Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Activitatea ,,Unirea, naţiunea a făcut-o!”

La Şcoala Gimnazială ,,Miron Pompiliu” Ştei

Activitatea ,,Unirea, naţiunea a făcut-o!”

,,Te-am dărâmat, hotar de-odinioară,
Brâu împletit de lacrimi şi de sânge,
Veriga ta de foc nu mă mai strânge(br) Şi lanţul tău a încetat să doară".
(Viață Nouă, de Octavian Goga)

În zile de 28 şi 29 noiembrie 2017, Şcoala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ştei a celebrat cu mare fast Ziua Naţională a României printr-un amplu program cultural - artistic, care s-a desfăşurat atât în cadru CDI-ului cât şi  în sala de festivităţi a Colegiului Naţional ,,Avram Iancu" Ştei.
În data de 28 noiembrie, în sala C.D.I. a școlii noastre, s-a sărbătorit într-o atmosferă solemnă, Ziua Naţională  a  României. Activitatea  intitulată ,,Unirea, naţiunea a făcut-o!" se află la cea de-a XII-a ediţie.
 Activitatea a debutat prin intonarea Imnului de stat al României, urmată de cuvântarea d-nei prof. Mihuţa Ştefana, care a reiterat cele mai importante momente care au facilitat realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, urmărind în paralel un material PowerPoint pregătit de echipa pedagogică a CDI (bibl. prof. Ileana  Tomescu şi prof. docum. Cristina Andru) şi prezentat de elevii Rareş Georgescu şi Miruna Chira. Programul a continuat cu cântecul sugestiv ,,Un cântec istoric ne-aduce aminte", interpretat de grupul vocal al şcolii: Elena Şerba, Anton Carina, Bileac Naomi, Oros Ioana, Banciu Giorgia, Denis Cordea, Buna Gabriela, Tudece Rebeca, Riana Badea, coordonator, prof. Natalia Monenci. Din  buchetul poeziilor patriotice au fost alese cele mai frumoase: ,,Ţara mea", de  George Coşbuc şi ,,Sus inima, români!", de Ioan Neniţescu, care au fost recitate de elevele: Andra Bobin, Andru Miruna, Carţiş Daria, Chinde Ioana şi Anton Carina.
,,Răsună doină, răsună cântec,
Şi versuri dragi vibrează-n noi
E ţara noastră, patrie şi mumă.
E dorul României ce freamătă în noi".
Două cântece reprezentative ,,Nu uita că eşti român" şi ,,Din ţara moţilor" au fost interpretate de şcolarii clasei I B şi I C, sub îndrumarea d-lor prof. Felicia Ţoţa şi Dume Ana-Maria. În straie de sărbătoare, şcolarii claselor  a II-a B, a II-a C şi a III-a B, au prezentat un minunat colaj de cântece şi poezii, coordonaţi de d-nele prof. Adriana Fericean, Voichiţa Bogoşel şi Elena Gabor. A urmat momentul artistic al  claselor a IV-a A, B și C, coordonatori prof. Lavinia Stan, Lupău Florina şi Moza -Becheanu Liana, care au pregătit cântece populare şi patriotice: ,,Am venit aici la voi"(elevul Mădălin Foghiş), ,,Româncuţa"(elevele: Sara Maria Bidiga, Pele Alexia, Pălcuţ Giorgiana, Coste Petra, Culda Elisa) şi ,,Transilvanie frumoasă" (elevele: Sabău Andra, Ţoţa Anamaria, Mara Tuduran), acompaniaţi la orgă de  prof. Drăgan Gheorghe. Programul artistic a continuat cu sceneta ,,Cuza-Vodă şi sultanul", interpretată de elevii clasei a V-a B, coordonați de bibl. prof. Tomescu Ileana şi prof. docum. Andru Cristina. Un alt moment de o sensibilitate aparte, a fost prezentat de eleva Daria Carţiş care a impresionat publicul prin vocea şi talentul ei, interpretând cântecul ,,Tu, Ardeal". Prezentatorii activităţii au fost: Bianca Fundiur, Cătălina Stan, Vlad Bucătaru, elevi ai claselor a VII-a C și B, care au punctat fiecare moment  care s-a derulat. Spre finalul programului, grupul vocal al şcolii, sub coordonarea d-nei prof. Natalia Monenci, a interpretat cântecele: ,,Noi suntem români" şi ,,Drum bun, drum bun toba bate". Micii artişi plastici ai claselor I- IV, precum şi elevii din gimnaziu au realizat cele mai frumoase desene pe tema Unirii, sub îndrumarea învăţătorilor şi a profesoarei de educaţie plastică, d-na Coroiu-Stanciu Carmen.
În încheierea programului cultural -artistic, doamnele directoare, prof. Simona Pantea şi prof. Liana Moruţ, au făcut aprecieri referitoare la desfăşurarea activităţii, au adresat mulţumiri invitaţilor, părinţilor, dascălilor şi elevilor care s-au implicat, au îmnânat diplome elevilor participanţi şi au urat tuturor românilor: La mulţi ani!
Să mai adăugăm că echipa de proiect şi de organizare a fost alcătuită din: prof. Pantea Simona, director, Moruţ Liana, director adjunct, Panici-Mangra Adelina, consilier educativ, Mihuţa Ştefana, Drăgan Gheorghe, Tomescu Ileana, Andru Cristina, Monenci Natalia, Toth Ioana, Merce Sanda, Muşet Georgeta, Vlaş Angela, Goliţa Anca, Haidu Rodica, Andru Luminiţa,  Stanciu-Coroiu Carmen, Miara Angelica, Ţoţa Felicia, Fericean Adriana, Bogoşel Voichiţa, Moza Becheanu Liana, Lupău Florina, Gabor Elena, Stan Lavinia, Dume Anamaria și Galea Ramona.
Ileana Tomescu & Cristina Andru
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Activitatea ,,Unirea, naţiunea a făcut-o!”

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:26:27 Ora de vară a Europei de Est