Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

La Oradea, marcarea și cinstirea Centenarului Marii Uniri vor dura doi ani

,,Recunoștință față de cei care au murit pe toate fronturile pentru România”

La Oradea, marcarea și cinstirea Centenarului Marii Uniri vor dura doi ani

Joi (12 octombrie 2017), s-a sărbătorit Ziua Oradiei. Manifestările au început în sala mare a Primăriei, cu o ședință festivă a Consiliului Local, urmată de un ceremonial militar-religios și depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Ostașului Român în Parcul 1 Decembrie, la Casa Memorială și la Statuia Aurel Lazăr.

Pentru Oradea, ziua de 12 octombrie are două conotații
Ședința festivă a fost deschisă și moderată de dl primar Ilie Bolojan, În alocuțiunea sa, dl primar s-a referit la conotațiile zilei de 12 octombrie pentru Oradea și la programul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri. Cu Declarația de independență și autodeterminare semnată în casa avocatului Aurel Lazăr, la 18 octombrie 1918, Oradea a devenit parte a orașelor Unirii, iar masa originală pe care s-a semnat această Declarație se găsește la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Cea de-a doua conotație ține de cel de-al Doilea Război Mondial, când în 12 octombrie 1944, armatele ruse și române au eliberat orașul Oradea de sub ocupația germano-hortistă.
,,Pentru noi, această zi (ziua de 12 octombrie - n.n.) este o zi a recunoștinței față de cei care au contribuit ca România să arate așa cum este astăzi", a spus domnul primar Ilie Bolojan. Recunoștința va fi materializată printr-un program de manifestări care se vor întinde pe perioada a doi ani pentru onorarea Centenarului Marii Uniri: în 27 martie va fi sărbătorită prin ,,dezbateri de substanță" Unirea Basarabiei cu România, în 12 octombrie - Ziua Oradiei, în 28 noiembrie - Centenarul Unirii Bucovinei cu România, la 1 Decembrie - Centenarul Marii Uniri, iar la 20 aprilie 2019, se vor împlini 100 de ani de administrație românească în Oradea.
La cele două statui existente, Statuia lui Aurel Lazăr și Statuia Reginei Maria, se vor adăuga altele, ca monumente ale Marii Uniri: Statuia lui Iuliu Maniu, programată a fi amplasată în perimetrul Catedralei Sfântul Nicolae și al Liceului Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu"; în 24 noiembrie se vrea amplasat în Parcul Brătianu, pe malul Crișului Repede, ansamblul statuar Ionel Brătianu; pentru 23 mai 2019, se gândește o statuie a Regelui Ferdinand în Piața Unirii, atunci se vor împlini 100 de ani de când suveranii României au vizitat Oradea. Tot în Piața Unirii vor fi amplasate două statui ale ierarhilor ortodocși și greco-catolici, episcop Roman Ciorogariu și Radu Demetriu, în fața Catedralei cu Lună, respectiv Catedralei Sfântul Nicolae.
,,Lucrăm la un manual de istorie a Oradiei"
,,Vom susține publicarea de documente legate de aceste evenimente. În colaborare cu profesori de istorie lucrăm la un manual de istorie a Oradiei, ca materie opțională pentru clasa a VII-a. Toți copiii să știe ce reprezintă principalele clădiri, să cunoască principalele evenimente care s-au întâmplat acolo, astfel încât ei să fie viitorii ambasadori ai orașului. De asemenea, vom susține tipărirea unei istorii, a unei monografii a județului", a precizat domnul primar. Tot pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, municipalitatea și-a propus  ,,100 de proiecte de investiții, începând cu Podul Centenarului și continuând cu drumuri, parcuri, spitale, pasaje și reabilitări de școli, însemnând aportul actualei generații la ceea ce a însemnat Marea Unire", a conchis dl primar Ilie Bolojan.
,,Avem obligația de a ieși în față!"
Vorbind despre cele două momente 12 octombrie, speciale pentru noi, orădenii, istoricul Gabriel Moisa a ținut să ne convingă de importanța  deosebită pe care a avut-o la vremea respectivă Declarația de independență și autodeterminare de la Oradea din 12 octombrie 1918.
