Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Concursul şcolar judeţean de eseuri „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie”

O (re)lansare a competiției pentru liceeni

Concursul şcolar judeţean de eseuri „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie”

Anul trecut (în 12 aprilie 2017), Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, împreună cu revista de cultură „Familia" din Oradea, au lansat Concursul şcolar judeţean de eseuri „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie", cu ocazia împlinirii la 14 aprilie 2017 a 150 de ani de la publicarea poeziei lui Mihai Eminescu „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie" în revista ,,Familia" (An III, Nr. 14, 2/14 aprilie 1867). Provocarea din 2017 nu s-a bucurat de prea mare succes, în sensul că prea puțini liceeni s-au pus pe scris eseuri...

În Anul Centenarului Marii Uniri se lansează o nouă provocare, se speră cu mai mult succes!
Ieri (15 ianuarie 2018), în și de ziua lui Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale, la Muzeul Memorial ,,Iosif Vulcan" din Oradea, aceiași organizatori au susținut o conferință de presă pentru (re)lansarea Concursul şcolar judeţean de eseuri „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie".
Așa după cum s-a exprimat directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură, dl Lucian Silaghi, inițiatorul concursului, competiția rezervată liceenilor din județul Bihor are drept perioadă de desfășurare 15 ianuarie 2018 - 14 aprilie 2018; iar prin implicarea I.S.J. Bihor, se așteaptă o anumită emulație în rândul elevilor din liceele și colegiile naționale ale județului nostru. ,,Vrem să vedem ce impresie le face tinerilor de azi, ce planuri de viitor, ce gândesc ei, vizavi de poezia lui Eminescu", a spus dl director Lucian Silaghi.
,,Eminescu este atemporal"
Ca să-i ajute și să-i orienteze pe concurenți, doamna inspector școlar de specialitate Diana Popa a arătat că dincolo de punctul de pornire (care este poezia „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie"), elevii ar putea pleca de la premisa că ,,Eminescu este atemporal (...) pentru că într-adevăr a depășit spațiul, timpul, iar inspirația lui vine de undeva de dincolo de timp. Îl știm dintotdeauna pe Eminescu și ne curge prin vene (...). Noi, ca adulți, de fiecare dată când îl recitim pe Eminescu, îl reinterpretăm, găsim noi dimensiuni, și, cu siguranță, îl redescoperim (...). El ne învață că forța cea mai mare este cea a sufletului, forța sentimentelor, care este singura rațiune ce poate muta munții și într-adevăr creează realități. Mihai Eminescu a fost un vizionar, un reformator, iar poeziile sale centrate pe tema condiției umane sunt actuale... Eminescu ne-a învățat să iubim, pentru că în primul rând el a fost un om care a iubit. Și-a iubit neamul, țara. A iubit natura. Dar mai mult ca orice a iubit a scrie... Cred că acestea ar fi reperele care ar putea constitui baza de plecare...". Domnia sa a sugerat și un alt start pentru o nouă ediție sau pentru un nou proiect, pornind de la afirmația lui Dan Puric, care spunea: ,,Eminescu are un statut transistoric; el este un basm, o legendă, un mit".
Un nou prilej de ,,reîmprietenire cu Mihai Eminescu"
Directorul revistei ,,Familia", poetul Ioan Moldovan, vede în acest concurs un nou prilej de ,,reîmprietenire cu Mihai Eminescu a tinerilor, spre binele nostru lăuntric, spre binele cultural... Speranța e vie și aștept cu foarte mare interes să văd tinerii de astăzi că se pot împrieteni cu un tânăr emblematic al secolului al XIX-lea, dar care este, oarecum, atemporal, după cum s-a spus, și atunci trece peste modă, peste timpuri", a conchis poetul Ioan Moldovan.
,,De Eminescu te poți apropia într-un singur fel citindu-l"
