Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cercul metodic al directorilor

Și directorii se perfecționează (după șapte ani)...

Cercul metodic al directorilor

Trei inspectori școlari din cadrul Departamentului de Management al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, doamnele prof. dr. Adelina Iacob, Adriana Onița și domnul inspector Horea Abrudan, în frunte cu generalul ISJ Bihor, dl prof. Alin-Florin Novac-Iuhas, au onorat miercuri dimineața (22.11.2017) Cercul metodic al directorilor de școli gimnaziale din Oradea și sectorul Salonta - Tinca, desfășurat la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu" din Oradea.

Ca o gazdă bună, doamna director prof. dr. Gheorghina Bârlădeanu și echipa sa i-au primit cu tot dragul și cu bucate alese (chiar și de post) pe directori și pe distinșii inspectori, așa cum se obișnuiește la români, încă din moși strămoși. După cuvântul de salut și prezentarea agendei reuniunii, doamna director a invitat-o pe doamna inspector prof. dr. Adelina Iacob să prezinte (în PowerPoint) materialul de greutate și de substanță al cercului: Cultura organizațională și modele organizaționale, predictori ai succesului organizațiilor școlare.
Așa după cum o știm și o știți, Ade a vorbit ca din... ,,Biblie".
,,De unde pornim?
Cultura organizațională este personalitatea unei organizații (Mc Namara, 1997)
Cum vrem să fim? (cea mai importantă și mai dezbătută întrebare, întrebarea esențială legată de organizația școlară)
Premise
*Legătura de determinare între dimensiunile culturii organizaționale și performanțele organizațiilor
*Performerii de vârf creează o cultură largă, împărtășită, un cadru coerent în care oamenii caută o adaptare corespunzătoare
*Organizațiile care au culturi organizaționale centrate în primul rând pe politici interne, și nu pe produs sau pe resursa umană a organizației, au performanțe mai slabe
*Succesul unei organizații depinde în foarte mare măsură de excelența culturală (importanța culturii organizaționale și manageriale).
Doamna inspector a abordat Cultura organizațională pornind de la lucrarea ,,Search of excellence: Leasons from America s Best run Campanies (1982), autori: Peters. T., Waterman R. Această lucrare abordează cultura organizațională ca fiind un set coerent și dominant de valori împărtășite, transmise prin mijloace simbolice, precum: povești, mituri, legende, sloganuri, anecdote, povestioare".
Nu ne-am propus să vă redăm tot ce s-a prezentat și afirmat, dar vă vom spicui și vom puncta câteva idei vehiculate care v-ar putea determina să căutați și să citiți singuri...
Cultura și cartea de identitate organizațională (Geert Hofstede, 1996); Cultura și învățarea organizațională; Elemente ale culturii organizaționale; Nivelurile culturii (Bigas A., 2001); Funcțiile culturii organizaționale; Capacitatea de potențare a performanțelor de către cultura organizațională, ca instrument cu valențe practice; Cultura organizațională a succesului; Transformare organizațională și de proces - Modelul Edosomwan; Relația sinergică dintre cele patru sisteme (s. managerial, s. social, s. tehnic, s. comportamental); Auditul cultural; Pași spre performanță; Atributele excelenței; Schimbarea organizațională (Modelul 7-S McKinsey); Cultura organizațională și cultura managerială; Reflecții...
Vom încheia în spirit optimist cu vorbele lui Confucius (,,Great Leader"): ,,Pentru a deveni lider, trebuie întâi și întâi să devii o ființă umană".
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cercul metodic al directorilor.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:16:07 Ora de vară a Europei de Est