Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

ICR Stockholm prezintă filmul Aferim! al lui Radu Jude, cu participarea scenaristului Florin Lăzărescu

Marți,

ICR Stockholm prezintă filmul Aferim! al lui Radu Jude, cu participarea scenaristului Florin Lăzărescu

Institutul Cultural Român de la Stockholm prezintă filmul AFERIM! în regia lui Radu Jude, marți, 24 octombrie 2017, începând cu ora 18.00, la cinematograful Klarabiografen din cadrul Kulturhuset Stadsteatern din Stockholm.

Vizionarea filmului face parte dintr-un proiect mai mare inițiat de către Centrul pentru Studii Baltice și regiunea Europei de Est (CBEES) din cadrul Universității Södertörn și Academia Română, la care ICR Stockholm este partener. Este vorba despre un atelier internațional pe tema relațiilor dintre romi și populația majoritară din Europa Centrală și de Est de-a lungul istoriei, la care participă experți din mai multe țări europene.
,,Filmul lui Radu Jude, cu un scenariu cosemnat de regizor şi de prozatorul Florin Lăzărescu, atacă problema rasismului anti-rom din România de astăzi, dar nu direct, spunând o poveste contemporană cu efect moralizator, ci relatând un episod din epoca robiei (Ţara Românească a anului 1835) despre căutarea, prinderea şi pedepsirea unui rob rom fugit de pe moşia unui boier şi trasând implicit o genealogie a raporturilor de oprimare care continuă să se reproducă şi astăzi. O confruntare făţişă fără precedent atât cu cauzele istorice ale fenomenului social încă atât de acut, cât şi cu fantasmele ideologice care supravieţuiesc practic nederanjate de producţiile artistice dintotdeaunaˮ.  (Andrei Gorzo)
La invitația ICR Stockholm, la proiecția filmului va participa scenaristul Florin Lăzărescu, care va susține o scurtă prezentare despre tematica abordată în scenariul său; prezentarea va fi urmată și de o sesiune de Q&A, pentru a răspunde întrebărilor din partea publicului.
 Florin Lăzărescu (n. 1974), prozator şi scenarist, a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza" din Iaşi în anul 1998 şi a debutat în proză în anul 2000 cu volumul de povestiri: Cuiburi de vîsc (ed. Outopos, Iaşi, 2000). Ca scenarist de film a debutat în anul 2006 cu scurtmetrajul Lampa cu căciulă (r. Radu Jude, 2006). Filmul, ce a câştigat premii la peste 50 de festivaluri internaţionale, a reprezentat primul pas în colaborarea scenaristului cu regizorul Radu Jude. Au urmat scurtmetrajul O umbră de nor... (r. Radu Jude, 2014) şi lungmetrajul Aferim! (r. Radu Jude, 2015), care a câştigat premiul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la ediţia din 2015 a Berlinale.
Miryam Diko,
coordonator proiecte

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:14:25 Ora de vară a Europei de Est