Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Motivating and Meaningful Education (in a reach learning environment)”

Proiect Erasmus +

,,Motivating and Meaningful Education (in a reach learning environment)”

În perioada 8 - 11.11.2017, s-a desfășurat în Oradea, la sala de conferințe a Continental Forum Hotel ultima întâlnire din proiectul de cercetare Erasmus+ ,,Motivating and Meaningful Education (in a reach learning environment)" cu numărul de înregistrare 2016-1NL01-KA201-022915.

Membrii reprezentanți ai țărilor partenere ai acestui proiect prezenți la Oradea în această perioadă au fost Olanda, Bulgaria, Estonia și România, aceasta din urmă fiind reprezentată la nivel național de Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" Oradea, manager de proiect prof. dr. Filimon Ruben.
De asemenea, un partener de nădejde pentru o diseminare la o scară cât mai largă a conceptelor acestui proiect a fost Inspectoratul Școlar Județean Bihor, reprezentat de inspector prof. Daniela Sopota.
După cum am mai menționat și în urma întâlnirii de proiect din Tallin, Estonia, scopul acestui proiect este stoparea abandonului școlar prin reorganizarea didacticii și a clasei, având la bază strategia celor șapte principii care vin în întâmpinarea unei mai bune dezvoltări a abilităților secolului 21 și facilitarea procesului de învățare prin implicarea activă a comunității.
Iată cele șapte principii:
1.Învățarea este o ,,stare de spirit"- în sensul de a avea dispoziția necesară.
2.Învățarea se bazează pe creier care este unic și cu orientare specifică.
3.Învățarea este o activitate socială.
4.Învățarea are nevoie să folosească simțurile și tipurile de inteligență
5.Învățarea este blocată de frică și stimulată de provocări.
6.Învățarea necesită timp și spațiu.
7.Învățarea ține de tipare și conexiuni.
La nivel local, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, au mai participat și membri ai Poliției Locale, Direcția Antidrog și Direcția de Sănătate Publică, dar și membri ai Asociației Integra.
Toți aceștia au făcut parte din comunitatea de practică organizată de către membrul național al acestui proiect Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" Oradea, prin coordonatorul de proiecte internaționale prof. Mela Delia, directorul adjunct prof. Filip Marinela și prof. Hontilă Ramona.
Această comunitate de practică a avut în vedere identificarea particularităților la nivel național al cauzelor și efectelor abandonului școlar și implementarea directă de modalități de prevenire a acestuia prin introducerea celor șapte principii în procesul de predare - învățare necesare dezvoltării abilităților secolului 21.
Pe parcursul întâlnirii, care a avut ca scop evaluarea activităților comunităților de practică din cele patru țări membre, dar și evaluarea indicatorilor de calitate la nivelul sistemului educațional și identificarea modalităților lor de abordare, s-au pus și bazele următorului proiect care va avea la bază rezultatele cercetării din acest proiect si care va fi înscris în cursa proiectelor din luna februarie 2018 de un colegiu tehnologic din Olanda.
Prof. Mela Delia,
coordonator de proiecte internaționale
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Motivating and Meaningful Education (in a reach learning environment)”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:58:05 Ora de vară a Europei de Est