Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Strigătul de disperare al unei mame cu cinci copii minori

Asociația Piticot

Strigătul de disperare al unei mame cu cinci copii minori

Pe Luminita, impreuna cu cei cinci copii ai sai, ii cunoastem de mai mult de cinci ani! In tot acest timp i-am ajutat cu ce am considerat pentru a le face viata mai usoara. Ei locuiesc in Viisoara, o localitate langa Marghita, judetul Bihor.

In anul 2015, tatal copiilor si fostul sot al Luminitei i-a parasit, lasand responsabilitatile avute, pentru un ,,loc mai bun" langa o alta femeie.
Au urmat multe certuri, tatal manifestandu-se violent atat fata de mama copiilor cat si fata de cei cinci copilasi.
Tinand cont de toate acestea, Luminita a luat hotararea sa divorteze, incercand astfel sa aduca liniste in casa lor, protejandu-si astfel copiii de scandalurile frecvente din partea tatalui.
Luminitei ii este extrem de greu sa se descurce de la o zi la alta, sa reuseasca sa hraneasca cele cinci guri si sa le ofere cele necesare traiului.
Vanesza are 7 ani, Patricia are 12 ani, Aron - 15 ani, Hilda are 16 ani, iar Helena, 17 ani, cu totii sunt niste copii foarte bine educati, respectuosi, care isi iubesc foarte mult mama si care invata cu totii foarte bine.
Noi avem toata stima pentru aceasta mama si copiii ei, desi au trait si traiesc de cand se stiu in saracie, se straduiesc sa invete foarte bine la scoala, fiecare dintre ei participand la activitati extrascolare care le dezvolta anumite aptitudini si abilitati, extrem de necesare in dezvoltarea armonioasa pe termen lung.
Pe langa toate acestea, cei patru copii mai mari o ajuta pe mama lor la diverse munci in favoarea unor localnici din sat pentru a primi in schimb, de la acestia diverse alimente: lapte, slanina, faina, etc. necesare traiului zilnic.
Aceasta familie frumoasa, dar lovita de soarta traieste intr-o singura camera cu 2 canapele extensibile pe post de paturi, iar celalalt ,,pat" este format, de fapt din doua saltele vechi si un burete, suprapuse.
Dar, cu toate acestea, Luminita isi ingrijeste foarte bine copiii, renuntand de foarte multe ori la ea pentru a reusi sa isi hraneasca copiii. Locuinta in care stau are 2 camere, dar pe timp de iarna nu pot sta in ambele camere pentru ca nu au soba si nici lemne pentru a incalzi acel spatiu suplimentar.
Helena, fata cea mare, ne-a destainuit in urma cu doua saptamani cand i-am vizitat ultima oara ca viseaza sa mearga la Facultatea de Medicina, dar totusi, nu crede ca va reusi, deoarece trebuie sa mearga si sa munceasca ca sa-si ajute mama si fratii mai mici.
Actualmente, Helena este clasa a XI-a la sectia Biologie din cadrul Liceului din Marghita.
Am incurajat-o sa viseze mai departe la acest obiectiv frumos, care peste un an si jumatate poate deveni realitate, noi ne consideram deja un sprijin pentru ea in atingerea acestui ideal.
Se apropie Craciunul - sarbatoarea Nasterii Domnului, iar aceasta mama cu cei cinci copii ai sai vor sarbatori minunea nasterii pruncului Iisus probabil cu cativa cartofi si niste slanina pe masa.
Nu ne dorim deloc sa fie asa. Cu siguranta nici tu, cel care citesti acest mesaj.
Da, probabil ca nu ai cum sa simti conditiile de trai ale acestor copii atata timp cat nu ai fost sa le vezi, sa le traiesti, sa vorbesti cu ei. Dar, imagineaza-ti doar pentru o clipa cum ar fi sa locuiesti intr-o singura camera, mica de tot cu inca cinci suflete in jurul tau in permanenta, fara spatiu personal, loc de scris/joaca sau de somn ...
Intreaba-te cum ar fi sa nu poti manca ceea ce-ti doresti? Oare cum ar fi sa ai talent si sa-ti doresti sa desenezi si, totusi, sa te limitezi, deoarece nu ai coli de desen suficiente?
Astfel este viata de zi cu zi a aceastor copii ... pentru ei e o normalitate!
Haideti sa aducem un zambet pe fetele acestor copii! Noi stim si suntem constienti ca singuri nu vom reusi, avem mare nevoie de voi!
Acesti copii asteapta: alimente, produse pentru curatenie corporala si casa,  lemne de foc si/sau brichete, o soba, patru paturi supraetajate, dulapuri, o canapea, podele, gresie, faianta, mobilier bucatarie, trei usi interioare, lampi, perdele, lenjerii de pat, prosoape.
Investitia de care ar avea nevoie locuinta lor ca sa poata ajunge la o normalitate ,,a noastra" ar fi de aproximativ 20.000 lei.
Credeti ca este mult? Daca fiecare punem cate putin, pic cu pic se aduna.
TOTUL ESTE POSIBIL ATAT TIMP CAT NE DORIM SUFICIENT DE TARE. 
Donatiile in produse se pot aduce la adresa: Oradea, Str. Ovid Densusianu, Nr. 9, Bl. P191, Sc. A, Ap.2
Telefon: 0741-14.65.85, adresa de e-mail: lavinia@piticot.org
Donatiile se pot face in contul Asociatiei PITICOT, astfel:
RO82BTRL00501205I98626XX - Cont in RON
RO77BTRLUSDCRT00I9862601 - Cont in USD
RO57BTRL00504205I98626XX - Cont in EURO,
Deschise la Banca Transilvania din Oradea!
NU UITATI, impreuna suntem mai PUTERNICI!
Iulia Oprean

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 10:15:44 Ora de vară a Europei de Est