Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Strigătul de disperare al unei mame cu cinci copii minori

Asociația Piticot

Strigătul de disperare al unei mame cu cinci copii minori

Pe Luminita, impreuna cu cei cinci copii ai sai, ii cunoastem de mai mult de cinci ani! In tot acest timp i-am ajutat cu ce am considerat pentru a le face viata mai usoara. Ei locuiesc in Viisoara, o localitate langa Marghita, judetul Bihor.

In anul 2015, tatal copiilor si fostul sot al Luminitei i-a parasit, lasand responsabilitatile avute, pentru un ,,loc mai bun" langa o alta femeie.
Au urmat multe certuri, tatal manifestandu-se violent atat fata de mama copiilor cat si fata de cei cinci copilasi.
Tinand cont de toate acestea, Luminita a luat hotararea sa divorteze, incercand astfel sa aduca liniste in casa lor, protejandu-si astfel copiii de scandalurile frecvente din partea tatalui.
Luminitei ii este extrem de greu sa se descurce de la o zi la alta, sa reuseasca sa hraneasca cele cinci guri si sa le ofere cele necesare traiului.
Vanesza are 7 ani, Patricia are 12 ani, Aron - 15 ani, Hilda are 16 ani, iar Helena, 17 ani, cu totii sunt niste copii foarte bine educati, respectuosi, care isi iubesc foarte mult mama si care invata cu totii foarte bine.
Noi avem toata stima pentru aceasta mama si copiii ei, desi au trait si traiesc de cand se stiu in saracie, se straduiesc sa invete foarte bine la scoala, fiecare dintre ei participand la activitati extrascolare care le dezvolta anumite aptitudini si abilitati, extrem de necesare in dezvoltarea armonioasa pe termen lung.
Pe langa toate acestea, cei patru copii mai mari o ajuta pe mama lor la diverse munci in favoarea unor localnici din sat pentru a primi in schimb, de la acestia diverse alimente: lapte, slanina, faina, etc. necesare traiului zilnic.
Aceasta familie frumoasa, dar lovita de soarta traieste intr-o singura camera cu 2 canapele extensibile pe post de paturi, iar celalalt ,,pat" este format, de fapt din doua saltele vechi si un burete, suprapuse.
Dar, cu toate acestea, Luminita isi ingrijeste foarte bine copiii, renuntand de foarte multe ori la ea pentru a reusi sa isi hraneasca copiii. Locuinta in care stau are 2 camere, dar pe timp de iarna nu pot sta in ambele camere pentru ca nu au soba si nici lemne pentru a incalzi acel spatiu suplimentar.
Helena, fata cea mare, ne-a destainuit in urma cu doua saptamani cand i-am vizitat ultima oara ca viseaza sa mearga la Facultatea de Medicina, dar totusi, nu crede ca va reusi, deoarece trebuie sa mearga si sa munceasca ca sa-si ajute mama si fratii mai mici.
Actualmente, Helena este clasa a XI-a la sectia Biologie din cadrul Liceului din Marghita.
Am incurajat-o sa viseze mai departe la acest obiectiv frumos, care peste un an si jumatate poate deveni realitate, noi ne consideram deja un sprijin pentru ea in atingerea acestui ideal.
Se apropie Craciunul - sarbatoarea Nasterii Domnului, iar aceasta mama cu cei cinci copii ai sai vor sarbatori minunea nasterii pruncului Iisus probabil cu cativa cartofi si niste slanina pe masa.
Nu ne dorim deloc sa fie asa. Cu siguranta nici tu, cel care citesti acest mesaj.
Da, probabil ca nu ai cum sa simti conditiile de trai ale acestor copii atata timp cat nu ai fost sa le vezi, sa le traiesti, sa vorbesti cu ei. Dar, imagineaza-ti doar pentru o clipa cum ar fi sa locuiesti intr-o singura camera, mica de tot cu inca cinci suflete in jurul tau in permanenta, fara spatiu personal, loc de scris/joaca sau de somn ...
Intreaba-te cum ar fi sa nu poti manca ceea ce-ti doresti? Oare cum ar fi sa ai talent si sa-ti doresti sa desenezi si, totusi, sa te limitezi, deoarece nu ai coli de desen suficiente?
Astfel este viata de zi cu zi a aceastor copii ... pentru ei e o normalitate!
Haideti sa aducem un zambet pe fetele acestor copii! Noi stim si suntem constienti ca singuri nu vom reusi, avem mare nevoie de voi!
Acesti copii asteapta: alimente, produse pentru curatenie corporala si casa,  lemne de foc si/sau brichete, o soba, patru paturi supraetajate, dulapuri, o canapea, podele, gresie, faianta, mobilier bucatarie, trei usi interioare, lampi, perdele, lenjerii de pat, prosoape.
Investitia de care ar avea nevoie locuinta lor ca sa poata ajunge la o normalitate ,,a noastra" ar fi de aproximativ 20.000 lei.
Credeti ca este mult? Daca fiecare punem cate putin, pic cu pic se aduna.
TOTUL ESTE POSIBIL ATAT TIMP CAT NE DORIM SUFICIENT DE TARE. 
Donatiile in produse se pot aduce la adresa: Oradea, Str. Ovid Densusianu, Nr. 9, Bl. P191, Sc. A, Ap.2
Telefon: 0741-14.65.85, adresa de e-mail: lavinia@piticot.org
Donatiile se pot face in contul Asociatiei PITICOT, astfel:
RO82BTRL00501205I98626XX - Cont in RON
RO77BTRLUSDCRT00I9862601 - Cont in USD
RO57BTRL00504205I98626XX - Cont in EURO,
Deschise la Banca Transilvania din Oradea!
NU UITATI, impreuna suntem mai PUTERNICI!
Iulia Oprean

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:35:40 Ora de vară a Europei de Est