Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

ASCO a marcat Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi

3 decembrie

ASCO a marcat Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi

Administraţia Socială Comunitară Oradea a marcat marți (28 noiembrie 2017) Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.

Evenimentul a avut loc la sediul instituţiei şi au participat reprezentanţi ai instituţiilor publice, respectiv, Casa Judeţeană de Pensii, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din municipiul Oradea. 
S-au dezbătut problemele cu care se confruntă cel mai des aceste persoane, le-au fost prezentate drepturile de care pot beneficia, conform legislaţiei în vigoare, au avut loc discuţii interactive privind accesul persoanelor cu dizabilităţi în anumite domenii.
De asemenea, la sediul instituţiei, a avut loc o expoziţie cu vânzare a produselor confecţionate de către beneficiarii Asociaţiei Down Oradea, Asociaţiei Alsterdorf şi Asociaţiei SOS Autism Bihor, au fost acordate diploma şi buchete de flori, în semn de apreciere şi recunoştinţă faţă de contribuţia adusă la creşterea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi din municipiul Oradea.
Din nefericire, imaginea în societate a persoanelor cu dizabilități este, de cele mai multe ori, rezultatul prejudecăților, al discriminării și al stigmatizării.
Astfel, marcarea zilei are ca obiectiv promovarea unei mai bune înțelegeri în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu handicap și susținerea demnității şi a drepturilor acestora. Este totodată o ocazie pentru o schimbare de atitudine față de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate. Mesajul transmis a fost acela că societatea trebuie să pună accentul pe abilitatea unei persoane, şi nu pe dizabilitate.
Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1992 şi este marcată în fiecare an la data de 3 decembrie.
În deschiderea evenimentului, directorul ASCO, Arina Moş, a precizat: ,,Ne-am gândit să marcăm Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi în cadrul unei întâlniri profesionale, ca formă de mediere a sprijinului oferit de autorităţi persoanelor cu dizabilităţi, a organizaţiilor reprezentative ale acestora, care să faciliteze soluţionarea problemelor cu care se confruntă în mod direct această categorie în relaţia cu autorităţile statului".
A mulţumit, de asemenea, întregii echipe care s-a implicat în organizarea acestui eveniment şi a salutat prezenţa viceprimarului Florin Birta, mulţumindu-i pentru sprijinul acordat şi implicarea în rezolvarea problemelor persoanelor cu dizabilităţi. 
Dl. viceprimar Florin Birta a concluzionat: ,,Mulțumesc dnei. director Arina Moş şi întregii echipe a Administraţiei Sociale Comunitare Oradea pentru oraganizarea acestui eveniment şi pentru ceea ce fac pentru aceste persoane cu dizabilităţi şi vă asigur de tot sprijinul necesar pentru derularea proiectelor existente şi pentru dezvoltarea unor noi proiecte. Mă bucur să fiu prezent  azi, alături de dumneavoastră cu această ocazie".
Dorim prin această acţiune să transmitem un mesaj tuturor, prin care să schimbăm atitudinea față de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate.
Consuella Govor

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:24:38 Ora de vară a Europei de Est