Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

“Tradiții și obiceiuri pascale în Bihor”

Joi, la sala de ședințe a Inspectoratului Școlar

“Tradiții și obiceiuri pascale în Bihor”

Copii, dascăli și meșteri populari din toate sectoarele județului, de la Ștei - Vașcău la Tinca, Aleșd și Beiuș, Salonta, Avram Iancu, Valea lui Mihai și Diosig, Marghita, Bulz și Bratca, Popești, Budoi și Șinteu, au venit joi la Inspectoratul Școlar cu pâine și sare, ouă roșii, cozonaci, icoane, vase din sticlă și ceramică, prosoape și farfurii, prescuri, pască și vin, pentru a le prezenta, alături de tradiții și obiceiuri pascale din părțile locului.

În hol, fiecare și-a amenajat câte un stand cu produse pentru vânzare,  sumele astfel obținute urmând să fie direcționate pentru dotarea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă-Senzorială din Oradea.
Manifestarea a fost organizată de Inspectoratul Școlar, sub genericul “Tradiții și obiceiuri pascale în Bihor”, cu adresare directă elevilor și dascălilor de la învățământul primar din toate sectoarele județului "pentru a dezvălui frumusețile și semnificațiile tradițiilor, obiceiurilor și produselor pascale din zonele pe care le reprezintă", așa după cum a ținut să sublinieze inspectorul general, prof. Liliana Sanda Antonescu, în cuvântul de deschidere.

În prezentarea obiceiurilor și tradițiilor locului, copiii din Aleșd au servit mai întâi gazdele și invitații cu pâine și sare, după care au bătut toaca, reamintindu-ne că ne aflăm în post și că se apropie Sfintele Sărbători de Paști. La masă se pictau ouă și vase din sticlă (de…” Pădurea Neagră”). Beiușenii au ciocnit ouă în cadrul obiceiului „Lioara”, iar învățătorul Gheorghe David a bătut toaca, în timp ce, la masă, Dorina Hamza, din Drăgoteni, educatoare în Lazuri de Roșia, și Mirela David, învățătoare în Gurbești, încondeiau ouă. Despre obiceiurile pascale din zona Bratca  a vorbit învățătoarea Livia Șerban, iar înv. Viorel Bila a susținut-o cu versuri alese. La masă, Andrei Venter și Diana Boroș din Borod, și Sebastian Gavrilaș, de la Liceul din Bratca, pictau icoane pe sticlă. Cinci fetițe au prezentat obiceiuri pascale românești din Valea lui Mihai. Din Diosig, copiii învățătoarei Emilia Negrean au adus colăcei, pască, ouă încondeiate, prescuri și vin. Pe masa alăturată, învățătoarea Varga Rozalia, de la Clubul Copiilor Salonta, expusese felicitări de Paști făcute de copii, precum și o gamă variată de ouă neobișnuite, confecționate din fire, agățate de crengile unui copac, precum podoabele în bradul de Crăciun.”Noi venim cu obiceiuri pascale de pe valea Barcăului”… Astfel și-au început prezentarea copiii din Marghita, însoțiți de prof. Luminița Prahanca, înv. Curteanu Florica și Laura Pușcaș. Slovacii din Șinteu și Budoi au venit cu stropitul. Despre străvechiul și îndrăgitul obicei a vorbit prof. Dorel Dănuț, după care elevii învățătoarelor Ivancisti Ana și  Ianostiac Ana au făcut o demonstrație sugestivă. Zona Popești a fost reprezentată de elevi de la Grupul Școlar Industrial, însoțiți de învățătorii Veronica și Pavel Bigas. La masa vecină, șapte fetițe din Avram Iancu (sectorul Salonta) împistreau ouă folosind  apa tare, după cum ne-a spus Mihaela Sabău, mămica uneia dintre fetițe. Dincolo de hărnicia fetițelor din Avram Iancu, sectorul Salonta s-a remarcat prin numărul mare al celor cu … mapa (nu mai puțin de cinci dascăli însoțitori: Ana Goina, Nicoleta Șule, Doina Blaj, Florica Iova și Lucia Samuilă). Sectorul Ștei a fost reprezentat de cei din Vașcău. Îmbrăcate în frumoase și autentice costume populare, fetele din Vașcău (însoțite de înv. Elena Gudiu și Lenuța Laza-Matiuța) au prezentat priceasna”Păstorul blând”(în regia învățătoarei Aurina Bursașiu). Reprezentația de final a aparținut celor din Tinca. Dintru început, institutoarea Alina Știube a reușit să capteze atenția publicului (care începuse să dea semne de oboseală după un asemenea maraton), cu „povestea unei preafrumoase femei, pe nume Tinca”. Trei fetițe și doi băieți ne-au reținut apoi atenția cu două pricesne.

În  cadrul expoziției cu vânzare organizate în hol, aveam să-i cunoaștem și pe delegații Școlii din Bulz. Eleva Alexandra  Bendre a ținut să ne prezinte unul din produsele unicat ale expoziției, o pereche de opinci. Dintre meșterii populari prezenți la manifestare, Mircea Popa (cunoscut în Fânațe ca Lae de la moară) deținea și cele mai multe produse expuse. Colecția sa de rădăcini pe tema sărbătorilor pascale era un unicat, demnă de evidențiat. Lae de la moară se îndeletnicește cu adunatul și prelucratul rădăcinilor din’47-48, dar numai din’68 a început să le păstreze, având în prezent circa 300 de exponate. Curios este faptul că nu le face pentru a le comercializa. „Nu am vândut niciuna, doar am dăruit”, ține să ne atenționeze ’nea Popa.

Una peste alta, manifestarea de joi de la Inspectoratul Școlar a fost o reușită din toate punctele de vedere. (Ovi Dan)

P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Tradiții și obiceiuri pascale din Bihor -1,2 și 3, în total 84 de poze).
 

Trimite email

joi, 6 mai 2021