Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„18 octombrie - Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane”

„Traficul de persoane începe cu promisiunea unei vieți mai bune!”

„18 octombrie - Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane”

,,În fiecare zi, femei și fete, bărbații și băieții, cetățenii din UE și din afara UE, sunt exploatați de către traficanți fără scrupule pentru profit.

La Ziua Anti-Trafic a UE ni se amintește gravitatea acestei crime grave, care are adesea legături puternice cu toate căile transfrontaliere de criminalitate organizată și de migrație ilegală. Este imperativ ca toate autoritățile și părțile interesate să-și întărească activitatea în domeniul prevenirii prin dezangajarea lanțului complex de trafic, reducerea cererii, urmărirea banilor și asigurarea unui acces mai bun la justiție pentru victime". (Declarația dl-ui Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru Migratie, Afaceri interne și Cetățenie).
România este țară de origine, tranzit și destinație pentru traficul de persoane. Este țară sursă pentru persoanele exploatate în Europa de vest, fiind pe primul loc, împreună cu Bulgaria la nivelul UE.
Fundatia People to People, împreună cu partenerul Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea, și IPJ Bihor - Compartimentul de prevenire, Asociația Abolishion, au desfășurat, în această săptămână o serie de activități preventive și de informare pentru categorii de persoane vulnerabile, precum și a posibililor lucrători în domeniul social. Experiența organizației noastre în domeniu ne-a dovedit că oricine poate să devină victimă a traficului de persoane, iar deviza ,,mie nu mi se poate întâmpla!" nu funcționează. Am dus astfel campaniile atât în mediul rural cât și urban, în comunități și la grupuri diferite precum: elevi de liceu - la Liceul Teoretic ,,Nicolae Jiga" din Tinca, persoane de etnie romă - Școala Privată din cartierul romilor Tinca, părinți, copii din centre de plasament etc. Ne-am întâlnit, de asemenea, cu studenții la profilul socio-uman din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane la Universitatea Oradea. Întâlnirea cu aceștia din urmă a avut un dublu scop - preventiv, pentru a nu deveni ei înșiși victime ale traficului și de informare ca și viitori specialiști în domeniul social, care pot contribui la reducerea acestui fenomen. Discuțiile interactive au abordat aspecte privind cerșetoria forțată, obligarea la practicarea prostituției, exploatare prin muncă, pornografie online, racolarea prin intermediul rețelelor de socializare etc. Participanții au aflat de asemenea ca în anul 2016 în România au fost identificate 754 de victime ale traficului de persoane, că instituțiile internaționale consideră că pentru fiecare victimă identificată rămân cel puțin 10 neidentificate, că 48 din persoanele exploatate au fost minori, că exploatarea sexuală este principala formă de exploatare, că traficul de persoane începe cu promisiunea unei vieți mai bune.
Informații pe care noi toți ar trebui să le cunoaștem, pentru a ne proteja pe noi și pe cei dragi nouă! La întâlnirile organizate au participat aproximativ 200 de persoane.
Fundația People to People, organizație neguvernamentală, este furnizor acreditat de servicii sociale pe domeniul asistenței supraviețuitorilor traficului de persoane. Serviciile oferite sunt servicii de asistență socială, asistență psihologică, sprijin educațional, asistență juridică, reintegrare socio-profesională etc. Activitățiile de prevenire sunt axate pe trei componente: a) Activităţi de informare în vederea prevenirii retraficării; b) activități de informare, conștientizare și prevenire a traficului de persoane - pentru grupurile considerate cu risc precum și c) activități de informare, cursuri pentru specialiști cu atribuții în domeniu/în contact cu victime ale traficului.
Traficul de persoane este un fenomen cu multe dimesiuni: este o încălcare gravă a drepturilor omului, un fenomen economic şi social cu consecinţe pentru întreaga regiune şi societate, un aspect al sănătăţii publice şi nu în ultimul rând un aspect penal, în care traficanţii şi nu victimele sunt infractorii. Traficul de fiinţe umane este o infracţiune gravă în care victimele sunt tratate ca bunuri şi vândute pentru obţinerea de profit. Din ce în ce mai mult, traficul de persoane este considerat a fi o afacere, de cele mai multe ori controlată de crima organizată, care încearcă să obţină maximum de profit din ceea ce ei consideră a fi ,,bunul" lor, principiul care le guvernează acţiunile fiind „low risk-high profit".
Această zi a fost instituită în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană, pentru a atrage atenţia asupra acestei forme de crimă organizată şi pentru a influenţa în mod pozitiv deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi celorlalte instituţii publice cu privire la sclavia modernă. În egală măsură, rolul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei şi de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu.
Pentru marcarea acestei zile, începând cu luna octombrie 2007, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane organizează, independent sau în colaborare cu partenerii săi guvernamentali şi neguvernamentali, campanii şi activităţi de prevenire la nivel naţional. (C.M.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:52:01 Ora de vară a Europei de Est