Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ieri, s-au bucurat împreună, de Nașterea Pruncului Iisus, peste 150 de copii de la ,,Emanuel” și de la Husasău de Tinca

Copiii iubesc și dăruiesc sincer din puținul lor și din preaplinul sufletului

Ieri, s-au bucurat împreună, de Nașterea Pruncului Iisus, peste 150 de copii de la ,,Emanuel” și de la Husasău de Tinca

Participând, ieri (luni, 18 decembrie 2017), la Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel" la cea de-a doua etapă a proiectului ,,Dăruind vei dobândi", am realizat încă o dată, iar și iară, cât de curată și binecuvântată este lumea copiilor!

Cum știu ei să se bucure împreună și cât de mare este lucrarea lui Dumnezeu asupra lor! Luni, parcă am revăzut întâlnirea de acum șapte ani a copiilor de la ,,Emanuel" cu partenerii lor de proiect de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Husasău de Tinca. Atunci lucrurile se petreceau la Husasău, în curtea școlii, plină de zăpadă, și în școală, la ușa sobei. Acum, cei din Husasău au venit la Oradea și au fost primiți regește în sala de nunți a Bisericii Baptiste ,,Emanuel".
,,Dăruind vei dobândi"
Cum s-a ajuns la acest nou proiect, și la acest statornic și trainic parteneriat, de ani și ani, am aflat de la Anca Ardelean, interlocutorul și ,,gazda" bună, cea care ne-a invitat la reuniunea de proiect, unul din cei patru coordonatori de proiect pe care am cunoscut-o în urmă cu șapte ani la Husasău de Tinca, alături de gazda de atunci, Camelia Chișe, prezentă și ieri, la ,,Emanuel".
Între cele două școli a fost implementat în luna noiembrie un nou proiect drag lor, cu un mesaj profund, menit să aducă bucurie tuturor în întâmpinarea Marelui Praznic Împărătesc al Nașterii Pruncului Sfânt, Mântuitorul nostru Iisus Hristos.
Prin mesajul filmului prezentat, ieri, despre Nașterea Pruncului Sfânt, în varianta accesibilă copiilor, prin lucrarea făurită în cadrul celor 15 ateliere de lucru, Ieslea cea împărătească, binecuvântată, scopul și obiectivele didactice ale proiectului s-au realizat în chip măiestrit, copiii putând lesne pătrunde și descifra înțelesul mesajului: ,,dăruind vei dobândi". Cui dăruim? Ce dăruim? Când și cum dăruim? De ce dăruim? Ce dobândim? Ce câștigăm și pe cine?
,,Bulgărele s-a rostogolit, producând o adevărată avalanșă"
Copiii din cele trei clase, a II-a A, a II-a B și a III-a B, de la Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel" (îndrumați de prof. Emilia Petruș, Mariana Moțoc și Anca Ardelean, cei trei coordonatori de proiect) și-au adunat în pușculița proprie bani, dar și în pușculița clasei pentru a dărui bucurii de Sfintele Sărbători colegilor și partenerilor lor din cele cinci clase primare din Husasău de Tinca și preșcolarilor de la Grădinița din localitate. Dacă în prima etapă a proiectului, vizitându-i (la Husasău) în 4 decembrie 2017, când au  sărbătorit Ziua Națională a României, le-au dăruit rechizite de tot felul, pentru următoarele două etape, cea de ieri și cea din ianuarie 2018, și-au propus mult mai multe și substanțiale lucruri: computere și imprimante color noi ...
Și cum Dumnezeu nu poate să nu binecuvânteze asemenea gânduri și fapte, li s-a alăturat și de data acesta, ,,rostogolind bulgărele care a produs o adevărată avalanșă", după cum plastic s-a exprimat Anca, pentru că aflând domnul director Iosif Curta de intențiile nobile ale școlarilor și profesorilor din ,,parohia" sa, le-a declarat că și domnia sa are ceva de dăruit, chiar propriul său computer. Apoi, în clasa Ancăi, s-a mai produs un fenomen. Aflând de intențiile lor, o mămică, întâmplător cadru universitar, a dat sfoară în țară, la Universitatea din Oradea, a vorbit cu studenții săi, cerând și acordul conducerii Facultății de Științe Economice. Aceștia toți, aflând ce vor să pună la cale copiii de la ,,Emanuel" au decis să le sară în ajutor, producând o adevărată avalanșă. Pentru că la întâlnirea de ieri, o grupă de studenți de la Contabilitate și Finanțe, reprezentându-i pe colegii lor din anii I, II și III, s-a prezentat cu un computer și două imprimante noi, color, un dar al lor pentru copiii din Husasău de Tinca de Sfintele Sărbători ale Crăciunului. Ei au fost însoțiți de conducerea FSE, cea care au pus în undă acest gest total, doamna decan, prof. univ. dr. Alina Bădulescu, doamna prodecan, prof. univ. dr. Diana Sabău - Popa și doamna conf. univ. dr. Carmen Scorțe, inițiatorul (și motorul) acțiunii universitare.
Revenind la agenda zilei de ieri, vor spune că atelierele de lucru s-au încheiat în chip fericit în cadrul unui careu de ași al sălii de nunți, în fața bradului burdușit cu cadouri pentru oaspeți, cu un concert de colinde, prezentat de gazde și de oaspeți, într-un dialog firesc și armonic, urmat de o masă împărătească, precum la Nunta din Cana Galileii.
După cum vă spuneam, sub brad, au fost rânduite, tot pentru oaspeți, daruri de Crăciun, făcute tot de copiii din cele trei clase de la ,,Emanuel". În cutii, ei au pregătit articole de îmbrăcăminte, jucării, rechizite și dulciuri care să producă bucurie prietenilor lor de Sfintele Sărbători. Pentru a dărui, din nou, ei au renunțat la o jucărie și la parti pe care îl organizau în mod obișnuit cu ocazia serbărilor de Crăciun, dar și la alte lucrușoare pe care le-au dăruit din inimă spre a aprinde luminițe în sufletele acelora care, din păcate, acasă sunt vitregiți de asemenea bucurii.
Poate se mai rostogolește ceva și în 2018
Până în ianuarie 2018, când cei de la ,,Emanuel" vor reveni la Husasău cu tot ceea ce și-au propus, dacă vom avea zăpadă, poate mai produce Dumnezeu o avalanșă, de pe undeva, așa încât să se ajungă la mai multe computere și imprimante, pentru toate clasele primare și dascălii din proiect (prof. Camelia Chișe - coordonator, Florica Vesa, educatoare, Corina Matei, Roxana Ile și Cătălin Borha, profesori la ciclul primar).
Poate va ninge și la noi de poveste, ca-n Frații Grimm, după Anul Nou, și poate Moșul va face o asemenea minune, în complicitate cu aleșii săi!
Felicitări copiilor, dascălilor și părinților de la Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel" pentru proiectul și darurile lor!
Felicitări studenților și dascălilor economiști pentru ,,avalanșa" lor IT!
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (90 de poze), accesați Galeria foto: Ieri, s-au bucurat împreună, de Nașterea Pruncului Iisus, peste 150 de copii de la ,,Emanuel” și de la Husasău de Tinca.

Trimite email
marți, 16 aprilie 2024, 18:36:48 Ora de vară a Europei de Est