Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Internaţională a Educaţiei - Ziua Dascălului

Joi, la Ștei

Ziua Internaţională a Educaţiei - Ziua Dascălului

,,A fi dascăl nu este numai o profesie, ci şi una dintre cele mai nobile misiuni de pe pământ".

Joi, 5 octombrie, 2017, la  Şcoala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ştei, cu ocazia Zilei Internaţionale a Educaţiei, Ziua Dascălului, s-au desfăşurat diverse  activităţi tematice, literare, cultural-artistice, pedagogice pe tema educaţiei.
Programul amplu, dedicat Zile Internaţionale a Educaţiei, a fost intitulat sugestiv: ,,Copacul recunoştinţei" şi a fost împletit cu o altă activitate tradiţională a şcolii, sub  genericul: ,,Întâlnirea dintre generaţii". Cu această ocazie, foşti dascăli ai şcolii s-au întâlnit cu actualii dascăli într-un cadru minunat, în sala profesorală.
Distinșii invitaţi, foşti dascăli, au fost întâmpinaţi cu flori de către conducerea unităţii de învăţământ: prof. Simona Pantea director, prof. Liana Moruţ, director adjunct, prof. Panici-Mangra Adelina,  consilier educativ şi profesorii care au coordonat întregul program cultural-artistic.
Activitatea a debutat cu discursul d-nei director prof. Simona Pantea, care  a adresat cuvinte de felicitare, a transmis cele mai alese gânduri şi celor care din diferite motive nu au putut fi alături, apoi s-a păstrat un moment de reculegere în memoria celor care au intrat în eternitate.
Programul cultural artistic a fost prezentat de elevele Carina Anton şi Elena Şerban, din clasa a VII-a D.
Talentul şi vocea deosebită a Elenei Şerban au impresionat publicul cu cântecul ,,Dăscăliţa", interpretat alături  de grupul vocal al şcolii, sub coordonarea d-nei prof. Natalia Monenci.
Pe aripile poeziei ne-au călăuzit Andru Miruna şi Matei Alexia (a VI-a D), care au recitat poezia ,,Învăţătoarea mele", coordonatori, prof. Toth Ioana şi Andru Luminiţa; poemul ,,Arta educaţiei"  a fost recitat în duet de Pantea Cristina (aVII-a C)  şi Ştefan Galea (a VIII-a A), coordonați de prof. Paşca Alin. Școlarii din a II-a A au interpretat la unison ,,Un cântec special", sub îndrumarea profesorilor Bunta Cristian şi Drăgan Gheorghe, iar cei din clasele a II-a B şi a II-a C au recitat ,,Scrisoare către învăţătorul meu" și ,,Învăţătorul", coordonatori de prof. Ramona Buraşiu şi Bogoşel Voichiţa. Din lada de zestre a cântecului popular bihorean ne-au fost restituite: ,,Româncuţa", ,,Mama două fete are" şi ,,Am venit aici la voi", interpretate de Sara Maria Bidiga (a IV-a B) Andra Sabău, şi Mădălin Foghiş (a IV-a C), îndrumători, prof. Moza-Becheanu Liana și Lupău Florina. Sceneta umoristică  ,,Teza la istorie" ne-a bine dispus, în interpretarea marilor actori din a VII-a C:  Haidu Carina, Georgescu Rareş şi Vesa Andrei, îndrumaţi de echipa pedagogică a C.D.I.  (bibl., inst. Ileana Tomescu, prof. Cristina Andru şi Goliţa Anca). Cu o voce de excepţie, Daria Carţiş (a V-a A) a dat glas (măiestrit) unui cântec special, intitulat ,,You raise nu up" A), îndrumată fiind de prof. Toth Ioana. Ancuţa Claudia (din a V-a B) ne-a bucurat cu un număr de balet modern, îndrumată de prof. Haidu Rodica. Ultimul cuvânt din partea artiștilor l-a avut grupul vocal al şcolii, coordonat de prof. Natalia Monenci, cu un ,,La mulţi ani" pentru toți sărbătoriții zilei Educației: educatori și educați, deopotrivă.
Echipa de proiect şi organizare: prof. Pantea Simona, director, prof. Liana Morut, director adjunct, prof. Panici-Mangra Adelina, bibl., inst. Tomescu Ileana, prof. docum. Andru Cristina, prof. Drăgan Gheoghe și Paşca Alin urează tuturor dascălilor multă sănătate, putere de muncă, alături de tradiţionalul La mulţi ani!
Adelina Panici-Mangra & Ileana Tomescu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua Internaţională a Educaţiei - Ziua Dascălului.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 22:11:23 Ora de vară a Europei de Est