Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

xDay 2023: România găzduiește una dintre cele mai mari conferințe de Web3, Inteligență Artificială și Metaverse din Europa (P)

În perioada 19-21 octombrie 2023, Bucureștiul va găzdui una dintre cele mai mari conferințe de Web3, AI și Metaverse din Europa – xDay 2023 – punând România pe harta globală a marilor dezvoltatori de tehnologie. Organizat de Fundația MultiversX, evenimentul va aduce împreună lideri, inovatori, investitori, oficiali guvernamentali și pasionați din întreaga lume, pentru a explora și dezvolta tehnologii emergente, precum blockchain, inteligența artificială, Metaverse și Web3. Bilete sunt puse în vânzare pe site-ul www.xday.com.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

Profesorii și elevii din România sunt invitați să se înscrie online la provocarea mondială de programare creativă BEBRAS International Challenge organizată de ECDL/ICDL în România / Profesorii se pot înscrie până pe până pe 1 octombrie, iar elevii în perioada 09-15 octombrie (P).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Profesorii vor include inteligența artificială în predare la nivel preuniversitar, ei și elevii vor fi evaluați cu ajutorul unor instrumente IA, iar domeniul va fi abordat în discipline opționale la liceu, conform proiectului Strategiei naționale pentru IA

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

OFICIAL Instrucțiunile Ministerului Educației pentru bursele școlare din 2023-2024: Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională, pentru bursa socială monoparentală se acceptă și certificatul de divorț și convenția notarială

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

La Muzeul Național al Banatului din Timișoara, expoziția internațională „Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei”

În perioada 10 nov. 2017 - 25 febr. 2018, în premieră națională

La Muzeul Național al Banatului din Timișoara, expoziția internațională „Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei”

Expoziția este o colaborare cu Muzeul de Pre- și Protoistorie din Berlin și prezintă viața și cariera marelui arheolog Heinrich Schliemann (1822-1890).

Alături de colecția de obiecte și manuscrise personale a celebrului descoperitor german donată muzeului din Berlin, vizitatorii vor putea admira artefacte unice, alese din descoperirile făcute la Troia și Micene.
Expoziția se adresează publicului larg și are ca obiectiv prezentarea unei personalități de marcă a arheologiei, care prin dedicația lui a contribuit masiv atât la fundamentarea metodelor de cercetare, cât și la prezentarea rezultatelor acestora tuturor iubitorilor de istorie.
Dacă vorbim de Homer, ne gândim, de la bun început la Troia, iar atunci când vorbim de Troia, nu putem să disociem orașul homeric de cel care l-a scos la lumină. Pasiunea lui nemărginită pentru poemele homerice l-a determinat să caute adevărul efectuând cercetări arheologice în cele mai reprezentative monumente istorice ale civilizației mediteraneene de la sfârșitul mileniului al II-lea a. Chr.: Micene, Tirinth, Orchomenos și Troia.
Trecerea de la căutătorul de comori la arheologul cu metode clare de cercetare poate fi înțeleasă doar prin prezentarea rezultatelor săpăturilor lui Heinrich Schliemann, ilustrate în această expoziție de artefacte arheologice și imagini reprezentative.  Din păcate, imensa și prețioasa colecție a lui H. Schliemann, donată muzeului din Berlin, a suferit vicisitudinile celui de-al doilea război mondial. În prezent, o parte din artefactele descoperite la Troia se află în Rusia, fiind considerate pradă de război.
Expoziția internațională „Heinrich Schliemann - Descoperitorul Troiei" aduce pentru prima dată în România vase ceramice și de argint, idoli de marmură, obiecte de bronz etc..
De asemenea, în cadrul acestei expoziții poate fi admirată măestria orfevrarilor care au creat obiectele din așa-numită „comoară a lui Priam", aduse în replică la Timișoara, originalele aflându-se la Muzeul de Artă Puskin din Moscova.  
Aducerea acestor bunuri muzeale de excepție a fost posibilă datorită fondurilor generoase alocate de către Consiliul Județean Timiș și a strânselor legături culturale și științifice dintre Muzeul Național al Banatului și Muzeul de Pre- și Protoistorie din Berlin.
Nicoleta Ion

Trimite email
Wednesday, 27 September 2023