Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Membrii orădeni ai Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România solicită Primăriei Oradea înființarea unui Consiliu Consultativ pentru Probleme de Tineret

Primim de la Consiliul Județean al Elevilor Bihor

Membrii orădeni ai Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România solicită Primăriei Oradea înființarea unui Consiliu Consultativ pentru Probleme de Tineret

Consiliul Județean al Elevilor Bihor, alături de Asociația Geografică „Simion Mehedinți", Asociația Studenților, Asociația Studenților Stomatologi din Oradea, Asociația Studenților și Absolvenților Fizioterapeuți din Oradea, Asociația Studenților la Psihologie din Oradea, Asociația "Gheorghe Șincai" a studenților în Istorie și Asociația Studenților Farmaciști din Oradea, organizații membre ale Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România solicită Primăriei Oradea înființarea unui Consiliu Consultativ pentru Probleme de Tineret.

Considerăm că rolul autorităților locale de a asigura un viitor mai bun pentru tineri trebuie susținut și prin implicarea acestora în luarea deciziilor. Acest rol este evidențiat și în Legea 350/2006, după cum este menționat în art. 10:
(1) Autoritățile administrației publice locale și județene asigură cadrul instituțional și condițiile necesare pentru participarea tinerilor la luarea deciziilor din domeniul tineretului.
(2) În toate problemele ce vizează tineretul, consiliile locale ale comunelor și orașelor au obligația de a organiza proceduri de consultare cu organizațiile neguvernamentale de tineret și pentru tineret, constituite la nivelul respectivei unități administrativ-teritoriale.
(3) În toate problemele ce vizează tineretul, consiliile locale ale municipiilor reședință de județ și ale sectoarelor municipiului București, Consiliul General al Municipiului București, precum și consiliile județene au obligația de a organiza proceduri de consultare cu fundațiile județene pentru tineret, respectiv a municipiului București, precum și cu organizațiile neguvernamentale de tineret și pentru tineret, constituite la nivelul respectivei unități administrativ-teritoriale."
Astfel, având în vedere nevoia identificată în comunitatea noastră, solicităm respectarea art. 4 din Legea 350/2006, prin urgentarea și trasparentizarea procesului de constituire a Consiliului Consultativ pentru Probleme de Tineret:
„Politicile în domeniul tineretului au la bază următoarele principii generale:  
(...)
e) stimularea cooperării autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale cu structurile neguvernamentale de tineret şi pentru tineret, prin înfiinţarea de consilii consultative constituite din organizaţiile neguvernamentale de şi pentru tineret de pe lângă fiecare autoritate sau instituţie publică centrală ori locală care gestionează fonduri destinate tineretului"
Consiliu Consultativ pentru Probleme de Tineret (CCPT) ar urma să fie o structură umbrelă a organizațiilor de tineret de pe raza municipiului Oradea, cu rol consultativ în problematicile și politicile de tineret ale Primăriei Oradea, cu rol în cele 6 domenii stipulate în regulamentul de organizare și funcționare: cultură; educaţie şi formare; ocuparea forţei de muncă şi antreprenoriat; participare şi activităţi de voluntariat; sport, sănătate şi mediu; incluziune socială şi susţinerea tinerei familii.
,,Suntem de părere că înființarea acestei structuri, prevăzute în Legea Tinerilor, ar fi de natură să stimuleze activitatea de tineret din Oradea și să constituie un bun mecanism de implicare a tinerilor în luarea deciziilor. Acesta ar fi un prim pas pentru „închegarea" la nivel local a unei comunități de tineri care să aibă proiecte împreună, cum ar fi, spre exemplu, depunerea candidaturii orașului Oradea în competiția Capitala Tineretului din România, înființarea unei federații de tineri sau constituirea unui Centru de Tineret"- Răzvan Hercuț, președintele Consiliului Județean al Elevilor Bihor.
„Tinerii sunt cea mai de preț a unei comunități, prin urmare aceștia ar trebui să reprezinte domeniul prioritar pentru toate administrațiile locale, dar nu numai. Un prim pas poate reprezenta înființarea Consiliului Consultativ pentru Probleme de Tineret, organism cu rol consultativ aflat pe lângă Primăria Oradea și Consiliul Local. Acesta va fi deosebit de important, deoarece poate avea un rol în a coagula mișcarea de tineret din Oradea. În mod obligatoriu, următorul pas trebuie să fie participarea municipiului Oradea la competiția Capitala Tineretului din România și crearea de spații și facilități pentru tinerii orădeni" - Sorin Furdui, președintele Asociației Geografice „Simion Mehedinți".
Hercuț Răzvan, președinte al Consiliului Județean al Elevilor Bihor

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:11:35 Ora de vară a Europei de Est