Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Impresionantă desfășurare de forțe cu poeți și artiști orădeni în slujba culturii

În și de Ziua Culturii Naționale și Ziua lui Eminescu

Impresionantă desfășurare de forțe cu poeți și artiști orădeni în slujba culturii

Orădenii care au participat, luni seara (15 ianuarie 2018), la evenimentul organizat la Barou de Asociația Pro Lirica Oradea, cu implicarea Cenaclului Literar ,,Barbu Ștefănescu Delavrancea", au uitat timp de aproape trei ore de grijile cotidiene și au evadat cu sufletul și cu mintea în universul mirific al poeziei și al muzicii.

Programul pregătit pentru dubla sărbătoare: a Culturii Naționale și a nașterii poetului Mihai Eminescu a făcut ca sala de ședințe a Baroului să fie arhiplină, în rândul publicului aflându-se numeroase personalități locale, dar și tineri iubitori de cultură.
În prezidiu, alături de poeta Mihaela Dindelegan, președintă a Pro Lirica Oradea și organizatoare a evenimentului, au luat loc scriitorul Pașcu Balaci, profesorul universitar dr. Valentin Chifor, sculptorul și omul de cultură Cornel Durgheu, precum și doamna Miorița Săteanu, în calitate de co-organizator. Luările de cuvânt ale acestora au conturat direcția spirituală a evenimentului, evidențiind legătura indispensabilă dintre cultura românească și creația omului de geniu Mihai Eminescu.
Posibila prezență fizică a acestuia în Beiuș a constituit tema debutului evocărilor despre viața lui Mihai Eminescu, evenimentul cultural continuând cu recitări din lirica eminesciană și cu o prezentare inedită din corespondența poetului cu Veronica Micle, prin vocea elevei Ștefana Goția, de la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu". O foarte interesantă expunere a ideilor regretatului psihiatru orădean Gavril Cornuțiu, cuprinse în cartea ,,Tragedia și suferințele omului Mihai Eminescu. Ultimii șase ani din viață", a fost făcută de scriitoarea Sabina Măduța.
Poeții orădeni Alexandru Sfârlea, Gheorghe Vidican, Noru Silvan, Aurel Horgoș, Leontina Costruț, Teodora Coloja, și epigramiștii Ionel Vidican și Gheorghe Bărnuțiu au recitat din creațiile proprii și din lirica dedicată lui Mihai Eminescu de către alți poeți români. Aceeași orientare eminesciană au păstrat în evoluțiile lor și artiștii prezenți în eveniment, începând cu duetul format din Călin Pop și Raul Silaghi, secondați de talentata Ambra Pop, interpreta de muzică folk Liliana Ioniță Budău, artistele Florica Zaha și Maria Haiduc, precum și Maria Matei și surorile Denisa și Lorena Ghib, acestea din urmă tinere speranțe ale folclorului bihorean.  După aproape trei ore cu momente de suflet înălțătoare, seara dedicată culturii naționale s-a încheiat cu o agapă prietenească pregătită de organizatori. (R.P.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Impresionantă desfășurare de forțe cu poeți și artiști orădeni în slujba culturii.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:23:12 Ora de vară a Europei de Est