Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat stadiul lucrărilor de reabilitare a rețelelor de termoficare

Cel mai amplu proiect de reabilitare a rețelelor de termoficare...

Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat stadiul lucrărilor de reabilitare a rețelelor de termoficare

Viceprimarul Mircea Mălan a susținut joi, 5 octombrie 2017, o conferință de presă pe teren, pe şantierul din Str. Delavrancea, în cadrul căreia a fost prezentat stadiul lucrărilor de reabilitare a rețelei de termoficare - etapa a II-a.

Viceprimarul a dat informații în legătură cu investițiile care se fac în sistem, cu întreruperile privind furnizarea apei calde și începerea furnizării agentului termic către populație.
„Este vorba despre un proiect finanțat în cadrul POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 - 2020, Axa Prioritară 7), unde contribuția orașului este de doar 2%. Lucrarea presupune înlocuirea a 20,28 kilometri de conducte magistrale. Valoarea proiectului este de 118,8 milioane lei, iar asocierea care a câștigat licitația este formată din companiile S.C Elsaco Electronic S.R.L, S.C Energomontaj S.A, S.C. Isoplus România S.R.L și S.C. ISPE S.A. Lucrările constau în decopertarea căminelor tehnice acolo unde sunt, înlocuirea conductelor vechi, montarea de vane de secționare noi în căminele tehnice existente care se reabilitează, sau în cămine tehnice noi, executate în cadrul acestui proiect, montarea unui sistem de supraveghere electronică a eventualelor avarii și lucrările de refacere", a spus viceprimarul Mircea Mălan.
Acesta a mai arătat că în cadrul proiectului s-au efectuat lucrări în 26 de locații de pe teritoriul orașului. În 17 dintre acestea continuă lucrările şi în prezent, iar în celelalte lucrările au fost finalizate. Termenul de execuție este de 10 luni, din care 4 luni și o săptămână s-a executat în 2016, iar anul acesta s-a lucrat cu începere din 7 iunie, termenul de finalizare fiind data de 27 noiembrie. „Am găsit înțelegere la asocierea constructoare pentru a accentua ritmul lucrărilor în ceea ce privește rețelele, astfel încât cel târziu în data de 20 octombrie 2017 sistemul să fie apt pentru a fi repus în întregime în funcțiune, dacă va fi cazul."
Astfel, începând cu data de 12 octombrie, în anumite zone ale orașului sistemul va putea asigura și energie termică, dacă va fi cazul, iar cel târziu în data de 20 octombrie fiecare orădean va avea încălzire, în situația în care condițiile meteorologice vor impune acest lucru, a spus viceprimarul.
În ceea ce privește întreruperile de apă caldă, astăzi, în avans față de termenul stabilit, partea de nord a cartierului Ioșia beneficiază de apă caldă, iar începând cu ora 14 și partea de sud a acestui cartier va avea apă caldă. În acest moment cartierul Rogerius, zona situată între Sovata, Densușianu, Ștefan cel Mare, Louis Pasteur și Izvorului beneficiază de apă caldă, urmând ca din data de 8 zona centrală a orașului, iar din data de 9, cel târziu 10 octombrie, și cartierul Nufărul și Sînmartin să aibă apă caldă la robinet.
„Cel mai amplu proiect de reabilitare a rețelelor de termoficare din România"
Viceprimarul a precizat și faptul că în acest moment lucrează 248 de muncitori și 69 de utilaje în teren. „Acesta este cel mai îndrăzneț și cel mai amplu proiect de reabilitare a rețelelor de termoficare din România ultimilor 27 de ani. În nici un oraș din România nu s-a pus în execuție un proiect de înlocuire a peste 20 de kilometri de conducte magistrale într-un termen atât de strâns", a arătat Mircea Mălan.
În legătură cu situația investițiilor în sistemele de termoficare din România, viceprimarul a arătat că Oradea este orașul care a atras cele mai importante fonduri europene pentru reabilitarea sistemului de termoficare, beneficiind astăzi de cea mai mare, eficientă și cea mai nepoluantă centrală electrică de termoficare din România, realizată cu fonduri europene.
„Le mulţumesc orădenilor pentru înţelegerea de care dau dovadă. Lucrări de asemenea anvergură nu se pot face fără a provoca neplăceri. Le mulţumesc şi constructorilor care lucrează sub trafic, în condiţii dificile, pentru ca orădenii să beneficieze de un sistem de termoficare integrat, care să nu aibă pierderi", a mai spus viceprimarul.
Lucrările de reabilitare a rețelei de termoficare din municipiu au început în 2014, în prima etapă fiind înlocuiți 17,5 kilometri de conducte din rețeaua primară. În etapa a II-a se reabilitează 20,28 kilometri, din care în 2016 au fost înlocuiți 5,7 kilometri. Până în anul 2020 se dorește finalizarea tuturor lucrărilor pe rețeaua primară, iar din vara anului viitor începerea lucrărilor la etapa a III-a. (B.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:24:04 Ora de vară a Europei de Est