Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Întronizarea noului episcop al Oradiei, Bihorului și Sălajului

25 februarie 2007

Întronizarea noului episcop al Oradiei, Bihorului și Sălajului

PS Sa Sofronie Drincec a intrat în țară prin Vama Salonta, fiind așteptat de o mare mulțime de credincioși și înalte fețe bisericești. Într-un gest neașteptat, a sărutat pământul țării. Copii îmbrăcați în costume populare l-au întâmpinat cu pâine si sare, iar Vasile Bota, vicarul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului și Sălajului, i-a urat bun venit, și mulți ani în slujba bisericii și a neamului românesc.

Manifestările de la Biserica cu Lună
La Biserica cu Lună din Oradea, PS Sa Sofronie Drincec a fost întâmpinat de PS Sa Petroniu Sălăjanul, arhiereu-vicar al Episcopiei ortodoxe a Oradiei, Bihorului și Sălajului, precum și de un sobor de preoți, care au oficiat slujba de Te Deum.
În cuvântul său, arhiereul-vicar a subliniat că până în prezent, Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Bihorului și Sălajului a avut cinci episcopi: Roman Ciorogariu, Nicolae Popovici, Valerian Zaharia, Vasile Coman și Ioan Mihălțan, PS Sa Sofronie fiind cel de-al șaselea, și având de păstorit peste două județe, Bihor și Sălaj, cu peste 500 de parohii și 592 de preoți. În cuvântul său, noul episcop s-a arătat încântat de călduroasa primire care i s-a făcut. „Primiți-mă în mijlocul vostru ca pe unul dintre voi, ca pe unul care vă iubește, vă prețuiește, care vine ca împreună cu voi să împlinească voia sfântă a lui Dumnezeu în pământul binecuvântat al patriei noastre, aici, la marginea dinspre apus a neamului românesc. Numai împreună vom putea izbândi, împreună îl vom mărturisi pe Hristos într-un exercițiu de iubire demn de vremurile pe care le trăim”.
La ceremonia de întronizare au participat înalți ierarhi din Oradea și din țară:ÎPS Laurențiu Streza, mitropolit al Ardealului, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Andrei, arhiepiscopul Albei-Iulii, PS Calinic Argatu, episcop al Episcopiei Argeșului și Muscelului, PS Nicodim Gorjeanul, episcop al Episcopiei Severinului și Strehaiei, PS Timotei, episcop al Aradului, Ienoplei și Hălmagiului, PS Irineu Bistrițeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS Gurie Strehăianul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, PS Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, PS Gherasim, episcop al Episcopiei Râmnicului, PS Paisie Lugojanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, PS Petroniu Sălăjanul, arhiereu vicar al Episcopiei ortodoxe a Oradiei, Bihorului și Sălajului, Tempfli Jozsef, episcop romano-catolic de Oradea, precum și Csury Istvan, episcop locțiitor al Episcopiei reformate de pe lângă Piatra Craiului. În înalta tribună rezervată oficialităților, invitaților și oaspeților au fost prezenți și părinții noului episcop, Maria și Petru., iar dintre oficialitățile centrale,județene și locale i-am reperat pe Vasile Blaga, ministrul Administrației și Internelor, Cornel Popa, deputat PNL, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Ilie Bolojan, prefectul județului Bihor,  Petru Filip, primarul municipiului Oradea…, George Becali, președintele PNG, precum și invitați din străinătate: Irina Comarovschi, ambasadorul României în Ungaria, consulii generali ai României la Gyula și Seghedin, alți oficiali, reprezentantul președintelui țării, Traian Băsescu, și al ministrului Culturii și Cultelor, care au transmis mesaje.
Noul episcop a promis să se implice în viața socială și culturală a celor două județe, și să cunoască realitățile din biserici și mănăstiri, școli și spitale prin vizite cât mai dese, iar în plan profesional și confesional, dorește să instituie un dialog permanent cu reprezentanții celorlalte confesiuni din Oradea, Bihor și Sălaj.  (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Întronizarea noului episcop al Oradiei, Bihorului și Sălajului) -122 de poze (in trei secvențe).

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 18:38:30 Ora standard a Europei de Est