Scriitorul Ioan F. Pop, gazda evenimentului, custodele muzeului, fără a se înflăcăra, după cât îl cunoaștem nici nu-i stă în fire, a vorbit cu convingere și sinceritate, subliniind, din start: ,,Eu v-aș spune foarte abrupt: de Eminescu te poți apropia într-un singur fel citindu-l (...) și să avem un plus de empatie pentru marii scriitori (așa cum se obișnuiește) ... Eminescu poate fi folosit, de folos astăzi în măsura în care îl demitizăm. Dacă îl mitizăm, îl pierdem. Ca mit el nu valorează mare lucru. dar dacă îl aducem în sfera literară, în sfera umanului, ca un om care a trăit, a suferit și a scris, atunci putem să-l înțelegem mai bine.  Eu sunt pentru demitizarea lui și în școală. Dacă-l facem mit și încercăm să facem și sfânt din Eminescu, atunci îl pierdem iremediabil. Să ni-l apropiem prin scrisul lui, dacă-l citim, dacă îl înțelegem, chiar și dacă îl criticăm... După cum s-a spus, el a fost un om al timpului său, dar care a știut să-și depășească timpul. Cu Eminescu începe, cu adevărat, probabil, poezia modernă. Până la Eminescu se scria, într-un fel, aproape folcloric poezie, la modul folcloric, la modul popular. El schimbă total fața și felul de a scrie poezie în literatura română... Școala ar trebui să-l  apropie să-l facă pe Eminescu frecventabil, să-l facă uman, să vadă că un tânăr ca și ei, la 16 ani, scria poezii, a suferit, din această postură umană. Tinerii să descopere în Eminescu felul fantastic de a te raporta la lume, la scris, la viață, la iubire și la toate tematicile mari. A scris peste 15.000 de pagini... Îl considerăm poet național pentru că el a empatizat în cel mai profund mod cu structura spirituală și lirică, aș zice, a poporului nostru. Fiecare generație trebuie să-l recucerească pe Eminescu, iar aceste lucrări să ne arate un alt Eminescu, înțeles de ei", a mai spus custodele, care vă așteaptă, dragi copii și tineri să-l redescoperiți și să-l iubiți pe Eminescu trecând pagul Muzeului Memorial ,,Iosif Vulcan".
Premiile concursului
Dacă inițiatorul și organizatorul principal al competiției, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor pune la bătaie diplome și premii în cărți și CD-uri, pentru cele patru premii I (câte unul pentru clasa a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a), patru premii II și patru premii III, în valoare de 200 de lei, 150 și 100 de lei (în cărți și CD-uri), revista ,,Familia" va publica trei dintre cele mai reușite eseuri, și tot aceste eseuri vor fi listate, spunea domnul director Lucian Silaghi, pe o hârtie specială și vor fi puse într-o capsulă a timpului la 1 decembrie 2018, capsulă care va fi plasată la fundația soclului statuii lui Mihai Eminescu, făcându-se precizarea să nu fie deschisă până la 15 ianuarie 2050 (la 200 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu). Tot revista ,,Familia" va înmâna tuturor concurenților diplome de participare. Scriitorul Ioan F. Pop e de părere că și scriitorii (orădeni, bihoreni) pot dona din cărțile proprii.
Premierea concursului va avea loc în cadrul celei de-a V-a ediții a Târgului de carte Gaudeamus de la Oradea, din luna mai 2018, prilej cu care se mai pot obține eventuale premii suplimentare, din partea organizatorilor evenimentului, Radio România Actualități și Primăria Oradea (după cum trage speranțe dl director Lucian Silaghi).
Trebuie să mai precizăm că eseurile, care nu trebuie să depășească două pagini A4, pot fi depuse la secretariatul Inspectoratului Școlar Județean Bihor în perioada de grație (15 ianuarie - 14 aprilie 2018), pentru a ajunge în mapa personală a doamnei inspector școlar Diana Popa. De jurizarea lor se va ocupa o comisie formată din doamna inspector Diana Popa, dl prof. univ. dr. Ioan Simuț, poetul Ioan Moldovan și scriitorul Ioan F. Pop.
Depuneri de flori la bustul lui Iosif Vulcan și statuia lui Mihai Eminescu
Tot luni, după conferința de presă, la bustul lui Iosif Vulcan au fost depuse patru buchete de flori, iar la statuia lui Mihai Eminescu s-au depus flori, s-a recitat și s-a cântat. Cei mai mici ,,soldați" prezenți cu o coroană de flori la statuie au fost elevii doamnei profesor Cristiana Vidican de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna", alături de liceeni de la ,,Emanuil Gojdu" și ,,Traian Vuia", alături de cetățeni și reprezentanți ai unor organizații și fundații culturale.
Cu dor și drag de Eminescu
Protagoniștii  momentului artistic prezentat la statuia lui Mihai Eminescu au fost membri ai grupului vocal „Lioara", al Şcolii de Arte ,,Francisc Hubic", coordonați de dna prof. Antonela Ferche-Buţiu şi elevi gojdiști (din clasa a IX-a), cu o dramatizare a poemului eminescian „Luceafărul", coordonați de dna prof. Carmen Andrei.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (98 de poze), accesați Galeria foto: Concursul şcolar judeţean de eseuri „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie”. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 11 august 2022