Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

La Oradea, marcarea și cinstirea Centenarului Marii Uniri vor dura doi ani

,,Recunoștință față de cei care au murit pe toate fronturile pentru România”

La Oradea, marcarea și cinstirea Centenarului Marii Uniri vor dura doi ani

Joi (12 octombrie 2017), s-a sărbătorit Ziua Oradiei. Manifestările au început în sala mare a Primăriei, cu o ședință festivă a Consiliului Local, urmată de un ceremonial militar-religios și depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Ostașului Român în Parcul 1 Decembrie, la Casa Memorială și la Statuia Aurel Lazăr.

Pentru Oradea, ziua de 12 octombrie are două conotații
Ședința festivă a fost deschisă și moderată de dl primar Ilie Bolojan, În alocuțiunea sa, dl primar s-a referit la conotațiile zilei de 12 octombrie pentru Oradea și la programul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri. Cu Declarația de independență și autodeterminare semnată în casa avocatului Aurel Lazăr, la 18 octombrie 1918, Oradea a devenit parte a orașelor Unirii, iar masa originală pe care s-a semnat această Declarație se găsește la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Cea de-a doua conotație ține de cel de-al Doilea Război Mondial, când în 12 octombrie 1944, armatele ruse și române au eliberat orașul Oradea de sub ocupația germano-hortistă.
,,Pentru noi, această zi (ziua de 12 octombrie - n.n.) este o zi a recunoștinței față de cei care au contribuit ca România să arate așa cum este astăzi", a spus domnul primar Ilie Bolojan. Recunoștința va fi materializată printr-un program de manifestări care se vor întinde pe perioada a doi ani pentru onorarea Centenarului Marii Uniri: în 27 martie va fi sărbătorită prin ,,dezbateri de substanță" Unirea Basarabiei cu România, în 12 octombrie - Ziua Oradiei, în 28 noiembrie - Centenarul Unirii Bucovinei cu România, la 1 Decembrie - Centenarul Marii Uniri, iar la 20 aprilie 2019, se vor împlini 100 de ani de administrație românească în Oradea.
La cele două statui existente, Statuia lui Aurel Lazăr și Statuia Reginei Maria, se vor adăuga altele, ca monumente ale Marii Uniri: Statuia lui Iuliu Maniu, programată a fi amplasată în perimetrul Catedralei Sfântul Nicolae și al Liceului Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu"; în 24 noiembrie se vrea amplasat în Parcul Brătianu, pe malul Crișului Repede, ansamblul statuar Ionel Brătianu; pentru 23 mai 2019, se gândește o statuie a Regelui Ferdinand în Piața Unirii, atunci se vor împlini 100 de ani de când suveranii României au vizitat Oradea. Tot în Piața Unirii vor fi amplasate două statui ale ierarhilor ortodocși și greco-catolici, episcop Roman Ciorogariu și Radu Demetriu, în fața Catedralei cu Lună, respectiv Catedralei Sfântul Nicolae.
,,Lucrăm la un manual de istorie a Oradiei"
,,Vom susține publicarea de documente legate de aceste evenimente. În colaborare cu profesori de istorie lucrăm la un manual de istorie a Oradiei, ca materie opțională pentru clasa a VII-a. Toți copiii să știe ce reprezintă principalele clădiri, să cunoască principalele evenimente care s-au întâmplat acolo, astfel încât ei să fie viitorii ambasadori ai orașului. De asemenea, vom susține tipărirea unei istorii, a unei monografii a județului", a precizat domnul primar. Tot pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, municipalitatea și-a propus  ,,100 de proiecte de investiții, începând cu Podul Centenarului și continuând cu drumuri, parcuri, spitale, pasaje și reabilitări de școli, însemnând aportul actualei generații la ceea ce a însemnat Marea Unire", a conchis dl primar Ilie Bolojan.
,,Avem obligația de a ieși în față!"
Vorbind despre cele două momente 12 octombrie, speciale pentru noi, orădenii, istoricul Gabriel Moisa a ținut să ne convingă de importanța  deosebită pe care a avut-o la vremea respectivă Declarația de independență și autodeterminare de la Oradea din 12 octombrie 1918.
