Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concertul de romanțe de la Filarmonică a încântat sufletele orădenilor

De Ziua Senectuții s-au bucurat și tinerii, și vârstnicii

Concertul de romanțe de la Filarmonică a încântat sufletele orădenilor

În cea mai frumoasă zi de toamnă de până acum, peste 200 de persoane, tineri și vârstnici, au ținut să ia parte la Concertul de romanțe și cântece de petrecere, organizat de Fundația Rock Filarmonica și poeta Mihaela Dindelegan în sala Filarmonicii de Stat Oradea marți, 3 octombrie 2017.

Evenimentul a beneficiat de finanțarea Consiliului Județean Bihor și a constituit un prilej prin care organizatorii i-au onorat pe concetățenii noștri mai vârstnici, cu prilejul Zilei Senectuții. ,,Senectutea este vârsta înțelepciunii, a chibzuinței, a răbdării și a bunătății, este anotimpul în care se culeg roadele vieții, iar eu vă doresc tuturor să vă bucurați de o recoltă bogată pentru inimile și sufletele dumneavoastră", le-a spus participanților Mihaela Dindelegan, care a și prezentat întregul spectacol. Concertul a fost deschis printr-o suită de cântece interpretate de instrumentiștii Ansamblului Artistic Profesionist ,,Crișana" al Teatrului ,,Regina Maria", sub bagheta dirijorului Adrian Miescu, cel care a oferit publicului o plăcută surpriză, interpretând vocal trei piese, dintre care două în limba maghiară. În acest fel, atmosfera de sărbătoare s-a instalat de la început în sala Filarmonicii de Stat.
În aplauzele publicului, au urcat pe scenă artiști tineri, precum Alexandru Mihai Carțiș și Alexandrina Chelu; Alexandra a interpretat o romanță alături de mama sa, Iuliana Băican Chelu, dar și artiști consacrați ai genului, precum Antonela Ferche Buțiu, profesoară de canto popular la Școala de Arte ,,Francisc Hubic", Cornelia Covaciu Rugea, solistă a Ansamblului Artistic Profesionist ,,Crișana", Florica Ruja, solistă a Ansamblului Folcloric ,,Nuntașii Bihorului" al Casei de Cultură a Sindicatelor, respectiv legenda cântecului popular bihorean, apreciată ca ,,mamă" a interpreților mai tineri, artista Maria Haiduc. 
Spre surprinderea plăcută a organizatorilor, la concert au venit numeroși tineri, iubitori ai genului, care și-au exprimat entuziasmul prin repetate ropote de aplauze. Poeta Mihaela Dindelegan i-a răsplătit însă pe cei mai vârstnici spectatori, oferind ca premiu câte un set de trei volume diferite cu sonete celei mai în vârstă femei din public (84 de ani), celui mai în vârstă bărbat (84 de ani), respectiv celui mai în vârstă cuplu prezent la concert (el 77 de ani, ea 74 de ani). Doamna Miorița Săteanu, membru în așa-numitul Parlament al seniorilor, a adresat audienței un mesaj de suflet, de pe poziția celei care împărtășește bucuriile și tristețile vârstei senectuții. La concert a fost prezent și episcopul greco-catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea, însoțit de un episcop din Statele Unite ale Americii.
Persoanele cele mai încântate de acest eveniment au fost chiar destinatarii lui: vârstnicii. ,,Să vă dea Dumnezeu sănătate, să organizați multe alte evenimente similare. Mie personal mi-ați dat energie pentru trei luni de acum înainte", a declarat emoționată doamna Maricica Muth, una dintre bunicuțele prezente în sala Filarmonicii.
R.P.
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concertul de romanțe de la Filarmonică a încântat sufletele orădenilor.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:08:46 Ora de vară a Europei de Est