Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

O serbare literară - tradiţii şi obiceiuri de Crăciun (ed. a XVII-a)

Lecturile copilăriei - 2017

O serbare literară - tradiţii şi obiceiuri de Crăciun (ed. a XVII-a)

,,Nu poţi deschide o carte şi să nu înveţi ceva". (Confucius)

La Şcoala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ştei, în sala CDI, s-a desfăşurat  joi, 21. 12.2017, a XVII-a ediţie a activităţii literar- artistice intitulate:  ,,O serbare literară - tradiţii şi obiceiuri de Crăciun".
Activitatea face parte din proiectul judeţean ,,Lecturile copilăriei", inițiat și organizat de d-na bibliotecară prof. Ileana Tomescu, cu sprijinul doamnei director, prof. Simona Pantea, al doamnei director adjunct, prof. Liana Moruț, al consilierului educativ, prof. Panici-Mangra Adelina, al prof. documentarist Cristina Andru și al profesorilor din învățământul primar: Stan Lavinia (clasa a IV-a A), Moza-Bechenu Liana (a IV-a B) și Florina Lupău (clasa a IV-a C).
Scopul urmărit este acela de a forma, de a descoperi şi a pune în valoare capacităţile şi resursele intelectuale ale fiecărui copil, de a-i antrena în universul lecturii, de a le dezvolta simţul critic şi de echipă.
Proiectul ,,Lecturile copilăriei"se desfăşoară anual în fiecare din cele două semestre. Activităţile se adresează în special elevilor din clasele a IV-a și a V-a, fiind structurate în trei etape pe fiecare semestru.
În prima etapă, elevii claselor a IV-a au avut de citit 10 opere literare, din literatura română și universală: poezii, povești, fabule, snoave și de notat într-un caiet de lectură cuvinte și expresii frumoase întâlnite; în următoarea secvență au povestit pe scurt, în scris, lectura citită, au caracterizat personaje și au realizat desene sugestive. La finalul primei etape (au avut un termen limită), caietele elevilor au fost verificate de d-na bibliotecar, cu sprijinul doamnelor învățătore, școlarii fiind recompensați cu diplome: ,,Cel mai frumos caiet de lectură".
În cea de-a doua etapă,  elevii claselor a V-a A și B (îndrumați de d-na bibliotecar Ileana Tomescu, cu sprijinul  profesorilor diriginți Ioana Toth și Rodica Haidu) de la Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ștei, în parteneriat cu elevii clasei a V-a de la Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei (îndrumați de bibl. Cristina Epureanu și prof. Inga Rusu) au interpretat diverse roluri în scenetele propuse: Portretul colegei mele de bancă, Greierele și furnica, Un pedagog de școală nouă, Cuza -Vodă și sultanul și Scrisoarea III.
În cea de-a III-a etapă, proiectul a constat în organizarea şi desfăşurarea concursului literar-artistic intitulat: O serbare literară - tradiţii şi obiceiuri de Crăciun, prezentat de bibl. prof. Ileana Tomescu şi prof. Cristina Andru.
Concurenţii au fost organizaţi în cinci echipaje: Curajoşii (cls. a IV-a A), Pasionaţii (cls. a IV-a B), Talentaţii (cls. a IV-a B), Isteţii (cls. a IV-a C) şi Cititorii (cls. a IV-a C). Probele au fost următoarele: Personaje şi poveşti (scenete),Cine este autorul? Personaje principale, Proverbe româneşti, Recunoaşteţi fragmentul. Juriul a fost format din dascălii catedrei de limba şi literatura română: Pantea Simona, Moruţ Liana, Panici-Mangra Adelina, Merce Sanda și Toth Ioana.
De la un asemenea eveniment nu putea lipsi tocmai Moșul, care a venit bine dotat, cu desaga burdușită, cu ajutorul sponsorilor locali: Primăria şi Consiliul local Ştei, Grupul de firme Europen Food și S.C. Buru SRL.
Activitatea a debutat cu un recital de colinde tradiționale româneşti, intrepretate de grupul vocal al şcolii ,,Tinere mlădiţe". Auzind minunea, a sosit și Moş Căciun, însoţit de spiriduşul cântăreţ (eleva Elena Şerban).
Concursul a început cu scenetele. Deschizătorii de drum au fost micii actori ai  claselor a V-a A, B și C de la cele două școli partenere. Toate cele cinci echipaje au recunoscut personajele principale ale scenetelor prezentate, autorul, respectiv titul operei. Juriul le-a acordat  maximum de puncte. Mulțumit de ceea ce a văzut, Moşul şi-a trimis spiriduşul  (eleva Elena Şerban, din a VII-a D) să încânte publicul cu îndrăgitul colind ,,Vin colindatorii". Concursul a continuat cu un ,,slalom uriaș" printre poveşti, povestiri şi proverbe româneşti. Jurații au cotat cu FB fiecare echipaj. A urmat un alt colind, în interpretarea grupului coral ,,Armonia", coordonat de prof. Gheorghe Drăgan.
La finalul activităţii, doamnele directori au felicitat organizatorii și participanții, au mulțumit sponsorilor și părinţilor prezenți, dar și asociaţiei de părinţi care au susţinut realizarea proiectului, după care au înmânat diplome fiecărui echipaj, elevilor actori care au interpretat scenetele, colindătorilor şi profesorilor coordonatori.
Moşul și-a fost și el datoria împărţind daruri tuturor copiilor.
Proiectul ,,Lecturile copilăriei", la nivelul preșcolarilor și școlarilor mici
Dorim să mai precizăm faptul că proiectul ,,Lecturile copilăriei" s-a desfășurat și la nivelul copiilor preșcolari și al școlarilor mici. Alături de Grădinița Nr. 1 din Ștei (director, prof.  Cernău Lucreția, prof. Ana Răştaru și Purtan Anca), au participat partenerii de proiect de la Grădinița Nr. 30 - ,,Mugurel" din Oradea (director, prof. Bara Georgeta, prof. Ioana Tomescu și Loredana Cionca), de la Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Popovici" din Beiuș (director, prof. Nemeş Mihaela, director adj., prof. Daniela Rada și prof. Bărcaş Laura), de la Şcoala Primară din Criştiorul de Jos (director, prof. Mirela Meza și Teuca Simona) și Grădinița din Cristiorul de Jos (prof. Daciana Nica). În primul semestru, preşcolarii şi şcolarii mici au avut de realizat creații plastice pe tema lecturilor propuse, care vor fi prezentate în cadrul şcolii organizatoare, la finele semestrului I, în cadrul unui material PowerPoint. Și ei, dar și profesorii lor îndrumători vor fi recompensaţi cu diplome.
Merce Sanda &Ileana Tomescu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O serbare literară - tradiţii şi obiceiuri de Crăciun (ed. a XVII-a).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

mari, 23 octombrie 2018