,,România educată" menit să susţină reaşezarea societăţii pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazată pe performanţă, muncă, talent, onestitate şi integritate. Cifrele vorbesc: 4.720 de studenţi boboci admişi în anul I, din care 3.252 (cu aproape 10% mai mulți decât anul trecut), studenţi la licenţă, 1.353 de studenţi la master şi 115 studenţi la doctorat, un plus de 235 de studenţi față de anul trecut. Total studenţi la UO în acest an universitar: peste 18.000, din care 11.003 la licenţă, 2.661 la master şi 395 la doctorat. Diferenţa reprezintă studenţii de la cursuri postuniversitare, perfecţionarea pedagogică sau rezidenţiat. Am atras un număr de 830 de studenţi străini din peste 53 de ţări. Ofertăm 98 de programe de licenţă, unde avem studenţi înmatriculaţi şi 61 de programe de master şi 12 domenii de doctorat. Anul trecut universitar UO a desfiinţat cinci programe de licenţă, cinci programe de master și a acreditat două noi programe de licenţă la cererea pieţei (Nutriţie și Dietetica și cel de-al doilea Kinetoterapie şi Motricitate specială - lb. engleză), precum şi alte două programe la master".
,,Credem în voi..., în talentul vostru şi în visurile voastre"
Adresându-se ,,bobocilor", domnul rector a spus, printre altele: ,,Consider că UO poate contribui la dezvoltarea studenţilor săi pentru a deveni adevăraţi profesionişti, creativi, cetăţeni competenţi, critici şi hotărâţi să aibă o voce în societatea pe care o creăm împreună. Aceasta este datoria noastră, să vă provocăm şi să vă formăm pentru a face faţă testului la care vă va supune viaţa în viitor. Credem în voi, dragi studenţi, în talentul vostru şi în visurile voastre. Vă veţi confrunta cu o schimbare de care nu trebuie să vă fie teamă. Peste trei, patru, cinci sau șase ani vă urez să fiţi absolvenţii cu care să ne mândrim".
,,Haideţi să protejăm acest oraş minunat şi să ajutăm împreună la dezvoltarea lui"
Adresându-se celorlalți studenți, invitaților și partenerilor, dl rector a adăugat: ,,Onoraţilor invitaţi, reprezentanţi ai instituţiilor publice sau companiilor private le mulţumesc pentru că au înţeles rolul important al universităţii pentru oraş. Studenţilor le spun că este important să folosească oraşul, iar celor care reprezintă oraşul le spun astăzi că este important să-i folosească pe studenţi pentru a da strălucire vieţii sociale.  Haideţi să protejăm acest oraş minunat şi să ajutăm împreună la dezvoltarea lui. Aşa cum am mai spus-o ne dorim un SmartCampus şi Greean Campus într-un Oraş SmatCity şi Durabil... În continuare vom susţine şi vom promova acţiuni care să păstreze pentru Universitatea noastră calificativul cel mai înalt al calităţii: Grad de încredere ridicat. Totodată cred că trebuie să promovăm excelenţa, indicator care nu poate fi atins dacă nu dezvoltăm şi susţinem școlile doctorale şi cercetarea inteligentă".
Am mai aflat apoi că la început de an universitar, corpul profesoral al Universității este alcătuit din 1.422 de cadre didactice, din care 923 de titulari (ca și anul trecut), 132 de profesori universitari, 207 conferenţiari, 438 de lectori și 146 de asistenţi, iar 11 au împlinit vârsta de pensionare. În urma concursului, 68 de universitari titulari au ajuns în posturi noi. Nouă au dobândit dreptul de a conduce doctorate, a mai spus dl rector, prof. univ. dr. Constantin Bungău.
,,Această manifestare ar fi trebuit să aibă loc în centrul Oradiei, în Piaţa Unirii"
Ajungând la microfon, președintele Senatului, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, a propus un moment de reculegere în memoria ctitorului Universității, regretatul rector Teodor Maghiar.
,,Universitatea este locul libertăţii de exprimare şi al competenţei, aici se evidenţiază rezultate speciale ale muncii intelectuale. Prin rolurile sale de educație și cercetare ştiinţifică, se are în vedere pregătirea tânărului care va deţine competenţe solide, integrat armonios în societate. Într-o primă perspectivă, Universitatea îi învaţă pe studenţi să poată răspunde provocărilor societăţii. Aceasta înseamnă deschidere către revoluţiile din domeniul socio-economic, orientarea studenţilor spre performanţă, promovarea unor sisteme educaţionale creative etc. Pe de altă parte, ca a doua perspectivă, Universitatea pregătește oameni de ştiinţă, cu scopul de a genera valori, principii fundamentale, transfer tehnologic, sănătate, economie, artă, cultură, spiritualitate", a spus dl președinte în deschiderea alocuțiunii. În continuare, președintele Senatului a felicitat ,,bobocii" și părinții pentru alegerea făcută, asigurându-i că ,,vor beneficia de o pregătire profesională la nivelul celor mai renumite universităţi din ţară şi din străinătate". Domnia sa și-a exprimat și o nemulțumire: ,,această manifestare ar fi trebuit să aibă loc în centrul Oradiei, în Piaţa Unirii. Am mai spus-o şi o afirm din nou, cu toată convingerea: spuma intelectualităţii orădene se află în Universitatea din Oradea. Lăsaţi-i să aibă o relaţie strânsă cu comunitatea locală"!
În luările de cuvânt, invitații au asigurat conducerea Universității și studenții de respect și colaborare pentru promovarea competenței și a calității procesului instructiv-educativ.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Trebuie să păstrăm calificativul... Grad de încredere ridicat și să promovăm excelența”.

Trimite email
marți, 16 aprilie 2024, 07:30:07 Ora de vară a Europei de Est