Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul şcolar judeţean de eseuri „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie”

O (re)lansare a competiției pentru liceeni

Concursul şcolar judeţean de eseuri „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie”

Anul trecut (în 12 aprilie 2017), Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, împreună cu revista de cultură „Familia" din Oradea, au lansat Concursul şcolar judeţean de eseuri „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie", cu ocazia împlinirii la 14 aprilie 2017 a 150 de ani de la publicarea poeziei lui Mihai Eminescu „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie" în revista ,,Familia" (An III, Nr. 14, 2/14 aprilie 1867). Provocarea din 2017 nu s-a bucurat de prea mare succes, în sensul că prea puțini liceeni s-au pus pe scris eseuri...

În Anul Centenarului Marii Uniri se lansează o nouă provocare, se speră cu mai mult succes!
Ieri (15 ianuarie 2018), în și de ziua lui Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale, la Muzeul Memorial ,,Iosif Vulcan" din Oradea, aceiași organizatori au susținut o conferință de presă pentru (re)lansarea Concursul şcolar judeţean de eseuri „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie".
Așa după cum s-a exprimat directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură, dl Lucian Silaghi, inițiatorul concursului, competiția rezervată liceenilor din județul Bihor are drept perioadă de desfășurare 15 ianuarie 2018 - 14 aprilie 2018; iar prin implicarea I.S.J. Bihor, se așteaptă o anumită emulație în rândul elevilor din liceele și colegiile naționale ale județului nostru. ,,Vrem să vedem ce impresie le face tinerilor de azi, ce planuri de viitor, ce gândesc ei, vizavi de poezia lui Eminescu", a spus dl director Lucian Silaghi.
,,Eminescu este atemporal"
Ca să-i ajute și să-i orienteze pe concurenți, doamna inspector școlar de specialitate Diana Popa a arătat că dincolo de punctul de pornire (care este poezia „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie"), elevii ar putea pleca de la premisa că ,,Eminescu este atemporal (...) pentru că într-adevăr a depășit spațiul, timpul, iar inspirația lui vine de undeva de dincolo de timp. Îl știm dintotdeauna pe Eminescu și ne curge prin vene (...). Noi, ca adulți, de fiecare dată când îl recitim pe Eminescu, îl reinterpretăm, găsim noi dimensiuni, și, cu siguranță, îl redescoperim (...). El ne învață că forța cea mai mare este cea a sufletului, forța sentimentelor, care este singura rațiune ce poate muta munții și într-adevăr creează realități. Mihai Eminescu a fost un vizionar, un reformator, iar poeziile sale centrate pe tema condiției umane sunt actuale... Eminescu ne-a învățat să iubim, pentru că în primul rând el a fost un om care a iubit. Și-a iubit neamul, țara. A iubit natura. Dar mai mult ca orice a iubit a scrie... Cred că acestea ar fi reperele care ar putea constitui baza de plecare...". Domnia sa a sugerat și un alt start pentru o nouă ediție sau pentru un nou proiect, pornind de la afirmația lui Dan Puric, care spunea: ,,Eminescu are un statut transistoric; el este un basm, o legendă, un mit".
Un nou prilej de ,,reîmprietenire cu Mihai Eminescu"
Directorul revistei ,,Familia", poetul Ioan Moldovan, vede în acest concurs un nou prilej de ,,reîmprietenire cu Mihai Eminescu a tinerilor, spre binele nostru lăuntric, spre binele cultural... Speranța e vie și aștept cu foarte mare interes să văd tinerii de astăzi că se pot împrieteni cu un tânăr emblematic al secolului al XIX-lea, dar care este, oarecum, atemporal, după cum s-a spus, și atunci trece peste modă, peste timpuri", a conchis poetul Ioan Moldovan.
,,De Eminescu te poți apropia într-un singur fel citindu-l"