,,Noi, orădenii, bihorenii, avem datoria, avem obligația de a ieși în față, de a spune lumii ce s-a întâmplat la Oradea în 12 octombrie 1918. Și spunem așa: 1 Decembrie 1918 nu s-ar fi putut realiza fără 12 octombrie 1918. Pentru că ce s-a întâmplat la Alba Iulia era imposibil să se întâmple fără 12 octombrie 1918.
Parafrazându-l pe Kogălniceanu vom spune că ceea ce s-a întâmplat la 12 octombrie 1918 reprezintă cheia de boltă, de fapt, a unei construcții naționale solide, așa cum se dovedește a fi cea național românească, iată aproape la 100 de ani de la construcția statală din 1918", a concluzionat dl prof. univ. dr. Gabriel Moisa.
,,Să înfăptuim astăzi ceea ce Mihai Viteazul a realizat numai pentru o clipă"
Istoricul bucureștean Ioan Scurtu, specialist în istoria contemporană a României, a punctat câteva lucruri mai generale privind istoria românilor în context european, internațional în anii 1916-1920. De ce? Răspunsul ni-l dă chiar domnia sa (pentru că) ,,întotdeauna, mai ales când este vorba de popoare mai mici, cum este poporul român, contextul internațional este extrem de important, uneori este decisiv".
Aflând despre intenția de a se amplasa în viitor, în Piața Unirii, Statuia Regelui Ferdinand, poate în preajma statuii lui Mihai Viteazul, dl profesor Ioan Scurtu a și sugerat un posibil moto, rostit chiar de Regele Ferdinand în 15 august 1916: ,,Să înfăptuim astăzi ceea ce Mihai Viteazul a realizat numai pentru o clipă".
Și într-adevăr, Regele Ferdinand a avut fericirea, adaugă tot istoricul I.S., de a fi cel dintâi și de altfel ultimul rege, care a domnit peste România întregită. Noi, cei de astăzi, de la 12 octombrie 2017, ar trebui să avem în vedere că trebuie să fim demni de cei care au înfăptuit Marea Unire, de generația de la 1918, și să se spună în istorie, sper, deși nu-s convins, că în 2018, la Centenar, a existat o generație care s-a ridicat la înălțimea generației din 1918", a conchis istoricul bucureștean Ioan Scurtu.
Oradea - ,,primul oraș al Unirii"
Din sala Traian Moșoiu a Primăriei Oradea, participanții la ședința festivă au coborât și s-au deplasat în Parcul 1 Decembrie, unde au continuat manifestările dedicate Zilei Oradiei cu un ceremonial militar-religios. În fața Statuii Ostașului Român au rostit alocuțiuni domnul primar Ilie Bolojan și istoricul Radu Românașu. Asemeni celor doi istorici pe care i-am ascultat în sala Traian Moșoiu, Radu Românașu a avut un mesaj de suflet pentru orădeni și bihoreni: ,,Românii din Crișana, bihorenii, au contribuit din plin la înfăptuirea României întregite, remarcându-se ca adevărați ctitori ai statului național unitar român (...), alături de o galerie impresionantă de militanți pentru libertate, drepturi naționale și unitate, în frunte cu: Aurel Lazăr, Roman Ciorogariu, Ioan Ciordaș, Nicolae Bolcaș, Nicolae Zigre, bihorenii au acționat cu o rară fermitate. Oradea a avut șansa de a găzdui un eveniment de o certă importanță, ședința din 12 octombrie 1918  a fruntașilor mișcării naționale românești care au elaborat Declarația de independență națională. Acest oraș, așa cum am mai subliniat, este nu numai un oraș al independenței românilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș, ci și primul oraș al Unirii", a ținut să mai întărească istoricul orădean Radu Românașu.
Recunoștință avocatului Aurel Lazăr și semnatarilor Declarației de la Oradea
După depunerea de flori și onorurile militarilor la Statuia Ostașului Român, festivitățile s-au mutat la Casa Memorială și la Statuia Aurel Lazăr.
Onor vrednicilor înaintași, făuritori de țară, cinste celor care le-au adus recunoștință!
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (216 poze), accesați Galeria foto: La Oradea, marcarea și cinstirea Centenarului Marii Uniri vor dura doi ani.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 17 februarie 2020