,,Noi, orădenii, bihorenii, avem datoria, avem obligația de a ieși în față, de a spune lumii ce s-a întâmplat la Oradea în 12 octombrie 1918. Și spunem așa: 1 Decembrie 1918 nu s-ar fi putut realiza fără 12 octombrie 1918. Pentru că ce s-a întâmplat la Alba Iulia era imposibil să se întâmple fără 12 octombrie 1918.
Parafrazându-l pe Kogălniceanu vom spune că ceea ce s-a întâmplat la 12 octombrie 1918 reprezintă cheia de boltă, de fapt, a unei construcții naționale solide, așa cum se dovedește a fi cea național românească, iată aproape la 100 de ani de la construcția statală din 1918", a concluzionat dl prof. univ. dr. Gabriel Moisa.
,,Să înfăptuim astăzi ceea ce Mihai Viteazul a realizat numai pentru o clipă"
Istoricul bucureștean Ioan Scurtu, specialist în istoria contemporană a României, a punctat câteva lucruri mai generale privind istoria românilor în context european, internațional în anii 1916-1920. De ce? Răspunsul ni-l dă chiar domnia sa (pentru că) ,,întotdeauna, mai ales când este vorba de popoare mai mici, cum este poporul român, contextul internațional este extrem de important, uneori este decisiv".
Aflând despre intenția de a se amplasa în viitor, în Piața Unirii, Statuia Regelui Ferdinand, poate în preajma statuii lui Mihai Viteazul, dl profesor Ioan Scurtu a și sugerat un posibil moto, rostit chiar de Regele Ferdinand în 15 august 1916: ,,Să înfăptuim astăzi ceea ce Mihai Viteazul a realizat numai pentru o clipă".
Și într-adevăr, Regele Ferdinand a avut fericirea, adaugă tot istoricul I.S., de a fi cel dintâi și de altfel ultimul rege, care a domnit peste România întregită. Noi, cei de astăzi, de la 12 octombrie 2017, ar trebui să avem în vedere că trebuie să fim demni de cei care au înfăptuit Marea Unire, de generația de la 1918, și să se spună în istorie, sper, deși nu-s convins, că în 2018, la Centenar, a existat o generație care s-a ridicat la înălțimea generației din 1918", a conchis istoricul bucureștean Ioan Scurtu.
Oradea - ,,primul oraș al Unirii"
Din sala Traian Moșoiu a Primăriei Oradea, participanții la ședința festivă au coborât și s-au deplasat în Parcul 1 Decembrie, unde au continuat manifestările dedicate Zilei Oradiei cu un ceremonial militar-religios. În fața Statuii Ostașului Român au rostit alocuțiuni domnul primar Ilie Bolojan și istoricul Radu Românașu. Asemeni celor doi istorici pe care i-am ascultat în sala Traian Moșoiu, Radu Românașu a avut un mesaj de suflet pentru orădeni și bihoreni: ,,Românii din Crișana, bihorenii, au contribuit din plin la înfăptuirea României întregite, remarcându-se ca adevărați ctitori ai statului național unitar român (...), alături de o galerie impresionantă de militanți pentru libertate, drepturi naționale și unitate, în frunte cu: Aurel Lazăr, Roman Ciorogariu, Ioan Ciordaș, Nicolae Bolcaș, Nicolae Zigre, bihorenii au acționat cu o rară fermitate. Oradea a avut șansa de a găzdui un eveniment de o certă importanță, ședința din 12 octombrie 1918  a fruntașilor mișcării naționale românești care au elaborat Declarația de independență națională. Acest oraș, așa cum am mai subliniat, este nu numai un oraș al independenței românilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș, ci și primul oraș al Unirii", a ținut să mai întărească istoricul orădean Radu Românașu.
Recunoștință avocatului Aurel Lazăr și semnatarilor Declarației de la Oradea
După depunerea de flori și onorurile militarilor la Statuia Ostașului Român, festivitățile s-au mutat la Casa Memorială și la Statuia Aurel Lazăr.
Onor vrednicilor înaintași, făuritori de țară, cinste celor care le-au adus recunoștință!
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (216 poze), accesați Galeria foto: La Oradea, marcarea și cinstirea Centenarului Marii Uniri vor dura doi ani.

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 13:18:56 Ora de vară a Europei de Est