Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

În lumea cărților

De Ziua Educației

În lumea cărților

„Natura ne aseamănă, educația ne deosebește". (Confucius)

Pe 5 octombrie, în întreaga lume, se sărbătorește Ziua Mondială a Educației. Evenimentul ține să ne reamintească faptul că o educație de calitate reprezintă cheia unei reușite profesionale.
UNESCO a inaugurat în 1994, prima Zi Mondială a Educatorilor, pentru a comemora semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic. De atunci, această zi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 5 octombrie, în peste 200 de ţări.
În acestă zi deosebită, le mulțumim tuturor dascălilor care, înainte de orice, pun suflet în procesul de predare.
Elevii clasei a IV-a, de la Școala Gimnazială „Lucreția Suciu" Oradea, sub îndrumarea învățătoarei lor, Buzlea Gheorghina, au sărbătorit Ziua Educației desfășurând activitatea intitulată „Cerc de lectură și jocuri de  socializare" la Librăria R & R din Cetatea Oradea.
Proprietarul librăriei, domnul Otniel Vereș, ne-a prezentat interiorul și încăperile deosebit amenajate și gândite cu mult bun-gust și rafinament. Copiii și doamna învățătoare au format apoi un cerc de lectură, unde fiecare copil și-a ales o carte preferată din librărie și-am început să ne cufundăm în lumea minunată a cărților, citind cu nerăbdare  file după file, savurând în același timp ciocolata caldă și ceai aromat.
Lectura în afara clasei lărgeşte orizontul cunoştinţelor primite în clasă. Este foarte important ca învăţătorul să ştie care sunt formele de îndrumare a lecturii în afara clasei. Forma cea mai cunoscută şi cea mai des folosită în această activitate este povestirea
 „Lectura - spunea istoricul N. Iorga - joacă un rol important în viaţa copiilor, un rol mai mare decât în viaţa celor vârstnici. Cartea citită în copilărie rămâne prezentă în amintire aproape toată viaţa şi influenţează dezvoltarea ulterioară a copiilor. Din cărţile pe care le citesc, copiii îşi formează o anumită concepţie asupra lumii, cărţile formează la ei anumite norme de conduită".
După ora de lectură am redescoperit împreună jocurile copilăriei: „Nu te supăra, frate", „Moara", „Monopoly", „Remmie", „Uno" și multe altele. Și parcă n-am mai fi plecat din acest loc cu adevărat magic și minunat: un tărâm al cărților, al poveștilor nemuritoare și al poveștilor noi, contemporane ce așteaptă să fie descoperite.
Ziua Educației a fost o zi superbă și specială pentru noi, zi în care ne-am promis să venim măcar o dată pe lună la Librăria R & R.
Prof. Buzlea Gheorghina Letiția
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: În lumea cărților.

Trimite email
luni, 20 ianuarie 2025, 18:38:12 Ora standard a Europei de Est