Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Bucuria Nașterii Domnului la Liceul Tehnologic Special Nr. 1 din Oradea

Proiecte scăldate în lumina Crăciunului

Bucuria Nașterii Domnului la Liceul Tehnologic Special Nr. 1 din Oradea

Marți, 19 decembrie 2017, în sala festivă a Liceului Tehnologic Special Nr. 1 din Oradea, colindătorii, în prezența lui Moș Crăciun, ne-au vestit că s-a născut Pruncul Sfânt, Domnul nostru Iisus Hristos, Mântuitorul nostru.

Evenimentul a fost deschis de d-na. prof. Balota Laura care a subliniat importanţa sărbătorii Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos arătând că iarna nu este numai anotimpul zăpezii şi al frigului, ci şi acela al bucuriilor prilejuite de atâtea datini şi obiceiuri legate de sărbătorirea Naşterii Domnului.
La români, sărbătorile de iarnă, îndeosebi cele de Crăciun sunt adevărate sărbători de suflet.
Acest fapt se poate observa şi din entuziasmul cu care se fac pregătirile pentru această sărbătoare, la şcoală sau în familie. Copiii sunt cei care aşteaptă cu nerăbdare şi bucurie venirea lui Moş Crăciun, iar  veselia  lor se exprimă  atât  prin  colindele tradiţionale, cât şi în realizarea unor lucrări literare şi plastice sub formă de desene, colaje, felicitări specifice acestei sfinte sărbători. Acesta este unul  dintre argumentele organizării acestui eveniment, oferind astfel prilejul tuturor copiilor să îşi exprime bucuria sosirii Crăciunului așa cum știu ei mai bine.
Şirul activităţilor a debutatat cu evoluţia pe scenă a corului şcolii ,,Armonia", dirijat de d-na. prof. Balota Laura, care a pregătit minuțios momentul împreună cu prof. Șumălan Mihaiela și prof. Lăzău Florin, încântând pe deplin publicul cu două colinde minunate, interpretate pe voci ,,O, ce veste minunată!" și ,,Legănelul lui Iisus".
Pe scenă au urmat două scenete prin care  s-a  reactualizat momentul Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos și în care actorii principali, care au dat viață personajelor biblice au fost elevi selectați din diferite clase din cadrul liceului nostru care au dat dovadă de adevărate veleități artistice. Prima scenetă s-a intitulat ,,Viflaime,Viflaime" și a fost coordonată de d-nul profesor Simuț Adrian, iar următoarea scenetă s-a intitulat ,,Nașterea Domnului nostru", fiind coordonată de d-nele prof. Bărcăuan Cristina și Nadiș Cristina. Psihologul școlii, d-nul Lăzău Florin, a încântat și dânsul, în acest moment, publicul  cu două colinde vechi tradiționale.
Au urmat cetele de colindători formate din elevii școlii coordonați de d-nii. profesori: Boțiu Viorel, Monica Matiuț, Bobiș Ramona. Corul elevilor interni a fost coordonat de d-nele pedagoge: Floricuța Cătană, Sim Ioana, Elena Rotar și Moț Monica. Toți colindătorii  au sensibilizat publicul cu  buchete de colide diverse.
Un grup de elevi, coordonat de d-na prof. de limba engleză Micula Alexandra, a interpretat cântecul ,,So this is Christmas", moment însoțit de sunetul unei viori la care protagonita a fost eleva Talpaș Claudia din clasa  a IX-a A.
Momentul de dans intitulat sugestiv ,,Vis de iarnă" a fost realizat de câțiva elevi veseli, coordonați de d-nele prof. Susa Adriana și Ciurba Anca.
Activitățile de pe scenă s-au încheiat cu un crâmpei de colinde tradiționale și poezii tematice  care au prins viață prin glasul nevinovat al elevilor care formează corul școlii, coordonat de d-na prof. Șumălan Mihaiela, acompaniați la orgă de elevul Farcas Atilla Carol din clasa a XI-a F.
Ultimul cuvânt l-a avut directorul școlii, dl prof. Sâncelean Tiberiu, care a mulțumit  tuturor celor prezenți, organizatorilor evenimentului, elevilor, dar și d-nei inspector de specialitate Vese Alina, prezentă la eveniment, alături de directorul adjunct, doamna prof. Șandor Mariana, care a sprijinit întreaga activitate.
Evenimentul s-a desfășurat în sala de festivități a școlii care a fost ,,scăldată" într-un decor specific  sărbătorilor de iarnă, realizat de câțiva elevi sub coordonarea cadrelor didactice (Șumălan Mihaiela,Todică Marcela, Micula Alexadra, Dobai Valentina, Calău Ramona).
,,Bine ai venit, Moș Crăciune!"
În cursul săptămânii  premergătoare evenimentului , în cadrul școlii s-a derulat un proiect sub formă de concurs ,,Bine ai venit, Moș Crăciune!" coordonat de d-na prof. Pop Elena și desfășurat pe trei secțiuni: clasa cea mai frumos împodobită, camera cea mai frumos împodobită, expoziție cu creații  ale  elevilor. În urma jurizării cei implicați au fost premiați și apreciați.Tot în această perioadă s-au mai desfășurat diferite activități prevăzute în cadrul a două proiecte derulate la nivel de școală: ,,Magia sărbătorilor de iarnă", coordonat de d-na prof. Movilă Cornelia, în parteneriat cu Școala Gimnazială din Remetea și Meziad și în acest sens elevii de la aceste școli au fost prezenți miercuri, 20.XII.2017,  cu cadouri și colinde în unitatea noastră școlară. Un alt proiect intitulat ,,Decembrie de poveste" a avut ca și coordonatori pe prof. Crainic Geanina și Cozma Anca.
Pentru că Sărbătoarea Crăciunului înseamnă și dăruire, dna profesor Fazecaș Manuela, împreună cu prof. Crainic Geanina, Cozma Anca și Lazău Florin, a pregătit cadouri pe care le-a oferit cu multă plăcere tuturor elevilor prezenți la activitate. Acest gest nobil a fost posibil cu sprijinul Asociației Romanian Dirtekt Hilfe din Elveția, reprezentată de dna Claudia Fisher.
S-au împărţit fructe tuturor elevilor de către d-na prof. Bănică Dana, responsabil S.N.A.C. pe şcoală. Fructe care au fost dăruite de către elevii voluntari de la Colegiul Naţional ,,Iosif Vulcan" Oradea coordonaţi de d-nele prof. Krenek Claudia şi Ile Angela.
Prof. Mihaiela Șumălan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Bucuria Nașterii Domnului la Liceul Tehnologic Special Nr. 1 din Oradea.

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 03:00:33 Ora de vară a Europei de Est