Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Campania 19 zile de prevenire a abuzurilor și violenței asupra copiilor și tinerilor

În perioada 1-19 noiembrie, la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”

Campania 19 zile de prevenire a abuzurilor și violenței asupra copiilor și tinerilor

Elevii și cadrele didactice de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul" din Oradea au participat la acțiunile derulate în cadrul Campaniei 19 zile de prevenire a abuzurilor și violenței asupra copiilor și tinerilor.

835 elevi, 30 cadre didactice și șapte specialiști au participat la activitățile derulate în cadrul Campaniei 19 zile de prevenire a abuzurilor și violenței asupra copiilor și tinerilor - proiect național de conștientizare, consultare și participare a copiilor și tinerilor la prevenirea tuturor formelor de violență exercitate asupra lor în familie, școală, comunitate.
Campania 19 Days se desfășoară în perioada 1-19 noiembrie, reperele temporare ale manifestării didactico - științifice fiind generate de două date semnificative în abordarea holistică a prevenirii abuzurilor asupra copiilor, 19 Noiembrie fiind declarată Ziua internațională de prevenire a abuzurilor asupra copilului,  iar 20 Noiembrie fiind Ziua internațională a drepturilor copilului.
Scopul Campaniei 2017 este de a conștientiza unele forme de practici tradiționale care sunt dăunătoare copiilor și de a identifica căi de acțiune pentru limitarea acestora.
În cadrul Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul" din Oradea, în sala de festivități,  au fost derulate acțiuni care au abordat atât tema campaniei 2017 practicile tradiționale dăunătoare pentru copii, cât și teme de interes specific, de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor.
Din partea Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, dna comisar de poliție Brândușoiu Valentina din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității a informat elevii și cadrele didactice despre pericolele din mediul online, metodele de protecție pentru o navigare sigură pe internet,  violența în familie și formele violenței cât și despre răspunderea penală a minorilor.
Reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, dl. Pop Călin, dl. Pop Octavian, dna. dr. Bologan Liana, dl. Bogdan Axinte au prezentat pericolele traficului și consumului de droguri, clasificarea acestora, efectele pe termen scurt și de durată a consumului de droguri, aspecte legislative legate de consumul și traficul de droguri.
Din partea Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane - Centrul regional Oradea, dna. Dejeu Simona a informat elevii despre metodele de racolare folosite de traficanți, modalitățile de comitere a faptei de trafic de persoane, legătura dintre traficanții de persoane și racolarea tinerilor pe internet.
Dna profesor consilier școlar Andrea Dumbravă din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor a derulat campania de prevenire a bullying-ului.
Au fost postate filme cu mesaj tematic. Elevii clasei a XII-a B, calificarea Tehnician în administrație, sub îndrumarea dnei prof. Pop Camelia au prezentat un moment artistic (dansuri populare bihorene și au interpretat melodii populare la vioara cu goarnă) cu  mesajul ,,Valorifică-ți talentul, urmează-ți pasiunea!".
Practicile tradiționale dăunătoare pentru copii și identificarea căilor de acțiune pentru limitarea acestora au fost prezentate și dezbătute, în cadrul întâlnirilor cu elevii,  de către dna prof. Botiș Daniela și dna prof. Popa Lavinia care, împreună cu elevii clasei a X-a I, calificarea Cofetari - bucătari au realizat  și prezentat preparate culinare de post.
Miercuri, 15.11.2017, a fost organizată masa rotundă, cu tema  „Campania 19 zile de prevenire a abuzurilor și violenței asupra copiilor și tinerilor", în cadrul căreia cadrele didactice: Tripe Carmen, Maghiar Ramona, Marian Monica, Botiș Daniela, Popa Lavinia, Runcanu Teodora Monica, Dicu Florentina, dna profesor consilier școlar Andrea Dumbrava și eleva Rotar Alexandra, cls. a X-a, sub îndrumarea dnei prof. Tămaș Mariana au prezentat materiale informative, și-au exprimat opiniile în legătură cu identificarea și prevenirea acestor forme de atentare la viața, siguranța și securitatea copiilor.
Domnul director, prof. dr. Filimon Ruben și doamna director adjunct, prof. ec. Ardelean Simona doresc să mulțumească public, prin intermediul presei, partenerilor de proiect, colegilor și elevilor pentru implicare și susținere. (C.M.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Campania 19 zile de prevenire a abuzurilor și violenței asupra copiilor și tinerilor.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:35:31 Ora de vară a Europei de Est