Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Întronizarea noului episcop al Oradiei, Bihorului și Sălajului

25 februarie 2007

Întronizarea noului episcop al Oradiei, Bihorului și Sălajului

PS Sa Sofronie Drincec a intrat în țară prin Vama Salonta, fiind așteptat de o mare mulțime de credincioși și înalte fețe bisericești. Într-un gest neașteptat, a sărutat pământul țării. Copii îmbrăcați în costume populare l-au întâmpinat cu pâine si sare, iar Vasile Bota, vicarul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului și Sălajului, i-a urat bun venit, și mulți ani în slujba bisericii și a neamului românesc.

Manifestările de la Biserica cu Lună
La Biserica cu Lună din Oradea, PS Sa Sofronie Drincec a fost întâmpinat de PS Sa Petroniu Sălăjanul, arhiereu-vicar al Episcopiei ortodoxe a Oradiei, Bihorului și Sălajului, precum și de un sobor de preoți, care au oficiat slujba de Te Deum.
În cuvântul său, arhiereul-vicar a subliniat că până în prezent, Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Bihorului și Sălajului a avut cinci episcopi: Roman Ciorogariu, Nicolae Popovici, Valerian Zaharia, Vasile Coman și Ioan Mihălțan, PS Sa Sofronie fiind cel de-al șaselea, și având de păstorit peste două județe, Bihor și Sălaj, cu peste 500 de parohii și 592 de preoți. În cuvântul său, noul episcop s-a arătat încântat de călduroasa primire care i s-a făcut. „Primiți-mă în mijlocul vostru ca pe unul dintre voi, ca pe unul care vă iubește, vă prețuiește, care vine ca împreună cu voi să împlinească voia sfântă a lui Dumnezeu în pământul binecuvântat al patriei noastre, aici, la marginea dinspre apus a neamului românesc. Numai împreună vom putea izbândi, împreună îl vom mărturisi pe Hristos într-un exercițiu de iubire demn de vremurile pe care le trăim”.
La ceremonia de întronizare au participat înalți ierarhi din Oradea și din țară:ÎPS Laurențiu Streza, mitropolit al Ardealului, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Andrei, arhiepiscopul Albei-Iulii, PS Calinic Argatu, episcop al Episcopiei Argeșului și Muscelului, PS Nicodim Gorjeanul, episcop al Episcopiei Severinului și Strehaiei, PS Timotei, episcop al Aradului, Ienoplei și Hălmagiului, PS Irineu Bistrițeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS Gurie Strehăianul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, PS Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, PS Gherasim, episcop al Episcopiei Râmnicului, PS Paisie Lugojanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, PS Petroniu Sălăjanul, arhiereu vicar al Episcopiei ortodoxe a Oradiei, Bihorului și Sălajului, Tempfli Jozsef, episcop romano-catolic de Oradea, precum și Csury Istvan, episcop locțiitor al Episcopiei reformate de pe lângă Piatra Craiului. În înalta tribună rezervată oficialităților, invitaților și oaspeților au fost prezenți și părinții noului episcop, Maria și Petru., iar dintre oficialitățile centrale,județene și locale i-am reperat pe Vasile Blaga, ministrul Administrației și Internelor, Cornel Popa, deputat PNL, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Ilie Bolojan, prefectul județului Bihor,  Petru Filip, primarul municipiului Oradea…, George Becali, președintele PNG, precum și invitați din străinătate: Irina Comarovschi, ambasadorul României în Ungaria, consulii generali ai României la Gyula și Seghedin, alți oficiali, reprezentantul președintelui țării, Traian Băsescu, și al ministrului Culturii și Cultelor, care au transmis mesaje.
Noul episcop a promis să se implice în viața socială și culturală a celor două județe, și să cunoască realitățile din biserici și mănăstiri, școli și spitale prin vizite cât mai dese, iar în plan profesional și confesional, dorește să instituie un dialog permanent cu reprezentanții celorlalte confesiuni din Oradea, Bihor și Sălaj.  (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Întronizarea noului episcop al Oradiei, Bihorului și Sălajului) -122 de poze (in trei secvențe).

Trimite email
Saturday, 2 December 2023