Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Duminică, premiera „Trombonel – Hoțul Zăpezii”

Spectacol dedicat sărbătorilor de iarnă

Duminică, premiera „Trombonel – Hoțul Zăpezii”

Trupa Arcadia a Teatrului ,,Regina Maria" are deosebita plăcere de a vă invita la premiera spectacolului „Trombonel - Hoțul Zăpezii", de Sînziana Popescu, regia Florian Silaghi, care va avea loc duminică, 10 decembrie 2017, de la ora 11.00, la Sala Mare.

Spectacolul, organizat cu ocazia sărbătorilor de iarnă, este ultima premieră a acestui an, fapt care s-a materializat prin rezervarea întregii săli într-un timp foarte scurt. De aceea, spectatorii care nu au reușit să achiziționeze bilete din timp, au ocazia să afle povestea lui Trombonel la cea de-a doua reprezentație, programată în aceeași zi de la ora 13.00.
Sînziana Popescu, autoarea textului, este o figură cunoscută în lumea literară și multe dintre scrierile sale au fost ridicate la rang de scenă, fiind montate în câteva teatre reprezentative din țară. Textul care a dat naștere spectacolului „Trombonel - Hoțul Zăpezii" este o reușită împletitură a unor elemente din poveștile clasice ale sărbătorilor de iarnă și a unor noțiuni primare de conviețuire cu mediul înconjurător, iar scopul său este să distreze și să educe, deopotrivă.
Acțiunea este declanșată de faptul că Trombonel, unul dintre elfii lui Moș Crăciun, a fost concediat pentru evaziune de jucării, iar acum dorește să se răzbune. Astfel, începe să îi manipuleze pe oameni, îndemnându-i la risipă și neglijență, încercând să le inducă o mentalitate anti-ecologistă. Pare să nu aibă sens ceea ce se întâmplă, însă scopul elfului este unul bine definit și planul său este calculat în amănunt: dacă oamenii poluează și accentuează efectele încălzirii globale, se vor topi ghețarii și în curând zăpada nu va mai exista deloc. Prin urmare, Moș Crăciun nu va mai avea unde locui și mai mult decât atât, nu va mai avea cum să transporte cadouri copiilor.
Tinerii spectatori care au vârsta mai mare de 4 ani sunt invitați să ia parte la aventura în care pornesc cele două ajutoare ale lui Moș Crăciun, Rudolf și Clopoțel, asistându-i în încercarea lor de a dejuca planul malefic al lui Trombonel. De asemenea, vor afla care este rolul kendamei și al fidget spinner-ului în salvarea planetei.
Scenografia este semnată de Csüri Emese, muzica este compusă de Dorin Griguță, iar din distribuție fac parte actorii: Andrei Fazecaș, Igor Lungu și Consuela Egyed. Echipa este completată de Patrick Negrean, voluntar al Teatrului ,,Regina Maria" și de cei patru copii norocoși, Igna Maria Alexia, Bulzan Iulia Maria, Vulpe Luca și Egri Rareș, care au câștigat castingul organizat de Trupa Arcadia pentru rolurile „Kendama" și „Spinner".
La scurt timp după cele două reprezentații ale spectacolului „Trombonel - Hoțul Zăpezii", actorii Trupei Arcadia vor merge în data de 17 decembrie la Viena unde, la Teatrul Pygmalion, îi vor încânta pe tinerii spectatori, cu îndrăgitul spectacol „Cenușăreasa".
Cu „Profu` de franceză", la Zalău
Și Trupa Iosif  Vulcan a Teatrului ,,Regina Maria" va merge în data de 11 decembrie la Zalău cu extraordinarul spectacol „Profu` de franceză", cu care a reușit să  cucerească inimile beiușenilor în urmă cu câteva zile.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-19.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00 sau cu o oră înainte de fiecare spectacol. Puteţi achiziţiona bilete şi online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.
Vă aşteptăm la premieră!
Ramona Gabriela Nemeș,
secretar literar

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 18:36:17 Ora standard a Europei de Est