Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul „Tineri voluntari”

Promovarea voluntariatului în liceele din Oradea

Proiectul „Tineri voluntari”

Asociația Caritas Eparhial Oradea a desfășurat activități de promovare a voluntariatului în liceele din Oradea, în perioada septembrie - noiembrie 2017, în cadrul proiectului „Tineri voluntari" co-finanțat de Consiliul Județean Bihor prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor.

În România, sectorul ONG oferă tot mai multe posibilități de realizare de activități de voluntariat, însă majoritatea tinerilor nu știu că pot face acest lucru (Conform unui studiu al FDSC, peste 90% din populația activă a României nu s-a implicat niciodată în activități de voluntariat în anul 2016). De aceea, aportul acestui proiect este important, atât pentru asociația noastră, cât și pentru celelalte ONG-uri din Bihor, din orice domeniu ar fi ele, deoarece le oferă tinerilor un prim contact cu lumea voluntariatului. Acesta poate fi o modalitate foarte bună de dezvoltare armonioasă a tinerilor, venind în completarea programei școlare, prin participarea tinerilor la activități de voluntariat.
Asociația și-a propus să le vorbească tinerilor despre avantajele și beneficiile voluntariatului, despre dezvoltarea lor personală și despre faptul că pot dobândi anumite competențe și abilități prin munca voluntară. În fiecare an, generațiile se schimbă, de aceea, acest proiect este extrem de important, pentru a educa noile generații de elevi în ceea ce privește participarea acestora la viața comunității. Un tânăr care a fost voluntar, la un moment dat în viață, va deveni un adult mai bun, mai responsabil și deci, un cetățean de care societatea are nevoie și pe care se poate baza.
În urma seminariilor de promovare a voluntariatului, susținute de către coordonatorul de voluntari al asociației, elevii au aflat ce este voluntariatul, cine poate face voluntariat, când şi cum se poate face voluntariat şi nu în ultimul rând de ce să aleagă tinerii de liceu să facă voluntariat. De asemenea, tinerii au fost informaţi cu privire la oferta de voluntariat a Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea: voluntariat la Cantina Socială, la Centrul de zi pentru copii Gabrielle, Colectele de alimente de Paşti şi de Crăciun, voluntariat ca şi clovn-doctor pentru copiii internaţi la Spitalul Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu" din Oradea, voluntariat pentru acţiunile de fundraising (campania 2%, loteria pentru cauze sociale, Swimathon etc.) şi voluntariat pentru promovarea asociaţiei şi a voluntariatului (târguri ONG etc.).
În medie, dintr-un grup de elevi, în jur de 5-10% aleg să se înscrie la activități de voluntariat. În urma seminariilor de promovare ale Caritas Eparhial Oradea, peste 130 de elevi au ales să încerce să facă voluntariat. Elevii provin de la următoarele licee orădene, cu care Asociația Caritas Eparhial Oradea are acorduri de parteneriat: Liceul Greco - Catolic „Iuliu Maniu", Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", Colegiul Economic „Partenie Cosma", Liceul de Arte Oradea, Liceul Teoretic „Lucian Blaga", Colegiul Național „Iosif Vulcan", Colegiul Național „Emanuil Gojdu" și Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu".
Elevii de liceu, și nu numai, au avut posibilitatea de a se înscrie și online prin completarea unui formular disponibil la adresa: https://goo.gl/forms/X4WMF3z7ekYJkl5K2. Acest formular va fi deschis tot timpul, chiar și după încheierea proiectului „Tineri voluntari".
Suntem încântați să observăm că în fiecare an, elevii și profesorii sunt tot mai interesați de activitățile de voluntariat ca modalități de dezvoltare personală și de petrecere a timpului liber într-un mod constructiv. Asociația Caritas Eparhial Oradea lucrează de peste 10 ani cu voluntari, iar pentru munca lor este neprețuită. Multe din activitățile pe care le desfășurăm (noi, și alte ONG-uri) sunt posibile datorită voluntarilor.
Cristina Todorean,
coordonator de proiect

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:12:24 Ora de vară a Europei de Est