Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Inspectoratul Școlar Județean Bihor a fost gazda unei delegații de 51 de cadre didactice din Republica Moldova

Colaborare transfrontalieră

Inspectoratul Școlar Județean Bihor a fost gazda unei delegații de 51 de cadre didactice din Republica Moldova

În perioada 30.10.2017 - 03.11.2017, Inspectoratul Școlar Județean Bihor a fost gazda unei delegații de dincolo de Prut, alcătuită din 51 de cadre didactice, reprezentanți ai Direcției Generale Educaţie, Tineret şi Sport Chișinău (instituție similară I.Ș.J. Bihor), directori de școli, profesori din Chișinău și proximitate.

Conform Acordului de parteneriat, semnat în prealabil, în urma deplasării la Chișinău a inspectorilor școlari prof. Florin Negruțiu și Daniela Sopota, delegați ai inspectorului școlar general prof. Alin Florin Novac-Iuhas, optimizarea procesului educațional, nevoia de formare continuă a cadrelor didactice dar și exemplele de bune practici, stau în atenția acestei colaborări transfrontaliere.
Astfel, în perioada amintită, gazdele s-au preocupat cu minuțiozitate, să ofere colegilor basarabeni un schimb de experiență, de neuitat, așa cum la plecare, cu emoții, au afirmat.
Așadar în prima zi, încă de la sosire, profesorii și elevii de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu" Oradea și apoi cei de la Liceul de Arte Oradea au primit invitații cu căldură și talent, dovedind că sunt gazde ospitaliere.
Instituția Inspectoratului Școlar Județean Bihor și-a deschis porțile la propriu, iar inspectorii școlari au răspuns numeroaselor întrebări legate de sistemul de învățământ românesc, împărtășindu-li-se  aspecte legate de particularitatea învățământului moldovenesc.
După-amiaza zilei de luni i-a adus împreună, pe profesorii celor două teritorii românești, într-un cadru nonformal, de suflet, la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai''Oradea, într-o întâlnire emoționantă, cu valențe literare și istorice.
Programele de formare continuă, acreditate de M.E.N. au fost îmbrățișate cu mare interes de către profesorii moldoveni care au beneficiat de profesionalismul d-nei director Carmen Bodiu și al prof. metodiste ale C.C.D. Bihor.   
Importantă pentru perfecționarea profesională bilaterală a fost Sesiunea de comunicări științifice, manifestare în cadrul căreia, peste 60 de profesori, inspectori școlari, directori de unități de învățământ sau profesori din cele două țări au abordat aspecte care țin de strategii, metode, parteneriate, proiecte și management educațional în context european.
În afara școlilor din municipiul Oradea, profesorii basarabeni au vizitat Liceul Teoretic ,,Nicolae JigaTinca și Liceul Vocațional Pedagogic ,,Nicolae BolcașBeiuș. Nu există cuvinte care să transmită emoția trăită de profesorii basarabeni în preajma copiilor, a obiceiurilor și tradițiilor românești, a ospitalității gazdelor, a reprezentanților Consiliului Local Tinca.
O atracție turistică deosebită au reprezentat-o Munții Apuseni, cu aspectele carstice ale acestora vizitându-se Peștera cu Cristale din Mina Farcu și Peștera Meziad. Copiii de la Roșia, dar și cei de la Beiuș neîntrecuți în păstrarea tradițiilor, i-au încântat în mod deosebit, profesorii rugându-i să imortalizeze acele momente deosebite în fotografii.
Ortodoxismul ambelor ținuturi a generat clipe de înălțare spirituală în orele de vizitare a Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea, a Bisericii cu Lună și a Bisericii Ortodoxe din Tinca. În credința și simplitatea închinării în fața icoanelor se ascundeau doruri și idealuri nespuse, cu vis de realizare.
Cetatea Oradea, pasajul Vulturul Negru dar și impetuoasele palate cu stil arhitectural bine definit, din centrul orașului, vor rămâne cu siguranță, pentru totdeauna, în memoria fiecărui membru al delegației basarabene.
În cadrul programului din această perioadă s-au pus bazele unor colaborări între mai multe unități de învățământ din Bihor și Republica Moldova fiind exprimată reciproc intenția de participare la competiții școlare în cele două țări, dar și la alte programe educaționale.
Satisfacția gazdelor au reprezentat-o chipurile deosebit de expresive, mulțumirea caldă și sinceră din îmbrățișările dinaintea plecării și de ce nu...,,nicăieri în România, nu ne-am simțit, atât de bine''.
Prof. Daniel Sopota
Prof. Florin Negruţiu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Inspectoratul Școlar Județean Bihor a fost gazda unei delegații de 51 de cadre didactice din Republica Moldova.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:07:27 Ora de vară a Europei de Est