Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O excursie pentru cunoașterea unor zone protejate din Parcul Național Apuseni

Elevii cls. a V-a C și a VI-a B de la Șc. Gimnazială ,,Oltea Doamna” au făcut

O excursie pentru cunoașterea unor zone protejate din Parcul Național Apuseni

Între obiectivele generale ale excursiei, prof. coordonatori Cristina Băran și Ana Iosa și-au mai propus descoperirea formelor de relief și consolidarea colectivelor de elevi, iar dintre obiectivele specifice: formarea priceperilor și deprinderilor de orientare pe hartă şi pe teren, protejarea mediului înconjurător (în popasurile făcute), precum și valorizarea intra şi interdisciplinară a informaţiile culese.

Între obiectivele generale ale excursiei, prof. coordonatori Cristina Băran și Ana Iosa și-au mai propus descoperirea formelor de relief și consolidarea colectivelor de elevi, iar dintre obiectivele specifice: formarea priceperilor și deprinderilor de orientare pe hartă şi pe teren, protejarea mediului înconjurător (în popasurile făcute), precum și valorizarea intra şi interdisciplinară a informaţiile culese.
Despre zonele protejate
Parcul Național Apuseni este un parc pentru natură și oameni, situat în vestul României, în partea central nord-vestică a Munților Apuseni, întinzându-se pe o parte din masivele Bihor, la sud, și Vlădeasa, la nord, pe teritoriul administrativ a trei județe: Bihor (32%), Cluj (40%) și Alba (28%).
Parcul Natural Apuseni cuprinde trei sate de vacanță: Vârtop, Boga și Fântânele. Primele inițiative în vederea constituirii unui parc în zonă i-a aparținut lui Emil Racoviță care, la primul congres al naturaliștilor din România, a formulat clar scopul și obiectivele creării unei arii protejate de dimensiuni mari în Munții Apuseni.
Un loc pitoresc foarte cunoscut este Peștera ,,Poarta lui Ionele". Geologii o descriu ca fiind sculptată în calcare albe, iar la intrarea în peșteră, se află un pârâu care tâșnește din stâncă.  Este situată pe versantul drept al Văii Odâncușa, la o altitudine de 800 m. Am ajuns la ea din Gârda de Sus, pe Valea Arieșului.
Peștera ,,Ghețarul Scărișoara" a fost declarată, din 1938, monument al naturii. Atracțiile Ghețarului sunt: Sala mare, Biserica și o Sală cu stalagmite de gheață.
Acestea sunt câteva din punctele tari pe care le-am vizat la plecarea noastră la Arieșeni.
Ariadna Borza și Casian Bode (cls. a VI-a B)
O excursie de neuitat
Am așteptat cu nerăbdare clipa în care urma să pornesc în prima mea excursie din clasa a cincea! Urma să mergem la munte, la Arieșeni, pentru două zile.
Era o zi frumoasă de toamnă, când am pornit spre Arieșeni. Pe drum ne-am oprit să mâncăm.  Încă puteam observa un peisaj de toamnă târzie, dar, când am ajuns la Arieșeni aveam zăpada până la glezne, în unele locuri.
După ce ne-am cazat, am avut la dispoziție un timp de relaxare, după care am pornit spre Groapa Ruginoasa. Din păcate, nu am reușit să ajungem la Groapă, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile și a zăpezii care ne încetinea. Cu toate acestea, ne-am bucurat de spectacolul superb al naturii, în prima zi autentică de iarnă, din acest an. Aerul pătrunzător, bolțile verzi ale pădurilor de conifere, zăpada foșnitoare și entuziasmul ce ne însuflețea la fiecare pas, au fost pentru noi motive să ne dorim să rămânem cât mai mult în mijlocul naturii. 
Când ne-am întors la vila unde eram cazați, ne-am pregătit pentru alte activități interesante. Seara, am organizat o petrecere de Haloween (fiind 30-31 octombrie 2017), am dansat, am cântat și am povestit până târziu.
A doua zi dimineața, ne-am trezit, am mâncat și am pornit spre Peștera Poarta lui Ionele. Nu am reușit să o vedem în interior, doar pe dinafară. Ulterior, am încercat să vedem cum e drumul spre Peștera Scărișoara și dacă acesta ne permite să urcam la peșteră. Spre dezamăgirea noastră, drumul era periculos, riscant, așa că ne-am îndreptat spre locul unde eram cazați. Odată ajunși acolo, ne-am bătut cu bulgări de zăpadă, am servit prânzul și am pornit spre casă.
Nu după mult timp, ne-am oprit la Pârtia de schi Vârtop. Aici ne-am simțit cel mai bine; împreună cu câțiva colegi, ne-am urcat aproape până în vârful pârtiei si am alergat la vale cu obrajii îmbujorați din cauza frigului. Ce priveliște! Ce entuziasm! Peisajul muntos era minunat, brazii erau împodobiți cu zăpadă. Totul era ca într-o poveste.
A fost o excursie minunată, petrecută alături de doamna dirigintă si de colegi. 
Maria Balaș (cls. a V-a C)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O excursie pentru cunoașterea unor zone protejate din Parcul Național Apuseni.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:40:18 Ora de vară a Europei de Est