Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul național de arte pentru liceeni – LicArt (ediția a VIII-a)

„Cel mai mare concurs destinat liceenilor români”

Festivalul național de arte pentru liceeni – LicArt (ediția a VIII-a)

A trecut prima lună din perioada de înscrieri la cea de-a VIII-a ediție a Festivalului național de arte pentru liceeni - LicArt 2009. Conform regulamentului, au fost desemnate creațiile semifinaliste la secțiunile poezie și fotografie (categoriile alb/negru, portret și diverse).

 Toate aceste creații vor intra în jurizarea finală, din care vor reieși creațiile nominalizate pentru marea finală care va avea loc la București, la sfârșitul primăverii. În același timp, sunt publicate pe www.licart.ro
creațiile descalificate, din cauza nerespectării regulamentului. Textele sau fotografiile descalificate nu vor intra în portofoliul autorilor lor care trebuie să conțină cel putin trei creații pentru o categorie.
„Nouă ne pasă”
După opt ani, Festivalul național de arte pentru liceeni, organizat de Clubul „Nouă ne pasă”, în colaborare cu Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, a ajuns o manifestare de amploare, la care participă mii de liceeni din toată țara. Personalități marcante ale culturii românești sprijină acest festival prin participarea la marile jurii, care desemnează câștigătorii, dar și la work-shop-urile organizate în timpul finalei și la care iau parte liceenii nominalizați la cele trei secțiuni. Anul acesta, de exemplu, s-au implicat în festival poeții Simona Popescu, Șerban Foarță și Razan Tupa, criticul de teatru Marina Constantinescu, actorii Radu Gabriel, Tudor Istodor și Silviu Biriș, fotograful Dinu Lazăr.
LicArt este un spațiu în care tinerii se pot exprima, pot comunica, pot fi recunoscuți și înțeleși. E un spațiu de afirmare a valorii, o treaptă spre o carieră într-unul din domeniile acoperite sau un prilej de a arăta celorlalți că există drumuri înainte și în cultură.
Anul acesta vine și cu câteva schimbări ale regulamentului de desfășurare. Astfel, liceenii pot înscrie mai multe creații decât în anii trecuți, mărindu-și șansele de a se număra printre nominalizații ce vor fi invitați vara viitoare la București. Înscrierea a devenit mai simplă, din acest an, ea făcându-se doar online, la adresa www.licart.ro unde se pot vedea toate creațiile intrate în concurs și care pot fi votate de către toți participanții. Tot acolo pot fi găsite multe informații despre edițiile anterioare, câștigătorii și creațiile lor, precum și marile finale din ceilalți ani.
Anul acesta, premiile au depășit 17.000 de RON. Sperăm că în 2009, să putem mări atât valoarea premiilor, cât și sumele din buget alocate cazării și asigurării mesei celor peste 100 de nominalizați care vor fi invitați la finală.
 Radu HERJEU

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:16:05 Ora de vară a Europei de Est