Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

ASCO a marcat Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi

3 decembrie

ASCO a marcat Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi

Administraţia Socială Comunitară Oradea a marcat marți (28 noiembrie 2017) Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.

Evenimentul a avut loc la sediul instituţiei şi au participat reprezentanţi ai instituţiilor publice, respectiv, Casa Judeţeană de Pensii, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din municipiul Oradea. 
S-au dezbătut problemele cu care se confruntă cel mai des aceste persoane, le-au fost prezentate drepturile de care pot beneficia, conform legislaţiei în vigoare, au avut loc discuţii interactive privind accesul persoanelor cu dizabilităţi în anumite domenii.
De asemenea, la sediul instituţiei, a avut loc o expoziţie cu vânzare a produselor confecţionate de către beneficiarii Asociaţiei Down Oradea, Asociaţiei Alsterdorf şi Asociaţiei SOS Autism Bihor, au fost acordate diploma şi buchete de flori, în semn de apreciere şi recunoştinţă faţă de contribuţia adusă la creşterea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi din municipiul Oradea.
Din nefericire, imaginea în societate a persoanelor cu dizabilități este, de cele mai multe ori, rezultatul prejudecăților, al discriminării și al stigmatizării.
Astfel, marcarea zilei are ca obiectiv promovarea unei mai bune înțelegeri în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu handicap și susținerea demnității şi a drepturilor acestora. Este totodată o ocazie pentru o schimbare de atitudine față de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate. Mesajul transmis a fost acela că societatea trebuie să pună accentul pe abilitatea unei persoane, şi nu pe dizabilitate.
Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1992 şi este marcată în fiecare an la data de 3 decembrie.
În deschiderea evenimentului, directorul ASCO, Arina Moş, a precizat: ,,Ne-am gândit să marcăm Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi în cadrul unei întâlniri profesionale, ca formă de mediere a sprijinului oferit de autorităţi persoanelor cu dizabilităţi, a organizaţiilor reprezentative ale acestora, care să faciliteze soluţionarea problemelor cu care se confruntă în mod direct această categorie în relaţia cu autorităţile statului".
A mulţumit, de asemenea, întregii echipe care s-a implicat în organizarea acestui eveniment şi a salutat prezenţa viceprimarului Florin Birta, mulţumindu-i pentru sprijinul acordat şi implicarea în rezolvarea problemelor persoanelor cu dizabilităţi. 
Dl. viceprimar Florin Birta a concluzionat: ,,Mulțumesc dnei. director Arina Moş şi întregii echipe a Administraţiei Sociale Comunitare Oradea pentru oraganizarea acestui eveniment şi pentru ceea ce fac pentru aceste persoane cu dizabilităţi şi vă asigur de tot sprijinul necesar pentru derularea proiectelor existente şi pentru dezvoltarea unor noi proiecte. Mă bucur să fiu prezent  azi, alături de dumneavoastră cu această ocazie".
Dorim prin această acţiune să transmitem un mesaj tuturor, prin care să schimbăm atitudinea față de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate.
Consuella Govor

Trimite email

vineri, 19 octombrie 2018