Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Un milion de stele”

O iniţiativă Caritas

,,Un milion de stele”

Acţiunea ,,Un milion de stele" este o iniţiativă Caritas şi se desfăşoară, în prezent, în mai multe ţări europene (Germania, Franţa, Belgia, Luxemburg, Elveţia și România).

Evenimentul are loc în fiecare an, iar anul acesta l-am organizat pentru a cincea oară la Oradea și a doua oară la Beiuș. Activitatea a făcut parte din proiectul „Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei", cofinanțat de către Consiliul Județean prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor.
Un milion de stele s-a desfășurat în Piața Unirii din Oradea, în 17 octombrie 2017, și a început cu aprinderea lumânărilor, urmat de un ceremonial de sfințire a lor, cuvântul episcopilor și cuvântul autorităților prezente urmate de un moment artistic. Seara, s-a încheiat cu binecuvântarea episcopilor și invitarea participanţilor să ia cu ei acasă lumânările aprinse ca semn de solidaritate cu cei săraci, bolnavi şi marginalizaţi.
Scopul acestui eveniment a fost de a oferi semne vizibile pentru o societate solidară şi o lume dreaptă, de luptă împotriva sărăciei şi a excluziunii sociale şi constă în iluminarea locurilor şi clădirilor reprezentative din cât mai multe oraşe şi comunităţi cu ajutorul lumânărilor exterioare şi prin chemarea la solidaritate cu cei săraci, bolnavi sau marginalizaţi.
Totodată se dorește încurajarea cetățenilor de a se implica în crearea unei schimbări reale prin voluntariat, prin donații de haine și alimente, prin donații în bani, precum și prin alegerea unor produse și servicii oferite de structurile de economie socială: CEO CONSTRUCT, CEO STORE și ARDOR D-LUX.
PSS Virgil Bercea: Suntem aici, în această seară pentru a aprinde o lumânare pentru cei care au mai puțin decât mine și decât dumneavoastră, pentru cei care trăiesc în condiții mizere fără nici o apartenență confesională sau națională, ei nu sunt nici români, nici maghiari, nici romano catolici, nici greco-catolici, nici ortodocși, ei sunt săraci. Știm să ne apropiem de acești oameni cu suflet curat precum lumina unei lumânări? Reușim cu adevărat să-i înțelegem? Și să le aducem un moment de pace și de bucurie în sufletul lor?
PSS László Böcskei: Oare este suficient ce facem noi aici? Lumina acestor lumânări nu este suficientă. Este doar un gest. Dar un gest care să ne lumineze mai mult și să nu trecem cu prea mare ușurință peste aceste realități care nu sunt simbolice. Aceste lumânări mai au și un alt mesaj, un mesaj mai personal, pentru că cei care sunt investiți cu autoritate publică să o folosească spre binele oamenilor, un mesaj pentru noi care ne spunem creștini să nu ne rezumăm doar la cuvinte frumoase, ci să trecem la fapte și un mesaj către toți indiferent de apartenență etnică sau religioasă ca împreună să muncim la făurirea unei lumi unde toți să se simtă în siguranță așa cum cere demnitatea omului.
Sándor Pásztor, președintele Consiliului Județean Bihor: Cred că cel mai important lucru al acestui eveniment este de a atrage atenția asupra sărăciei și sunt mulțumit că Consiliul Județean Bihor a putut fi parte la organizarea acestui eveniment.
Arina Moș, director general Administrația Social Comunitară Oradea: Doresc să mulțumesc atât în numele ASCO cât și al primarului, domnul Ilie Bolojan, celor două ONG-uri serioase, Caritas Eparhial și Caritas Catolica cu care avem de ani de zile parteneriate loiale și solide. Nu vom putea eradica sărăcia, dar ne putem propunem să o facem și ne putem propune ca atunci când vedem un om sărman, un om sărac, să nu trecem pe lângă ei sau el indiferenți. Toți dacă ne dăm mâna și puțin de la fiecare dintre noi putem ajuta, putem salva vieți, putem fi aproape și, noi înșine putem fi cu sufletul împăcat că am putut face tot ce puteam face pentru semenul nostru.
Todorean Cristina,
coordonator eveniment

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 23:28:29 Ora de vară a Europei de Est