Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proces simulat în cauză penală

Vineri, la Universitatea Agora

Proces simulat în cauză penală

Așa după cum ați putut afla din relatările noastre, vineri, 20 octombrie 2017, la Universitatea Agora, au avut loc trei evenimente: Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți (care s-a deschis la ora 9.00), precum și două manifestări științifice reunite (de la ora 9.30), Conferința anuală a Facultății de Științe Juridice și Administrative (în cadrul căreia a avut loc și acest proces simulat, despre care vom vorbi în rândurile de mai jos), precum și Simpozionul Internațional Studențesc BAC Stud 2017.

Prezentarea procesului penal simulat de anul acesta s-a înscris în suita activităţilor din anii trecuţi în acest domeniu, în sensul în care, fiecare an aduce anumite elemente de noutate în conţinutul procesului penal şi o ridicare a ştachetei în ceea ce priveşte nivelul de exprimare al studenţilor. A fost aleasă o speţă cu o multitudine de mijloace de probă, în special, pentru captarea atenţiei celor care au urmărit-o. O bună parte dintre probe, respectiv cele având un conţinut audio-video sau fotografii, a necesitat pe lângă prestaţia din sala de judecată, o implicare a studenţilor, inclusiv la activităţile de constituire a lor. 
Procurorul, reprezentat într-o manieră de înaltă ţinută de studentul Cristian Ardelean, în contradictoriu cu avocatul inculpatei (Duma Răzvan) şi în consens cu avocatele persoanelor vătămate (Bar Patricia şi Abrudan Romina), a creat un climat de dezbateri foarte apropiat de cel întâlnit în practica judiciară. Aceştia au avut intervenţii personale foarte bine fundamentate, cu argumente de fapt şi de drept. La fel ca în anii precedenţi, speţa a cuprins prezentări ale stărilor de fapt din perspective diferite, în funcţie de părţi, după  care, fiecare dintre actorii acestui proces penal, a avut libertatea de a-şi construi pledoariile şi intervenţiile.
Toate declaraţiile inculpaţilor, ale părţilor şi intervenţiile avocaţilor s-au făcut, aşadar, la iniţiativa studenţilor şi în forma lor de exprimare, cu corecturile de rigoare operate pe timpul repetiţiilor, în situaţiile care acestea s-au dovedit a fi nespecifice unor discuţii în cadru procesual sau dacă au parazitat în mod inutil dezbaterile. Pentru desfăşurarea tuturor activităţilor din cursul judecăţii, în succesiunea lor firească şi cu respectarea procedurilor şi a principiilor procesuale specifice, studenta Florina Ghitea, în rolul de judecător, a depus diligenţele unui adevărat profesionist, urmărind cu precizia unui metronom toate detaliile şi conducând magistral şedinţa. Studenţii care au jucat rolul de procuror şi avocaţi, au avut o prestaţie extrem de importantă de la începutul şi până la finalul procesului, pe pledoariile acestora sprijinindu-se, de fapt, întreaga dezbatere în regim contradictoriu, menţinând ridicată cota de interes pentru auditoriu. Pe alocuri, aceştia au utilizat inclusiv anumite picanterii avocăţeşti în scopul de a fi credibili în pledoarii şi au fost apostrofaţi de preşedintele de complet, dacă au întrecut buna cuviinţă a dezbaterilor. Practic, intervenţiile lor, făcute cu mult talent, au constituit sarea şi piperul acestei reprezentaţii şi au produs ilaritate într-o sală în care domina o atmosferă sobră şi tensionată.
O apreciere deosebită se impune a fi făcută şi pentru prestaţia inculpatei, a persoanelor vătămate şi a martorilor care, deşi în viaţa de zi cu zi sunt nişte studenţi silitori, interesaţi şi cu un comportament exemplar, au interpretat rolurile lor în maniera în care să pară cât mai autentici şi originali, astfel încât spectatorii să nu perceapă diferenţe faţă de comportamentele întâlnite în astfel de cazuri, în practica judiciară.  
Chiar dacă au avut roluri mai puţin vizibile în cursul procesului şi chiar dacă intervenţiile lor nu au fost de durată, toţi studenţii participanţi au avut evoluţii excelente şi o contribuţie însemnată la reuşita activităţii. Le mulţumesc din toată inima studenţilor participanţi şi publicului spectator şi sunt îndreptăţit să cred că acest proces simulat va avea un loc aparte în panoplia de evenimente plăcute la care au participat în timpul facultăţii şi de care îşi vor aduce aminte peste ani. A fost o probă care i-a scos din zona lor de confort şi a provocat depăşirea limitelor pe care le avuseseră studenţii în exerciţiul exprimării juridice. Le doresc tuturora mult succes pentru ca în viitorul apropiat să devină magistraţi şi avocaţi adevăraţi, în procese reale.
Au participat:
1. Judecător: Ghitea Florina;
2. Grefier: Barnoș Loredana;
3. Procuror: Ardelean Cristian;
4. Avocat inculpat : Duma Răzvan;
5. Avocat persoana vătămată (1): Bar Patricia;
6. Avocat persoană vătămată (2): Abrudan Romina;
7. Inculpat: Ghiț Florina;
8. Persoana vătămată (1): Nistor Roxana;
9. Persoana vătămată (2): Torj Ionuț;
10. Martor (1): Boța Alina;
11.  Martor (2): Cacarază Corina;
12. Martor (3): Ghitea Vlad;
13. Martor (4): Nedelescu Roxana;
14. Martor (5): Ştef Lavinia
Procesul simulat a fost instrumentat și relatat de dl procuror, lector univ. dr. Liviu Lascu, coordonatorul studenților agoriști.
Pentru mai multe poze (70 de poze), accesați Galeria foto: Proces simulat în cauză penală.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:45:50 Ora de vară a Europei de Est