Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

,,E bine sau nu să avem manual unic?”

În 5 oct., videoconferință, cu ministrul Educației, Liviu Pop

,,E bine sau nu să avem manual unic?”

Joi, 5 octombrie 2017, chiar de Ziua Mondială a Educației, ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, a organizat o videoconferință cu inspectorii școlari generali și generali adjuncți ai inspectoratelor școlare județene, cu participarea partenerilor sociali (reprezentanți ai asociațiilor de părinți, elevi, studenți și sindicate...).

Fiind Ziua Mondială a Educației, dintru început, ministrul Educației, Liviu Pop, a urat tuturor cadrelor didactice La mulți ani și educație de calitate în România, precizând că din 30 în 30 de zile, va organiza câte o videoconferință de lucru ..pentru a corela obiectivele din programul de guvernare cu problemele la nivelul de bază, la nivelul unităților școlare și a elimina eventualele blocaje". De pe agenda ministerului de resort, în următoarele 30 de zile, ministrul Educației a extras câteva probleme legate de manualele școlare, auxiliarele și mijloacele de învățământ, organigrama MEN, programa școlară, Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, proiectul Legii educației naționale...
,,Astăzi (joi, 5 oct. - n.n.), am semnat acordul pentru manualul de matematică pentru clasa a V-a. Asta înseamnă că toate cele 10 loturi care au fost contestate, de luni (9 oct. - n.n.) se pot comanda, ca într-o săptămână să avem comanda pentru toate manualele. În maximum cinci săptămâni, cât mai avem Compendiul pentru a V-a, să avem manualul în unitățile școlare. Editura Didactică și Pedagogică editează nu tipărește manualele. Tipărirea se face la Monitorul Oficial sau Imprimeria Națională și companiile de stat.
,,Am lansat în dezbatere publică Legea manualului școlar"
Vom lansa concurs de autori de manuale, nu concurs între edituri. Am lansat în dezbatere publică Legea manualului școlar; vrem dezbateri serioase, inclusiv cu participarea asociațiilor studențești. Ne întrebăm dacă e bine sau nu să avem manual unic".
Termenul de depunere pentru auxiliare este 8 octombrie
Legat de auxiliare și mijloacele de învățământ, ministrul Pop a informat că vizavi de auxiliare au apărut două ordine de ministru (5062 și 5063); termenul de depunere pentru auxiliare este 8 octombrie, și că în fiecare an vor fi organizate două sesiuni de aprobare și avizare a auxiliarelor, iar pe platforma ,,Biblioteca școlară virtuală" se vor găsi link-uri către manualele școlare aprobate, respectiv auxiliare, dar și către resursele educaționale deschise (gratuite) către toate grupele de grădiniță. S-a schimbat organigrama Ministerului Educației Naționale în ce privește învățământul preuniversitar, care cuprinde patru direcții. ,,Programa școlară e prea încărcată. Se scrie programul-cadru și sper să nu mai avem așa număr mare de ore: 32 sau 36 de ore e prea mult".
,,Să avem un Regulament aplicat"
Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar trebuie completat și corelat cu modificările aduse Legii educației naționale etc. utilizarea sau nu a telefoanelor mobile în timpul orei. În Lege se spune că sunt interzise; trebuie analizat dacă e bine ca elevul de serviciu pe școală să piardă o zi de școală (într-un an) cu acest serviciu. ,,Am finalizat proiectul privind finanțarea unităților de învățământ; banii pentru salarii să ajungă direct în unitățile școlare, nu prin intermediul consiliilor locale sau județene. Proiectul este depus la Parlament".
,,În septembrie anul viitor, prin programul de guvernare, vom înainta un proiect al Legii educației naționale"
S-a bătut monedă, din nou, pe Legea educației naționale care în decurs de vreo șase ani s-a modificat cam jumătate din articole pentru că în prealabil nu s-a făcut o dezbatere serioasă, a precizat ministrul. De această dată, în 30 de zile se cer dezbateri cu părinții, elevii, studenții, ONG-uri, mediul de afaceri, argumentat pe baza Legii; să fie identificate minimum cinci puncte tari și cinci puncte slabe ale Legii. ,,Vrem să facem o radiografie a punctelor slabe din lege. Să nu ne mai mințim continuu", a conchis ministrul Liviu Pop.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,E bine sau nu să avem manual unic?”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

mari, 16 iulie 2019