Scriitorul Ioan F. Pop, gazda evenimentului, custodele muzeului, fără a se înflăcăra, după cât îl cunoaștem nici nu-i stă în fire, a vorbit cu convingere și sinceritate, subliniind, din start: ,,Eu v-aș spune foarte abrupt: de Eminescu te poți apropia într-un singur fel citindu-l (...) și să avem un plus de empatie pentru marii scriitori (așa cum se obișnuiește) ... Eminescu poate fi folosit, de folos astăzi în măsura în care îl demitizăm. Dacă îl mitizăm, îl pierdem. Ca mit el nu valorează mare lucru. dar dacă îl aducem în sfera literară, în sfera umanului, ca un om care a trăit, a suferit și a scris, atunci putem să-l înțelegem mai bine.  Eu sunt pentru demitizarea lui și în școală. Dacă-l facem mit și încercăm să facem și sfânt din Eminescu, atunci îl pierdem iremediabil. Să ni-l apropiem prin scrisul lui, dacă-l citim, dacă îl înțelegem, chiar și dacă îl criticăm... După cum s-a spus, el a fost un om al timpului său, dar care a știut să-și depășească timpul. Cu Eminescu începe, cu adevărat, probabil, poezia modernă. Până la Eminescu se scria, într-un fel, aproape folcloric poezie, la modul folcloric, la modul popular. El schimbă total fața și felul de a scrie poezie în literatura română... Școala ar trebui să-l  apropie să-l facă pe Eminescu frecventabil, să-l facă uman, să vadă că un tânăr ca și ei, la 16 ani, scria poezii, a suferit, din această postură umană. Tinerii să descopere în Eminescu felul fantastic de a te raporta la lume, la scris, la viață, la iubire și la toate tematicile mari. A scris peste 15.000 de pagini... Îl considerăm poet național pentru că el a empatizat în cel mai profund mod cu structura spirituală și lirică, aș zice, a poporului nostru. Fiecare generație trebuie să-l recucerească pe Eminescu, iar aceste lucrări să ne arate un alt Eminescu, înțeles de ei", a mai spus custodele, care vă așteaptă, dragi copii și tineri să-l redescoperiți și să-l iubiți pe Eminescu trecând pagul Muzeului Memorial ,,Iosif Vulcan".
Premiile concursului
Dacă inițiatorul și organizatorul principal al competiției, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor pune la bătaie diplome și premii în cărți și CD-uri, pentru cele patru premii I (câte unul pentru clasa a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a), patru premii II și patru premii III, în valoare de 200 de lei, 150 și 100 de lei (în cărți și CD-uri), revista ,,Familia" va publica trei dintre cele mai reușite eseuri, și tot aceste eseuri vor fi listate, spunea domnul director Lucian Silaghi, pe o hârtie specială și vor fi puse într-o capsulă a timpului la 1 decembrie 2018, capsulă care va fi plasată la fundația soclului statuii lui Mihai Eminescu, făcându-se precizarea să nu fie deschisă până la 15 ianuarie 2050 (la 200 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu). Tot revista ,,Familia" va înmâna tuturor concurenților diplome de participare. Scriitorul Ioan F. Pop e de părere că și scriitorii (orădeni, bihoreni) pot dona din cărțile proprii.
Premierea concursului va avea loc în cadrul celei de-a V-a ediții a Târgului de carte Gaudeamus de la Oradea, din luna mai 2018, prilej cu care se mai pot obține eventuale premii suplimentare, din partea organizatorilor evenimentului, Radio România Actualități și Primăria Oradea (după cum trage speranțe dl director Lucian Silaghi).
Trebuie să mai precizăm că eseurile, care nu trebuie să depășească două pagini A4, pot fi depuse la secretariatul Inspectoratului Școlar Județean Bihor în perioada de grație (15 ianuarie - 14 aprilie 2018), pentru a ajunge în mapa personală a doamnei inspector școlar Diana Popa. De jurizarea lor se va ocupa o comisie formată din doamna inspector Diana Popa, dl prof. univ. dr. Ioan Simuț, poetul Ioan Moldovan și scriitorul Ioan F. Pop.
Depuneri de flori la bustul lui Iosif Vulcan și statuia lui Mihai Eminescu
Tot luni, după conferința de presă, la bustul lui Iosif Vulcan au fost depuse patru buchete de flori, iar la statuia lui Mihai Eminescu s-au depus flori, s-a recitat și s-a cântat. Cei mai mici ,,soldați" prezenți cu o coroană de flori la statuie au fost elevii doamnei profesor Cristiana Vidican de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna", alături de liceeni de la ,,Emanuil Gojdu" și ,,Traian Vuia", alături de cetățeni și reprezentanți ai unor organizații și fundații culturale.
Cu dor și drag de Eminescu
Protagoniștii  momentului artistic prezentat la statuia lui Mihai Eminescu au fost membri ai grupului vocal „Lioara", al Şcolii de Arte ,,Francisc Hubic", coordonați de dna prof. Antonela Ferche-Buţiu şi elevi gojdiști (din clasa a IX-a), cu o dramatizare a poemului eminescian „Luceafărul", coordonați de dna prof. Carmen Andrei.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (98 de poze), accesați Galeria foto: Concursul şcolar judeţean de eseuri „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie”. 

Trimite email
marți, 1 iulie 2025, 02:17:36 Ora de vară a Europei de Est